z rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:27/100)

Czerwcowy zestaw, czyli najprostszy obiad świata 161

Czekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a  nie z polskich szklarni.  Coraz częściej mówimy(...)trzeszczy między zębami :) Składniki: sałata maślana  1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka soku z cytryny  1/3 łyżeczki cukru  szczypta soli  ew. szczypiorek i rzodkiewka Przygotowanie:  Sałatę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy w specjalnej suszarce lub ręcznikiem papierowym. Rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej miski. W szklance mieszamy śmietanę

bistro mama
Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli 216

zapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli Dodatkowo: przyprawa mieszanka ziół pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z bazylią Wykonanie: Miseczki z tortilli: Z płatów tortilli wyciąć 3-4 mniejsze okręgi i włożyć do blaszki(...)sitku i dorzucić do miski. Wszystkie składniki wymieszać z pieprzem, solą, przyprawami i dwoma łyżeczkami oliwy z bazylią. Przygotowanie:  Gotową sałatkę przełożyć do tortillowych miseczek i udekorować rzodkiewką i pomidorem (można oba składniki od razu wmieszać do sałatki). Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Sałatka "do grilla" 203

taką właśnie własną propozycję sałatki do grilla i u każdego spełnia ona swoje zadanie najlepiej jak się da :-) Moja propozycja jest taka: SKŁADNIKI sałata lodowa żółta papryka rzodkiewka szczypior koperek sól ziołowa olej aromatyzowany czosnkiem (specjalnie nie podaję proporcji, bo w przypadku tego konkretnego przepisu są one zupełnie bez znaczenia - dodajcie składniki w ilościach, w jakich najbardziej je lubicie(...)będzie najlepiej) Sałatę rwiemy na kawałki, paprykę kroimy w paski, rzodkiewkę w półplasterki, a szczypior i koperek drobno siekamy. Olej mieszamy z solą i dolewamy do pozostałych składników, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut (ale nie za długo, żeby warzywa za bardzo nie "zwiędły" od soli) i podajemy do dań grillowanych (albo innych jeśli tylko macie taką ochotę

Czary - gary w kuchni
Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym 274

kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym. Całość komponuje się znakomicie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcje) 1 tortilla 4 plastry wędliny – u mnie schab wędzony parzony 2 łyżki kiełków rzodkiewki sos czosnkowy (u mnie Folwark) 2 plastry żółtego sera Przygotowanie: Na tortilli układamy 2 plastry sera (duże,aby pokryły placek). Następnie na wierzch układamy 4 plastry wędliny (tak, aby pokryły cały(...)placek). Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki i polewamy sosem czosnkowym („zygzaki” po całości, nie za grubo). Tortillę ostrożnie zwijamy w rulon. Następnie układamy na rozgrzanej patelni grillowej (zwinięciem do dołu). Grillujemy z obu stron do uzyskania charakterystycznych pasków i roztopienia sera. Podajemy przekrojoną na pół. Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Smacznego

Słodkie okruszki
Mintaj w panierce z płatków owsianych 162

środku. W sam raz dla dzieci, w sam raz na zdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu  do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem(...)się ugotowało. Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego ! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Dieta CZTO, dzień siódmy 145

ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy.   Kolacja 30 ml mleko spożywcze 2% tłuszczu 50 g ser twarogowy chudy 60 g bułki grahamki 30 g cebula 60 g rzodkiewka Przepis: w głębokim naczyniu rozmieszać na jednolitą masę ser z mlekiem. Dodać do niego posiekaną drobno cebule i rzodkiewkę. Przyprawić pieprzem icurry. Podawać z bułką Został mi chleb, więc nie kupowałam

Kucharzyca
Dieta CTZO, dzień szósty 141

Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry.   Drugie śniadanie   100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki

Kucharzyca
Wiosenny chłodnik z botwinką i jajkiem! 183

Takie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek.  Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka(...)miksuję z botwinką). Dopraw sokiem z cytryny, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Dodaj jogurty i kefiry. Zmiksuj ponownie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wsad do chłodnika: ogórka, rzodkiewkę, awokado,czosnek, szczypior (można też dodać natkę pietruszki) posiekaj w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj w miseczce, dopraw solą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny

SMYKWKUCHNI
Dieta CTZO, dzień piąty 161

Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego

Kucharzyca
Dieta CTZO, dzień czwarty 164

Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 100 g sera twarogowego półtłustego 75 g chleba razowego 30 g rzodkiewki 36 g sałata 5 g szczypiorku Przepis: kronki chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno

Kucharzyca
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 285

wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę

Ogrodnik w podróży
Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 215

bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki(...)solą, pieprzem i octem jabłkowym.  Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki

SzczyptaSmaQ
Kooperatywa spożywcza, czyli jaki jeść zdrowo i niedrogo 136

naprawdę sporo kosztuje i to chociażby winduje ceny). Skąd to wiemy? Bo jeździmy do naszych rolników. Robimy akcje zbioru jabłek. Chodzimy po polach i podglądamy jak rosną nasze rzodkiewki. Rozmawiamy z naszymi rolnikami, niekoniecznie tylko o warzywach i mięsie Jak bardzo eko? Na kooperatywie zasady są jasno określone. Albo masz certyfikat świadczący o ekologiczności produktów, albo piszesz prawdę czym psikasz/nawozisz/karmisz(...)rolnik podwiezie ci 60 kilogramów przepysznych ziemniaków (dla sąsiadek przy okazji) i wory marchwi wprost pod same drzwi i jeszcze wniesie do garażu. A czasem w gratisie dorzuci ekologiczną rzodkiewkę, czy jabłka dla dzieci. I najlepsze. Lokalny rolnik dla ciebie i tylko dla ciebie wyhoduje wybrane przez ciebie owoce i warzywa i/lub zapewni ci dostawę raz w miesiącu wiejskiej

gutfut
Dieta CTZO, dzień drugi 155

czasu, aż ryż zmięknie. Dopraw go delikatnie solą do smaku. Podawaj na ciepło z drobno pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanie 1 jajo gotowane 50 g bułki grahamki 50 g rzodkiewki 12 g sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej(...)łyżki nasion słonecznika, posolić do smaku i zmiksować. Śniadanie zjadłam o 7:00, O 9:00 już byłam głodna i zjadłam małą przekąskę. Drugie śniadanie zjadłam o 11:00. Rzodkiewkę skroiłam razem z liśćmi. Nie powiem, abym się najadła – liście z jajkiem. Obiad o 14:30 – wyczekiwany, bo zaczynałam czuć głód. Po obiedzie długo czułam się mocno najedzona

Kucharzyca
Zupa botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki 144

ugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy. Wyszła smaczna i sezonowa zupa, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni