z serem - 4000 przepisów (strona:44/267)

Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 215

porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie cebule200g kiełbasy (w przepisie polecano gotowaną białą kiełbasę)ser szwajcarski do posypania2 jajka (w przepisie 3, ale u mnie los zadecydował inaczej) 200g śmietany 18%sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smakuSposób przygotowania:Mąkę przesiać do malaksera, wsypać sól, dodać(...)blacie oprószony mąką. Wstawić do lodówki na min. 2h, a maksymalnie 2 dni.W tym czasie, podsmażyć na oliwię pokrojoną w piórka cebulę, aż zmięknie. Pokroić w plastry kiełbasę, zetrzeć ser na tarce. W misce połączyć śmietanę z jajkami i doprawić do smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem.Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić

W kuchni wieczorem
Kurczak z brzoskwiniami i malinowym dressingiem 206

satysfakcji jak naprawdę udana realizacja przepisu, który zrodził się w naszej głowie. Sałatka, którą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :)Składniki (2 porcje):2 małe piersi(...)kurczaka1 brzoskwinia250g malin8 liści sałaty100g sera wędzonego100g cukru50ml wodySposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy całe do zrumienienia i kroimy w paski.Brzoskwinię kroimy na 16 części. Również można podsmażyć, wtedy będą bardziej miękkie, ale nie trzeba.Maliny smażymy z wodą i cukrem, aż sos zgęstnieje.Na półmisku układamy porwane liście sałaty, pokrojonego kurczaka i brzoskwinię, plasterki sera. Całość

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 190

zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie parmezanu lub grana padano, bo ser naprawdę robi różnicę.  Po czwarte, eksperymentujcie! Do risotta można dodać naprawdę różne składniki. Byle nie wszystkie jednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu(...)zająć 18-20 minut.Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia dodajemy do risotta garść parmezanu. Resztą sera posypujemy porcje po wyłożeniu na talerz.UWAGA! Soli używam tylko na początku do cebuli, by się nie przysmażyła. Samo danie "dosalam serem

W kuchni wieczorem
Calzone 28698

stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę(...)pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut

kulinarnyswiatdomi
Ciasto poduszkowiec 369

składnikiciasto* 5 jajek* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanki wody* 2 szklanki mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa* 500 g sera na serniki (president)* 1 budyń waniliowy* 1/2 szklanki cukru* olejek waniliowySposób wykonaniamasa serowaSer, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę.ciastoOddzielić białka od żółtek.Białka ubić z połową cukru(...)delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór w postaci kratki.Wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temp

Mix smaku
Śniadanie- wypchaj się! 205

spore kromki chleba tostowego i 2 razowego4 łyżeczki ketchupu2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędlinyPół parówkiKilka listków rukoli lub innej sałatyPół dużej pieczarki2 kawałki dużego pomidora2 kawałki sera żółtego (ja użyłam morskiego), przekrojone na 4 części każdy4 łyżeczki sera Corregio4 jajkaMasło do wysmarowania foremekPieprz, sól i bazyliaPrzygotowanie:Wysmaruj masłem lub innym tłuszczem 8 wgłębień w foremce na muffiny(...)pieczarkę i pomidora. Posyp je pieprzem, solą, a pomidora także bazylią. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym i posyp serem corregio. W oddzielnych czterech wgłębieniach umieść jajka. Posyp solą, pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut.Wyjmij muffinki na talerze, połóż

Gotowanie to kochanie
Francuska zupa cebulowa na piwie 209

porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka muszkatołowasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka(...)blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec

My Culinary Art
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2658

wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów(...)arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność powtórzyć. Całość lekko przycisnąć by ser przykleił się

Food Square
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 163

jest brutalne. Za to wynagrodziłam mu to pysznym risotto. Cieszyłam się, że mu smakowało, ponieważ on nie lubi zagranicznej kuchni ani "udziwnień" podczas gotowania. Zaakceptował nawet abstrakcyjny dla niego ser gorgonzola :) Składniki:400 g ryżu arborio 6 dużych świeżych prawdziwków (borowików)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów200 g sera(...)wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Potem do ugotowanego ryżu dodajemy ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. W tym czasie świeże grzyby kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku z zielami angielskimi, listkami laurowymi i ziarnami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa cebulowa z wolnowaru 212

łyżek mąki uniwersalnej3/4 szklanki wytrawnego sherry 1/4 szklanki wody 1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki) po 2 kromki bagietki na osobę(około 10 oz) ser Gruyere lub Chedar starty lub w plasterkachŚwieże liście tymianku, do przypraniaprzygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą.  Umieścić  cebulę, masło, sól, pieprz(...)momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz  na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron.  Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z  2 grzankami z serem. Posypać świeżym tymiankiem. Smacznego

Stare Gary
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 237

czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące.składniki  (4 porcje)4 duże ziemniaki2 łyżeczki masła150g sera żółtego200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina)mała cebulamała paprykałyżeczka koncentratu pomidorowegoszczypta oreganosólpieprzprzygotowanieZiemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć(...)górnej części i ściąć górną część ziemniaka uważając by nie naruszyć kształtu. Zgnieść środek widelcem, dodać pół łyżeczki masła (lub trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie

Stare Gary
Placek pomidorowo serowy z bazylią 205

znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych.  Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek,  smaczne pomidory wkrótce(...)piórka3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)1/4 szklanki  bazylii pociętej w paski2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g) 3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek1 łyżeczka  tabasco (lub tyle ile lubimy)Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Stare Gary
Burgery serowe z botwinką 225

zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu), ale jak sięgałam po włoszczyznę w oko wpadł mi ser i już wiedziałam, że z zupki nici.Jeżeli więc zupa Wam się znudziła, a na rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka!Burgery te można podawać(...)ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę (w formie mini placuszków), świetny pomysł również dla niejadków- na przemycenie cennych witamin...Są naprawdę pyszne! :)* botwinka- pęczek* ser pecorino- 100g (lub inny ser)* jogurt naturalny- 150ml* jajko- 1 szt.* mąka gryczana- 3 łyżki (lub inna)* przyprawy: pieprz i sól* oliwaZagotować wodę w garnku, wrzucić do wrzątku umytą botwinkę i blanszować

Kraina Miodem Płynąca
Omlet jajeczny ze szparagami i pomidorkami 231

Jeżeli nie mam pomysłu np. na śniadanie czy kolację to wtedy ratuję się omletem.Wystarczy dodać dostępne pod ręką warzywa, dodać ser- albo i nie- zapiec w piekarniku i mamy bardzo smaczny oraz pożywny posiłek :)Polecam!* jajka- 5 szt.* ser- 50g (u mnie kozi)** szparagi- pęczek świeżych* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk* papryczka chili- 1 szt.* szczypiorek* przyprawy: pieprz i sól* oliwa(...)posmarowania formyNagrzać piekarnik do 180st.Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem i przelać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.Do jajek zetrzeć na tarce ser, dodać pokrojoną papryczkę chili, ułożyć szparagi i ozdobić pomidorkami koktajlowymi.Piec ok 20min. lub do ścięcia masy.Posypać szczypiorkiem.Smacznego! :)* można zetrzeć więcej sera i posypać górę jajecznej zapiekanki

Kraina Miodem Płynąca