Pasty do chleba do dobra alternatywa dla wędlin czy innych dodatków. Są ekonomiczne i można za każdym razem przygotować smarowidło o innym, niepowtarzalnym smaku. Tym razem
Smaczna Pyzamożna go wyrzucić lub ugrillować i zjeść. Plastry cukinii skropić olejem i opruszyć przyprawą grill ziołowy, odstawić na godzinkę. Ricottę wymieszać z drobno posiekaną bazylią i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek z młynka. Plastry cukinii grillować z obu stron aż zmiękną. Ugrillowane plastry przestudzić, posmarować masą z ricotty i zwinąć w roladkę. Ułożyć
Monia miesza i gotujekilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja. Składniki na jedną podłużną foremkę: 20 dag ciecierzycy (cieciorki), znajdziecie ją na stronie www.Skworcu.com.pl 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju 3 cebule 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeżo starty pieprz 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki ziarna słonecznika do posypania 1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej
Apetyczna babeczkastanie zneutralizowc wit.C zawarta w 3 litrach soku pomidorowego.Laczac pomidora z bialym serem narazasz sie z kolei na bolesna chorobe stawow.Dlatego bezpieczniej i zdrowiej jest robic surowki dwu ,trzy skladnikowe.I smak lepszy i mniejsza mozliwosc interakcji miedzy skladnikami.Skladniki na 2 porcje:1/2 salaty lodowej1 marchew5-6 suszonych pomidorow2 lyzki ziaren slonecznika1 lyzka pestek dyni ziola wg uznania,koperek ,natka(...)zielonej pietruszki.winegret do polania:3 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka bialego octu winnego,1 lyzeczka plynnego mioduWYKONANIE:Salate pokroic w paski.Marchew zetrzec na grubych oczkach tarki.Suszone pomidory pokroic w waskie paseczki.Wszystkie skladniki polaczyc wymieszac z sosikiem.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera (twardego).Bazylię porwać na niezbyt małe kawałki. Pomidory odsączyć z oliwy i również pokroić w średnie
Codzienna kuchnia niecodziennaczasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI:1 opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów .Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladęKroimy na cienkie płaskie części, które układamy na blaszce i pieczemy
W kuchennym oknie EwyMyślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie
Zakręcony WidelecLatem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów wykorzystuję jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo(...)ciasno na blaszce posmarowanej olejem. Na każdą połówkę dać cienki plasterek czosnku, oprószyć cukrem i solą ziołową z młynka. Listki rozmarynu pokroić i posypać pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st z termoobiegiem i suszyć. Suszenie trwa około 3- 4 godziny w zależności jak mięsiste mamy pomidory. Jednak musimy uważać żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić. Ususzone zimne
Ala piecze i gotujepyszną, gotową przekąskę. Ja wykorzystuję je również do przygotowania łososiowych łódeczek, które nie tylko pysznie smakują ale i ciekawie się prezentują:) Składniki: medaliony z łososia mozzarella suszone pomidory oliwki świeża bazylia a sposób podania przedstawiony na zdjęciu:) mmmmm, pycha
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTo mialo byc zupelnie inne danie, ale w trakcie przygotowan naszlo mnie na roladki. I myle, ze to byla dobra decyzja, bo takich roladek jeszcze nie
Przysmaki KarolkiTarta nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta
Bon Appetit MałgorzatyKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony
Gotuj z Misiemnp.fasola,takze swietnie sprawdzi sie w diecie wegeterianskiej..Idealnie nadaje sie jako smarowidlo do chleba w towarzystwie np. ogorka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego.Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorkow z zalewy.Polecam,bo jest naprawde wysmienity.Przepis na hummus tradycyjny znajdziecie tutaj:hummus-kanapkowy-pasztet.Skladniki:puszka ciecierzycy8-10 suszonych pomidorkow z zalewy2-4 lyzki pasty(...)ziola.kilka lyzek zimnej wody mineralnejspora szczypta kuminu Wykonanie:Ciecierzyce odsaczyc na sitku z zalewy .Ja dodatkowo dokladnie plucze,bo nie wiadomo co zawiera przemyslowa konserwa.Najlepiej byloby samemu ugotowac ciecierzyce.Ciecierzyce, pomidory z zalewy,obrany,pokrojony drobno czosnek i tahini zmiksowac na gladka paste.Dodac kilka lyzek aromatyzowanej oliwy z pomidorow.Jesli nasz pasztecik jest nadal za suchy dodac kilka lyzek wody mineralnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI: 3 kg pomidorów lima, 9 ząbków polskiego czosnku, sól, tymianek Skworcu, bazylia, 0,6 l oliwy Oliviana. Przygotowanie: Pomidorki myjemy i wycieramy do sucha. Przekrawamy na pół (wzdłuż). Z każdej połówki wydrążamy łyżeczką nasionka. (Wydrążony miąższ zagotowałam i przelałam do wyparzonego słoiczka- będzie jak znalazł do zupki pomidorowej. Zakręciłam na gorąco i odwróciłam do góry dnem.) Połówki(...)solą, bazylią i tymiankiem. Układamy ja na suszarce skórką do dołu. U mnie suszyły się ok. 6 godzin. Skórka musi nam się pomarszczyć, ale pomidorki muszą być miękkie, nie suszymy ich na chipsy. Do słoiczków (u mnie wyszły 3 słoiczki po 250 ml) wkładamy ciasno suszone pomidorki i po 3 ząbki czosnku. Oliwę podgrzewamy, najlepiej jak termometrem będziemy sprawdzać
Aga w kuchni