wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar 💓. Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam Was puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem z rabarbaru z dodatkiem korzennych przypraw. Rabarbar kocha kardamon, goździki, imbir, cynamon... I przepięknie pachnie jak tylko ciacho zacznie się piec. W dzisiejszym wpisie poczytacie też troszkę o rabarbarze(...)owoc czy jednak warzywo ? 😊 Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu w roli głównej pan rabarbar ! W końcu maj to najlepszy dla niego czas. W dzisiejszym wpisie parę słów o właściwościach rabarbaru, o tym czy jest on owocem czy raczej warzywem, a także jak prosto jest przygotować karmelizowany rabarbar. Będzie on pysznym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, deserów czy też lodów. Zapraszam 😘. Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie(...)uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi
Kulinarne przygody GatityTarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt(...)można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie rabarbaru. Można również pokrojony rabarbar przez 2-3 minuty poddusić w niewielkiej ilości
Smakołyki BerenikiDziś już weekend i pewnie będziecie mieli chwilę, żeby upiec sobie coś pysznego do sobotniej czy niedzielnej kawy. Serdecznie Wam polecam to kakaowe ciasto z rabarbarem, jest upieczone na bazie kruchego ciasta, w środku jako nadzienie mamy rabarbar, a na wierzchu przykryte jest bezową chmurką. Mówię Wam, słodka beza i kwaskowy rabarbar to przepyszny duet ! To kto jest chętny(...)kawałek ? 😍 Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny
Kulinarne przygody GatityRabarbar... Uwielbiam. Nie mogę się pogodzić z faktem, że sezon już niemal się skończył, i będę musiała czekać cały rok na te cudowne, kwaśne łodygi. Na szczęście w sklepach można jeszcze dostać całkiem ładne, apetyczne sztuki. Korzystam, póki mogę, i cieszymy się tym wyjątkowym smakiem.Tym razem postanowiłam przygotować rabarbarowe... Lody. W sklepach takich nie ma - a przynajmniej ja nie widziałam(...)pomyślałam, że będą smakować wyjątkowo. I, moi drodzy, nie zawiodłam się. Lody wyszły obłędne - słodko-kwaśne, intensywnie rabarbarowe. Jako dodatek proponuję karmelizowany rabarbar - w takim wydaniu deser ten stanowi kwintesencję rabarbarowatości. Zimne lody i ciepły, skarmelizowany sos - niezwykłe doznanie dla podniebienia. Pełen zachwyt gwarantowany.Lody rabarbarowe z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 0,7 l lodów)lody:4 żółtka300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym(...)ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto
Kulinarne przygody Gatitylubimy i jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo. Ja zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych. Zobacz przepis na Deser z kaszy
Smaczna PyzaDzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar(...)przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą. Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette, zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam
Chilli Czosnek i Oliwarabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)surowej postaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące wapń z organizmu. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej, można spożywać rabarbar bez obaw. Dla smakoszy, kolor rabarbaru ma istotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ = oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar
Grunt to przepis!kocham serniki. Uwielbiam rabarbar (tak, tak, wiem. Sezon już się dawno skończył, teraz czas na zupełnie inne dary natury. Ale: przepis jest sprzed dwóch tygodni, i jakoś zapomniałam dodać go wcześniej, a poza tym cały czas widuję rabarbar na straganach. Więc jak ktoś ma chęć, ma też możliwości). Piekłam już sernik z rabarbarem, teraz przyszła pora na sernik na zimno.Nigdzie(...)mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli rabarbar. Choć może powinnam napisać owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się(...)gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-). Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem. Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną (zdecydowanie wolę potrawy wytrawne), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek. Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować.Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie(...)cynamon. Co do pieczywa, to najlepiej nada się tu czerstwa chałka, ale można też użyć pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej (a nawet wyschniętej drożdżówki - czemu nie?:)). A skąd miałam rabarbar pod koniec czerwca? Za radą Bei, postanowiłam pewną jego ilość zamrozić, aby cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie
Chilli Czosnek i OliwaLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki(...)taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki) 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Kruszonka
Poezja smakuPrzygotowanie drożdżówki z rabarbarem i kruszonką jest dobrym sposobem na wykorzystanie świeżego rabarbaru. Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną Jak Wam już może wspominałam, na moich ostatnich zakupach kupiłam dwa kilogramy rabarbaru . Pierwszym powodem tak dużego zakupu był fakt, iż chciałam nacieszyć się jak największą ilością dań z rabarbaru. Drugi powód był taki, iż obawiałam się, że mogę nie mieć kolejnej(...)szansy na zakup rabarbaru, gdyż tylko jeden sprzedawca na ryneczku sprzedawał rabarbar . Nikt inny poza nim nie miał rabarbaru w asortymencie. Okazuje się, iż rabarbar nie wszystkim jest znany i nie wszyscy wiedzą co można z niego przygotować. Zresztą nawet sprzedawca, u którego kupiłam mój rabarbar wprost zapytał do czego wykorzystam tak dużą ilość rabarbaru. Z rabarbaru można przygotować mnóstwo
mecooksCóż, sezon na rabarbar trwa, więc też postanowiłam wypróbować kilka nowych przepisów na ciasto z rabarbarem. W ostatni weekend przygotowałam pyszne ciasto na maślance z rabarbarem i tartę. Ciasto na maślance robiłam już 2 razy, bo należy ono do fantastycznej kategorii „proste i pyszne”, a tartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem(...)zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego ;)! Na najbliższy weekend – jeszcze wczoraj – prognozy podawały słońce od piątku
UgotujmyTo.plnaprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu), jednak okazało się, że mam za mało cudnych, czerwono-zielonych łodyg. Hmm... Co teraz? Nie chciało mi się iść do sklepu po więcej; tak naprawdę, nie chciało mi się nic. Marzyłam o wyciągnięciu się(...)pozycji horyzontalnej, z psą ułożoną wzdłuż nóg i z pilotem od telewizora w dłoni (każdemu należy się od czasu do czasu dzień totalnego lenistwa, prawda...?). Jednak myśl o resztkach rabarbaru w lodówce nie dawała mi spokoju - jego czas nadchodził nieubłaganie i wiedziałam, że muszę wykorzystać go jak najprędzej. Jak zwykle niezawodna i pomocna okazała się Maggie
Pożeraczka, czyli raz adobrzefrancuskiego galette. W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę(...)piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette. Truskawki i rabarbar to według mnie jeden z bardziej zgranych duetów w świecie słodkości. Ciasto z samymi truskawkami jest trochę mdłe, te owoce potrzebuję "kopa" pochodzącego od kwaśnego rabarbaru. Ponadto truskawki dostępne
Chilli Czosnek i Oliwa