Czekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy(...)trzeszczy między zębami :) Składniki: sałata maślana 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cukru szczypta soli ew. szczypiorek i rzodkiewka Przygotowanie: Sałatę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy w specjalnej suszarce lub ręcznikiem papierowym. Rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej miski. W szklance mieszamy śmietanę
bistro mamazapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli Dodatkowo: przyprawa mieszanka ziół pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z bazylią Wykonanie: Miseczki z tortilli: Z płatów tortilli wyciąć 3-4 mniejsze okręgi i włożyć do blaszki(...)sitku i dorzucić do miski. Wszystkie składniki wymieszać z pieprzem, solą, przyprawami i dwoma łyżeczkami oliwy z bazylią. Przygotowanie: Gotową sałatkę przełożyć do tortillowych miseczek i udekorować rzodkiewką i pomidorem (można oba składniki od razu wmieszać do sałatki). Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćtaką właśnie własną propozycję sałatki do grilla i u każdego spełnia ona swoje zadanie najlepiej jak się da :-) Moja propozycja jest taka: SKŁADNIKI sałata lodowa żółta papryka rzodkiewka szczypior koperek sól ziołowa olej aromatyzowany czosnkiem (specjalnie nie podaję proporcji, bo w przypadku tego konkretnego przepisu są one zupełnie bez znaczenia - dodajcie składniki w ilościach, w jakich najbardziej je lubicie(...)będzie najlepiej) Sałatę rwiemy na kawałki, paprykę kroimy w paski, rzodkiewkę w półplasterki, a szczypior i koperek drobno siekamy. Olej mieszamy z solą i dolewamy do pozostałych składników, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut (ale nie za długo, żeby warzywa za bardzo nie "zwiędły" od soli) i podajemy do dań grillowanych (albo innych jeśli tylko macie taką ochotę
Czary - gary w kuchnikiełkami, wędliną i sosem czosnkowym. Całość komponuje się znakomicie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcje) 1 tortilla 4 plastry wędliny – u mnie schab wędzony parzony 2 łyżki kiełków rzodkiewki sos czosnkowy (u mnie Folwark) 2 plastry żółtego sera Przygotowanie: Na tortilli układamy 2 plastry sera (duże,aby pokryły placek). Następnie na wierzch układamy 4 plastry wędliny (tak, aby pokryły cały(...)placek). Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki i polewamy sosem czosnkowym („zygzaki” po całości, nie za grubo). Tortillę ostrożnie zwijamy w rulon. Następnie układamy na rozgrzanej patelni grillowej (zwinięciem do dołu). Grillujemy z obu stron do uzyskania charakterystycznych pasków i roztopienia sera. Podajemy przekrojoną na pół. Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Smacznego
Słodkie okruszkiśrodku. W sam raz dla dzieci, w sam raz na zdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem(...)się ugotowało. Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego ! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Kolacja 30 ml mleko spożywcze 2% tłuszczu 50 g ser twarogowy chudy 60 g bułki grahamki 30 g cebula 60 g rzodkiewka Przepis: w głębokim naczyniu rozmieszać na jednolitą masę ser z mlekiem. Dodać do niego posiekaną drobno cebule i rzodkiewkę. Przyprawić pieprzem icurry. Podawać z bułką Został mi chleb, więc nie kupowałam
KucharzycaŚniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki
KucharzycaTakie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek. Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka(...)miksuję z botwinką). Dopraw sokiem z cytryny, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Dodaj jogurty i kefiry. Zmiksuj ponownie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wsad do chłodnika: ogórka, rzodkiewkę, awokado,czosnek, szczypior (można też dodać natkę pietruszki) posiekaj w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj w miseczce, dopraw solą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny
SMYKWKUCHNIŚniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego
KucharzycaMaliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 100 g sera twarogowego półtłustego 75 g chleba razowego 30 g rzodkiewki 36 g sałata 5 g szczypiorku Przepis: kronki chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno
Kucharzycawrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę
Ogrodnik w podróżybulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki(...)solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki
SzczyptaSmaQnaprawdę sporo kosztuje i to chociażby winduje ceny). Skąd to wiemy? Bo jeździmy do naszych rolników. Robimy akcje zbioru jabłek. Chodzimy po polach i podglądamy jak rosną nasze rzodkiewki. Rozmawiamy z naszymi rolnikami, niekoniecznie tylko o warzywach i mięsie Jak bardzo eko? Na kooperatywie zasady są jasno określone. Albo masz certyfikat świadczący o ekologiczności produktów, albo piszesz prawdę czym psikasz/nawozisz/karmisz(...)rolnik podwiezie ci 60 kilogramów przepysznych ziemniaków (dla sąsiadek przy okazji) i wory marchwi wprost pod same drzwi i jeszcze wniesie do garażu. A czasem w gratisie dorzuci ekologiczną rzodkiewkę, czy jabłka dla dzieci. I najlepsze. Lokalny rolnik dla ciebie i tylko dla ciebie wyhoduje wybrane przez ciebie owoce i warzywa i/lub zapewni ci dostawę raz w miesiącu wiejskiej
gutfutczasu, aż ryż zmięknie. Dopraw go delikatnie solą do smaku. Podawaj na ciepło z drobno pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanie 1 jajo gotowane 50 g bułki grahamki 50 g rzodkiewki 12 g sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej(...)łyżki nasion słonecznika, posolić do smaku i zmiksować. Śniadanie zjadłam o 7:00, O 9:00 już byłam głodna i zjadłam małą przekąskę. Drugie śniadanie zjadłam o 11:00. Rzodkiewkę skroiłam razem z liśćmi. Nie powiem, abym się najadła – liście z jajkiem. Obiad o 14:30 – wyczekiwany, bo zaczynałam czuć głód. Po obiedzie długo czułam się mocno najedzona
Kucharzycaugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy. Wyszła smaczna i sezonowa zupa, polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni