Składniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki(...)umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać makaron i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada
Świat SmakuSkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera - ketchup - sól, pieprz - olej Wykonanie Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zblanszować. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Z papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić(...)kostkę, usmażyć z cebulą. Wędlinę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Warzywa, pieczarki i wędlinę wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę makaronu, a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników ( ostatnia warstwa to makaron ). Wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 20 minut w 180oC. Udekorować ketchupem. Uwaga – sprawdzona rada 1) do dekoracji można użyć również świeżego
Świat SmakuFaszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną
Poezja smakuplus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas 2 płaty tortilli kilka pieczarek garść kukurydzy starty żółty ser papryczka piri piri Żółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej(...)ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka startego żółtego sera 1 łyżeczka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Wystudzone, przekroiłam na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam żółtka
bastalenabył za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób:Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi"4 jajka3 łyżki oliwy1 cebula8 pieczarek (lubimy pieczarki :>)1 kostka rosołowa wołowa2 łyżki śmietany 18%Sól, pieprzRyż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą w poprzednim poście).Podczas gotowania się(...)ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną wywaru z patelni i wlewamy wszystko intensywnie mieszając. Doprawiamy do smaku. Po ok. 15 minutach ryż dochodzi do siebie
Emcia Pichcipierś z kurczaka (z wczorajszego obiadu)5 plasterków (ok. 0,5 cm grubości) wędzonego sera koziego (z KarPACZa) ;)1 pomidor2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Cebulę wraz z pieczarkami kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej - smażymy do zarumienienia. Kurczaka oraz ser również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek z cebulą. Doprawiamy i trzymamy na patelni
Emcia Pichciłyżeczka mielonej papryki słodkiej2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka oreganoSól, pieprzZagęszczacz:10 łyżek zimnej wody1 łyżka mąki pszennejPrzepis:Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy
Emcia Pichcibułka1 jajko2 pieczarki1/2 cebuli2 łyżeczki masła1 łyżeczka startego żółtego sera1 plaster szynkiSól, pieprzPrzepis:Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki do momentu, w którym się zarumienią. Następnie odcinamy górę bułki i wydrążamy jej środek. W środku wydrążonej bułki rozsmarowujemy 1 łyżeczkę masła, nakładamy pieczarek z cebulką, dodajemy pokroją w kostkę
Emcia Pichcileśniki (ok. 2 minuty na każdą stronę). Po usmażeniu naleśników przygotowujemy farsz.Przepis na farsz:Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko smażymy na złoto. Następnie na naleśniki nakładamy startą na grubych oczkach mozzarellę, łyżkę roszponki, łyżkę cebuli z pieczarkami i zwijamy w rulon. Postępujemy tak, aż do wyczerpania
Emcia PichciSkładniki: 500 g dużych pieczarek 2 marchewki korzeń pietruszki natka pietruszki 3 skrzydełka z kurczaka szklanka kaszy kuskus sól, pieprz Przygotowanie: Na skrzydełkach z kurczaka i pokrojonych w kostkę warzywach gotujemy wywar. W tym czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę, a kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)minutach gotowania się wywaru wrzucamy pieczarki i gotujemy przez kolejne 20 minut, na końcu doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus posypane posiekaną natką pietruszki
Moja smaczna kuchniasera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 cebuli 2 ząbki(...)łyżki masła 2 łyżki maki około 1 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić
Mania Gotowaniakeczup · około 50 g salami, dowolnej szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki · około 3 pieczarki · żółty ser · zioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce(...)Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy). Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki
Mania Gotowaniastartego parmezanu · około 7 suszonych borowików lub innych grzybów · 4 pieczarki · 4 suszone pomidory · zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody. Wodę zagotować(...)dodać bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić na cienkie paseczki. Podsmażyć i przełożyć na talerz. Pieczarki obrać, namoczone grzyby odsączyć z nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę
Mania Gotowaniapapryka · 1 papryczka chili · 3 ogórki kiszone · około 10 średnich pieczarek · ¾ szklanki wody · kostka Knorr z papryką lub kostka wołowa · 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulęposiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie
Mania Gotowania