niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 200 g pieczarek 1 duża marchewka 3-4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki musztardy ząbek czosnku ziele angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki(...)Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamłodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego 150 ml śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła łyżka oleju makaron skręcone rurki szczypiorek Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe(...)klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki(...)pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki do środka formując kwadrat. Panierować w mące, jajku i bułce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :) Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sos pomidorowy(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 szklanki startego sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną . Makaron
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne pieczarki i równie smakowite mieszanki owoców morza, czy można je połączyć? oczywiście że tak. W rezultacie danie pyszne i pożywne zaspokoi każdy głód, zachęcam do zrobienia. Pieczarki z owocami morza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieudka i skrzydełka z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka garść posiekanego pora pół szkl wina białego wytrawnego sól szczypta kurkumy szczypta kolendry szczypta lubczyku szczypta pieprzu szczypta imbiru tłuszcz do smażenia W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka. Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki
Gotowanie jest łatwekawałek cukinii ok 300 g 7-8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 kawałków pomidora suszonego w oliwie sól pieprz czarny pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach szczypta czosnku niedźwiedziego bazylia i oregano świeże makaron , porcja na 2 osoby Cukinie , pieczarki i cebulę pokroić w plastry, czosnek posiekać, Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlożyć najpierw cebulę i czosnek , lekko
Gotowanie jest łatweugotowany makaron (porcja dla jednej osoby) cukinia ok 10 cm 4-5 małych patisonów 4 pieczarki 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy olej natka pietruszki świeża bazylia ewent oregano Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wkroić cebulę, dodać posiekany czosnek. Następnie, pokrojoną na plasterki cukinię , patisony przekroić na pół lub drobniej jeśli są większe oraz pokrojone(...)plasterki pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć do 10 min. Dodać makaron, całość podgrzać i posypać zieleniną. Takie szybkie danie na upalne dni kiedy w kuchni trudno wysiedzieć
Gotowanie jest łatweżeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek) natka pietruszki kilka fasolek chińskich Mięso umyć, osuszyć . obsmażyć ze wszystkich stron. podlać 1 szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę(...)pieczarki i przyprawy oprócz ziemniaków.. (z jabłek jedynie wydrążyć gniazda nasienne i przekroićna pół) Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać ziemniaki i dusić jeszcze
Gotowanie jest łatwemięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka(...)mąki Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną kostkę marchewkę, por i przyprawy utłuczone w moździerzu. Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso
Gotowanie jest łatwektórzy lubią tradycyjną sałatkę warzywną, ale chcą urozmaicić ją smakowo i wizualnie.Może zdjęcie mi nie wyszło najlepsze ale widać o co chodzi ;) Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy trochę koperku pęczek cebulki dymki posiekanej drobno 3 sztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 sztuki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę mięso(...)grubym tartce średni słoik majonezu Dodatkowo : tortownica lub inne naczynie o prostych ściankach średnicy ok.20-22 cm folia spożywcza przeźroczysta Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy poszczególne warstwy WARSTWY: Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem i dymką. Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna
W kuchennej krainiewyjdzie to się pochwalę ^^ Dzisiaj post w całości wegański tak w razie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym
More food, love and dreamspodgrzać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Natkę posiekać i dorzucić do grzybów. Wymieszać. Grzyby podawać np. z kaszą (u mnie z pęczkiem) lub ryżem. ---------- Podobne: Sałatka z pieczarek Rydze na surówce z fenkułu Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieinnej postaci SKŁADNIKI: NA CIASTO- 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży NA NADZIENIE: pieczarki ok 350 g-pokrojonych cebula duża-w kostkę ząbek czosnku,,sól,pieprz 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 20 dag sera żółtego startego PRZYGOTOWANIE: odmierzamy(...)zagniatamy ciasto oprószamy mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Następnie rozwałkowujemy na prostokąt -cieniutko, smarujemy przecierem i majonezem,na to kładziemy podsmażone pieczarki z czosnkiem i przyprawami,i cebulkę również podsmażoną,trochę żółtego sera kroimy na prostokąty i składamy je wzdłuż na pół,wpychając nadzienie delikatnie do środka na koniec jeszcze skręciłam
Swojskie jedzonko100g kaszy (u mnie pęczak, gdyż perłowej nie dostałam :( ) ok. 10 dużych pomidorów suszonych w oleju kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym 1 cebula 2 średnie marchewki ok. 150g pieczarek 2-4 łyżki śmietany 18% natka pietruszki 2-3 ząbki czosnku przyprawy: lubczyk, pieprz opcjonalnie: oliwki (dla tych, co lubią kontrasty smakowe) Przygotowanie Kaszę gotuję wg przepisu(...)opakowaniu. Pomidory kroję w paski, pozostawiając na później olej. Cebulę i marchew obieram, następnie kroję w kostkę i podsmażam, aż warzywa zrumienią się. Kroję pieczarki i szatkuję natkę. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Żaroodporne naczynie natłuszczam olejem z pomidorów do 3/4 wysokości. Przekładam odcedzoną kaszę, którą mieszam z pokruszonym twarogiem i warzywami. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę
VegUlka