Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe, curry liście suszone Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka(...)łopatkę pokroić w średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa
W Mojej Kuchni Lubięjajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem jajka faszerowane pieczarkami jajka faszerowane z pieczarkami II jajka nadziewane serem jajka z łososiem i awokado jajka na twardo jajka poszetowe obsmażane jajka sadzone na szpinaku jajka w koszulce na grzance jajka z anchois i "kawiorem" jajka z sardynkami czerwone jajka kraszanki pasta jajeczna z awokado pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim pomidory zapiekane
królestwo garówSmaczne śniadanie :) Składniki 1/2 kg pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pora 4 jajka 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Pieczarki pokroić … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z fasolą
czarrna od kuchniprzegląd lodówki ( tam zawsze coś się znajdzie ) i tak powstała prezentowana sałatka. Składniki: ½ pieczonego fileta z kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ½ czerwonej cebuli Szklanka mrożonej fasolki szparagowej 3 łyżki marynowanych pieczarek 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie a następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka kroimy w większą(...)kostkę, podobnie ziemniaki, pieczarki w plasterki i cebulę również w plasterki. Do sałatki dodajemy schłodzoną fasolkę. Na koniec umieszczamy musztardę i majonez. Mieszamy i całość doprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki EwyTaki szybki i smaczny obiad proponuję Wam przed świętami. Teraz mamy mało czasu na wszystko, a ciepły obiad w domu być musi. Smacznego! Składniki : * ulubiony makaron * 300g pieczarek * łyżka masła klarowanego * 100g sera pleśniowego np gorgonzola * świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozpuścić masło, dodać pokrojone pieczarki i przyprawić pieprzem. Poddusić, dodać ser i poczekać
Magiczne Życie Martyfasoli Jaś 1 laska kiełbasy cienkiej 25 dag wędzonego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 podłużna słodka papryka 1 młoda cukinia 5-6 sztuk małych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny Przyprawa do dań z fasoli do smaku 1 łyżeczka majeranku suszonego Liść laurowy do smaku Ziele angielskie do smaku Sól i pieprz(...)ogniu około 40 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy
Wanilia i KardamonNaleśniki nadziewane niepanierowane :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 0,5 litra mleka mąka 1 jajko 2 łyżki oleju sól zioła prowansalskie czosnek granulowany dodatki: 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1/2 … Czytaj dalej Naleśniki z pieczarkami
czarrna od kuchniczym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek 1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 120 g oliwy lub oleju 1 łyżka suszonego majeranku 80 g płatków owsianych 20 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki ostrej musztardy(...)zrobić: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, aby spęczniała. Następnego dnia przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę, przelać zimną wodą. Pieczarki oczyścić, podzielić na ćwiartki i zblendować, razem z pokrojonym w kostkę jabłkiem. W rondelku zagrzać 1/3 oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dusić, aż cebula dobrze się zeszkli
Kuchnia w opałachObiad na szybko? Proszę bardzo :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 cukini 5 pieczarek marchewka 2 filety z dorsza ajwar sól morska pieprz natka pietruszki zioła prowansalskie olej kokosowy do grillowania warzyw Wykonanie: Kasza : nastawiam wodę na kaszę. W tym czasie na sitku oczyszczam kaszę pod bieżącą wodą. Gotuję około 12 minut lub do momentu aż będzie dobra(...)dodaję soli. Warzywa : pieczarki i cukinię kroje, grilluje na patelni, dodaje startą marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryba : filety myję, osuszam i kładę w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą, pieprzem i całą rybę obtaczam w ajwarze. Zapiekam w piekarniku około 20 min w 180 stopniach. Gotowe
Bike By Lifedwóch, trzech mniejszych. Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody(...)przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku suszonego Sposób przygotowania żurku: Do garnka wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchew, pokrojony w kostkę i przyrumieniony na patelni boczek, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wodą. Gotujemy. Po ok. 20 minutach
Kuchnia w czekoladzieMoże któryś z przepisów Was zainspiruje... Jajka w sosie tatarskim Jajka faszerowane musem z łososia Jajka w szynce parmeńskiej Jajka z wędzonym pstrągiem Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów Jajka z tatarem z polędwicy łososiowej Jajka z chrzanową pastą z kurczaka Jajka faszerowane szprotkami i groszkiem Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem Jajka z pikantną pastą z rukoli(...)wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem Kolorowa sałatka z selerem Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z pieczarkami i fasolą Sałatka chrzanowa z ananasem Pasta jajeczna Krem chrzanowy z jajkiem Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią Paszteciki ze szpinakiem i Lazurem
Czerwień i błękitstrąki czerwonej papryki 240 g. 3 łyżki mielonego mięsa indyczego 90 g. 0.5 jaja ( białko)-25 g. sól pieprz 1 łyżeczka oleju 1 cebula 30 g. kilka pieczarek 40 g. 2 plasterki żółtego sera light 60 g. 1 szkl.soku jabłkowego 200 ml. **************************************************** Drobno pokrojone pieczarki i cebulę poddusić,wymieszać z mielonym MIĘSEM , jajem i ugotowanych RYŻEM , przyprawić do smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiedyś tutaj: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/steskniam-sie-dugo-mnie-tu-nie-byo-bo.html , z taką modyfikacją ostatnio, że do gotującej się wody dodaję najpierw łyżeczkę kurkumy, a dopiero potem całą resztę, a do smażących się na patelni pieczarek łyżkę papryki wędzonej w proszku, co wszystko razem daje naprawdę fajny kolor i smak. Taki żur bez pieczarek, a za to z kostkami wędzonego tofu świetnie nadaje się na świąteczny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKrokiety z kapustą i grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego(...)Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy w paski. Podsmażamy na patelni z cebulą, wrzucamy do garnka z kapustą. Podsmażamy razem od razu doprawiając podanymi przyprawami. Należy pamiętać aby wyraziście doprawić farsz, żeby nie stracił się on w cieście naleśnika i panierce. Smażymy naleśniki. Farsz zawijamy w naleśnikach, zawijanych w kopertę. Obtaczamy
W Moim Magicznym Domuprzekładamy do miski. Na tej samej patelni roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy żeby się zrumieniła ok 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i pieczarki pokrojone w plastry całość smażymy do momentu jak pieczarki robić się miękkie wówczas dodajemy przyprawy curry, obie papryki w proszku, sos sojowy, ostrygowy i chilli. Całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu
Piekielna Kuchnia Pati