można sobie zrobić krzywdę); jednak wczoraj nastąpiło odstępstwo od reguły. Co prawda do godziny dwudziestej siedziałam i błądziłam myślami Bóg wie gdzie, aż w końcu przyszedł mi do głowy rabarbar czekający cierpliwie w lodówce, brak ciasta na weekend i te lody, co to bardzo ich chciałam spróbować... W związku z tym zebrałam się w sobie, i zaczęłam działać. Szybkie zakupy(...)aktywność życiową, której by się po mnie nie spodziewał. Ot, jak łatwo zaskoczyć mężczyznę...Dziś jednak napiszę o czymś, co przygotowałam kilka dni wcześniej. Miałam akurat taką smętną resztkę rabarbaru - została po tarcie, pokrojona w jakieś dziwne kawałki; szczerze mówiąc, nie myślałam, że nada się do czegokolwiek... Aż przypomniałam sobie o ciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki. Prześliczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRabarbar jadam głównie na słodko, jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę(...)cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy. Mmm...Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się oprzeć. Ciekawiło mnie ogromnie, jak to wszystko będzie razem smakowało. Dodatek rozmarynu tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie.Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze straganów. Możemy z niego zrobić mus rabarbarowy lub dżem rabarbarowo - truskawkowy, ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia granoli kokosowo-rabarbarowej. Inspiracja Chillibite(...)Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru Wykonanie: Łodygi rabarbaru myjemy i wycieramy do sucha. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy na kawałki o długości mnie więcej 5 cm. Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej
Kulinarne przygody GatityRabarbar to hit o tej porze roku. Tym bardziej, że mój ekologiczny, prosto z ogrodniczej działki. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na ciasto. Pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można(...)blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na rabarbar w pełni, a na moim blogu znajduje się dość sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką(...)Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa
Z miłości do słodkościRabarbar rządzi! I ja nic nie mogę na to poradzić, że nie mogę się mu oprzeć 😎. Na blogu mamy już kolejny przepis z jego udziałem w roli głównej. Tym razem jest to według mnie najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je bardzo prosto, a efekt końcowy jest bardzo smakowity. Ciasto jest wilgotne(...)lekko kwaskowe. Idealne na upalne dni. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto
Kulinarne przygody Gatityzbliżający się weekend mam dla Was super przepis na pyszne ciacho z rabarbarem w roli głównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne, w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników(...)Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
Kulinarne przygody GatityKompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny kompot rabarbarowy. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż Piotrek przywiózł mi sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero(...)czerwcu. Jeśli nie uprawiasz własnego rabarbaru to z pewnością w sezonie letnim znajdziesz go w każdym warzywnym sklepie. Nasze przepisy z rabarbarem w roli głównej: – Babeczki z rabarbarem – ucierane ciasto z rabarbarem – skubaniec z rabarbarem – Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem Ja podpowiem Wam jak wyczarować pyszny, orzeźwiający i tani kompot na upalne dni. składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.Konfitura z rabarbaruSkładniki:ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)szklana wodyopakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)kilka kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar(...)rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Racuchy z rabarbaremakcja rabarbar
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj na blogu kolejna wersja domowych lodów owocowych. Zasmakował nam karmelizowany rabarbar dodany do lodów truskawkowych, więc postanowiłam go wykorzystać też do innych smaków. Tym razem miałam w planach lody wiśniowe. Zastanawiałam się tylko czy ten zestaw wiśnia i rabarbar nie będzie zbyt kwaskowy ? Wbrew moim obawom, okazało się(...)karmel idealnie zbalansował kwaśny smak rabarbaru. A tutaj lodowa ściągawka innych smaków, które pojawiły się na blogu.: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte
Kulinarne przygody GatityPuszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera(...)będzie potrzebne? Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500g rabarbaru cukier puder cynamon Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sobotniej wycieczki chciałam zrobić szybciutko muffinki, a że nie mogłam się zdecydować które przygotować, to zrobiłam bananowo-orzechowe, borówkowe i rabarbarowe Muszę powiedzieć, że te najbardziej niepozorne muffinki z rabarbarem cieszyły się największą popularnością:) To idealne muffinki na ciepłe dni… wilgotne i kwaskowe… dlatego zdecydowałam, że ten przepis na muffinki z rabarbarem wprowadzę w pierwszej kolejności, aby więcej(...)osób mogło cieszyć się ich smakiem….P.s Dzisiaj od mojego Sąsiada dostałam kilka łodyg rabarbaru więc pewnie coś jeszcze ukręcę..;) Muffinki z rabarbarem – składniki:250 g mąki150 g cukru2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody240 ml mleka115 ml oleju rzepakowego2 jajka200 g rabarbaru 1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą
UgotujmyTo.plwiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś(...)ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z rabarbarem...Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.Słodko-kwaśne połączenie smaków.Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga(...)składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką.Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników.Blachę
Gospodyni Miejskablogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej(...)galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody + 3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka
Kulinarne przygody GatitySezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła(...)łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną
Kolizje Smaków