z serem - 4000 przepisów (strona:193/267)

Babka serowa 290

margarynySposób przygotowania:Na samym początku musimy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy razem z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy  ser, ekstrakt i margarynę i miksujemy dalej.W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia i partiami wsypujemy do jaj.Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą

Słodkie Przyjemności
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1340

zazwyczaj na wieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały co do ostatniej sztuki. Składniki:(+/- 16 babeczek)300 g mąki100 g masłapół łyżeczki soli2 żółtkajajko400 g sera białego tłustegozielony ogórekkilka łodyżek szczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy 364

się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku. Składniki

Słodkie Przyjemności
Sernik z kaszą manną i truskawkami 350

delektować się smakiem. Składniki:750 g sera200 masła130 g cukru5 jaj50 g kaszy mannej50 ziemniaczanejłyżka cukru z waniliąSposób przygotowania:Masło wrzucamy do miski i miksujemy, następnie dodajemy stopniowo ser i mieszamy.Żółtka i białka oddzielamy.Żółtka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.W oddzielnej misce mieszamy również kaszkę z mąką ziemniaczaną

Słodkie Przyjemności
Sałatka z fetą i grzankami 240

plusy!Składniki:2 pomidorysałata lodowa czerwona cebulazielony ogórek2 małe kiszone ogórki połowa serka fetaświeża bazyliaczerwona paprykapieprz kolorowysól lawendowagarść prażonych pestek słonecznika3 kromki świeżego pieczywaSposób przygotowania:Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty, z pomidorów usuwamy

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 196

choć oscypki można dostać praktycznie wszędzie, my polecamy rynek pod Gubałówką - duży wybór, gwarancja jakości i świeżość ;) Swoją przygodę z Zakopanem zakończyliśmy zaraz po zakupach na stoisku z serami, udając się następnie do Wadowic na Kremówkę wieczorową porą wraz z wyśmienitą kawą. Następnego dnia zwiedziliśmy deszczowy Oświęcim, aby zaraz po nim udać się do Zamku w Mosznej, o którym

Słodkie Przyjemności
Sernik świąteczny 307

waniliowego50 g mlecznej/gorzkiej czekoladygarść płatków migdałowychSposób przygotowania:Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubijamy je razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami. 230

gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem

BaRepas
Karnawałowa przekąska z ciasta francuskiego 208

ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła (u mnie były to brokuły zamrożone, nie gotowałam ich wcześniej, ale spokojnie dojdą w piekarniku) do tego kawałek sera feta (u mnie po 3-4 kwadraciki 1x1 cm). Na koniec zamykamy sakiewkę, zlepiając dwa przeciwległe końce. Z tych "rogów" możemy ukręcić a'la ogonek wtedy będą imprezowo wyglądać ;)Ciasto

upichcic
Panini. 161

cykorii i papryki.Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze:mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez.Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól.Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą, wykładamy ser i dodatki.Smacznego

BaRepas
Sałatka szpinakowa z jajkiem 266

papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy i cydru, łyżka syropu z brzoskwiń, sól i pieprz. Pysznie i lekko

BaRepas
Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach 179

wody.Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.Przykryj, duś.Od czasu do czasu wymieszaj.Ugotuj obydwie kasze. Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.Do kurczaka dodaj obydwa sery topione. Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.Dodałam kurczaka

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 204

Lubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać

Z miłości do słodkości
Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym) 566

Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem. 5. Farszem napełnić babeczki

Szefowa kuchni
Sernik gotowany z mleka 560

wystygnie i wylać na sitko, aby odcedzić powstały ser.Zostawić do obcieknięcia.Utrzeć miękką margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową

Mix smaku