Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara z filo
Chilli Czosnek i OliwaKrem pomysłu Jamiego Olivera z moimi modyfikacjami.na zupę:400 g surowych ziaren kukurydzy (u mnie 2 puszki konserwowej)grudka masłasól, pieprz, szczypta chiliskórka otarta z pomarańczylistki mięstyna rumiane kąski:pieczarki
Dzieje kuchennej WiewióryTo nic innego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak. Składniki:2 filety z kurczaka1 mała cukinia1 paprykakilka pomidorków koktajlowych 4
Bon Appetit Małgorzatybogato bo z dużą ilością składników :)Składniki:opakowanie tortellini z grzybamiopakowanie tortellini z serem2 zielone ogórkisłoiczek pieczarek marynowanych1 czerwona paprykakostka żółtego sera30 dag szynkipuszka kukurydzynatka pietruszkimajonezmusztarda (około 2 łyżek)pieprz Tortellini gotujemy a następnie studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki. Całość mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy wg uznania. I tyle na temat :) można zapraszać gości ;)Sałatka
Bon Appetit MałgorzatyTo był strzał w dziesiątkę :) tradycyjne placki ziemniaczane plus typowe dodatki do pizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną
Bon Appetit Małgorzatypietruszki.Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie zabieliłam śmietanką.wytrawne naleśnikiRada: by naleśniki ciekawiej podać, można
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaDodatki:200 g wiejskiej kiełbasy150 g żółtego sera2 pomidorygarść oliwekpół cebuli(można dodać pieczarki, ja nie miałam)świeże ulubione zioła (u mnie oregano) lub suszoneCiasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek
Bon Appetit Małgorzaty31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit MałgorzatyTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Anigrzyb ma wiele nazw, nazywa się płachetką zwyczajną lub kołpakowatą, pieczarką leśną, szampionem itd, ale my mówimy na niego turek lub kołpak. Jego kapelusze świetnie nadają się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia. Składniki:kapelusze turkówcebulaliść laurowyziele angielskiegorczyca (ewentualnie) Zalewa:1 szklanka octu 10%4 szklanki wody1 łyżka soli4 łyżki cukruSposób przygotowania
Kuchnia domowa AniCałość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach:Śledzie po cygańskuŚledzie ze śliwkamiŚledzie z pieczarkami i paprykąŚledzie z jabłkiem w śmietanie
Kuchnia domowa AniCiasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650Dodatki :* sos pomidorowy * cebula* pieczarki* szynka* czerwona papryka* pomidorki koktajlowe* ser żółty* oregano, bazyliaPrzygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto
Magiczne Życie MartySylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne Przebojepapierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano
Stare Gary