Dzisiejszą propozycją są krokiety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem sera żółtego. W odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki(...)muszkatołowej Farsz: ok. 20 dag pieczarek 50 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka masła dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżka rozpuszczonego masła i odrobina margaryny do wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek
psgotujemymały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy - szczypta soli - kilka łyżek sezamu - woda Dodatki - 4 pomodory - 2 żabki czosnku - 2 białe cebule - 300-400 gram pieczarek - oliwki - kilka plasterków sera mozzarella lub innego - suszone i zielone zioła (ja dodałam, świeże oregano, majeranek i tymianek) - sól, pieprz, sos sojowy do smaku Przygotowanie(...)minutę, jeśli ciasto jest grubsze, to trzymamy trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć czosnek, cebule, pomidory doprawić ziołami i poddusić do odparowania wody, pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy sos pomidorowy, pieczarki, oliwki i paski mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby ser się roztopił Smacznego
zdrowa vege kuchniaZapiekanki z serem i pieczarkami Składniki: - bagietki - ser żółty - pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie dodatki: - ketchup - sos czosnkowy Przygotowanie: Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce i przyprawiam. Nakładam na bagietki. Na to ścieram żółty ser. Wkładam na kratce do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10-15 minut Podaję z ketchupem lub domowym sosem
Kuchnia co dniaRosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką Składniki: - 1 kurczak - sól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem(...)obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką w niewielkiej ilości zupy. Na krótko przed podaniem gotuję oddzielnie makaron. Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję go z zupy razem z cebulą. Zupę
Kuchnia co dniaPizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym
Kuchnia co dniaSkładniki: 300 gr czarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę(...)posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. 4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje. 5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj. Czarny ryz z grzybam i Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią lub krewetkami. Latem z kurkami.Kreuj podawanie
AZgotuj!Składniki: kasza pęczak średni bakłażan cukinia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów świeże oregano natka pietruszki kilka pieczarek 2 łyżki oleju Kasza pęczak z warzywami Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę pęczak. 2. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę pieczarki na ćwiartki. 3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż zrobią(...)się rumiane. 4. Dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dalej krojone pomidory i wciśnij ząbek czosnku. Dopraw solą do smaku. 5. Pod koniec przyrządzania dodaj cukinię aby była chrupka w trackie jedzenia. Na koniec, dodaj pieprz i zioła - posiekane oregano i natkę pietruszki
AZgotuj!mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula sól i ziołowy pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce
AZgotuj!wśród zieleni rukoli. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej szczypta soli i cukry chlust oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody drożdże wielkości orzecha włoskiego 500 gram pieczarek lub grzybów leśnych cebula ząbek czosnku małe kuleczki mozzarelli 2 łyżki oliwy sól pieprz do smaku Przygotowanie: Wyrób ciasto ze składników. Odstaw w ciepłe miejsce(...)Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem. Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Piecz w 200 stopniach 30 minut. Kiedy będzie gotowa, rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli
AZgotuj!Dziś u mnie kuchnia z resztek. Ale elegancko podana. W lodówce p adnięte pieczarki zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. Wyszło nieźle. Smacznie. Żywiczny rozmaryn pachniał swoją cudowną wonią. Pikantny barszczyk dopełnił resztę. Składniki: Na ciasto klasycznie szklanka mąki szklanka wody pół kostki masła łyżeczka soli 4 całe jaja sezam biały i czarny, pieprz(...)cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam. Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. Dekoruj żywicznym rozmarynem Podawaj jeszcze gorące Nadzienie: pieczarki czosnek drobniutko pokrojony rozmaryn cebula sól i pieprz łyżeczka masła solonego Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę z czosnkiem zaszklij na łyżeczce masła. Dodaj
AZgotuj!połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula - 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Wodę i masło zagotowujemy. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która będzie odchodzić od ścian garnka(...)jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem Ptysie przecinamy na pół i nadziewamy pieczarkami
Pan i Pani Smith w kuchniJeśli lubicie mleczko kokosowe to będzie idealny obiad :) Nic odkrywczego, ale za to szybko i prosto. Składniki (4-6 porcji): - 0,5 kg kurczaka - 2 cebule - 2 garści pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru - 1 puszka mleczka kokosowego - 2 łyżki curry - 1 szklanka groszku - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki drobno pokrojonej(...)pieprz do smaku, papryka słodka, ostra - ryż basmati do podania (2-3 woreczki) Na kilku łyżkach oleju podsmaż na złocisto kurczaka, zdejmij z patelni. Pokrój w drobną kostkę cebulę, pieczarki, czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, pieczarki, imbir, kumin i podsmażaj kilka minut, pod koniec dodaj czosnek. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, groszek, kolendrę i pietruszkę. Doprowadź całość
Corner With RecipesSkładniki: pół większej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Ryż ugotować do miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty
Gaździnka warzy