kaszą gryczaną,którą po prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki: karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję(...)farszu,zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem. Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań
Niespełnione zdolności kulinarnenich soboty.W sezonie letnim często grillujemy,ale o piekarniku też nie zapominamy.Wczoraj pojawiły się zarówno z grilla jak i pieczone.Pychotka. 12 dużych skrzydełek 1 cebula ok 1 kg pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso(...)ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą do kurczaka i polać sosem sojowym.Zostawić na noc,przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą. Następnego dnia umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również na małą kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się
Niespełnione zdolności kulinarnemną od dawna. Udało mi się dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki: 50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem(...)podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka,3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy wg uznania.Z masy formować okrągłe,płaskie kotlety.Panierować w bułce tartej z obu stron.Usmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju
Niespełnione zdolności kulinarnepuree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek w paskach 250-400 g pomidorków koktajlowych 8-12 pieczarek, średniej wielkości 2-3 liści laurowych 2-3 gałązki rozmarynu sól pieprz kolorowy 1-2 ząbki czosnku 1-2 szalotki lub dymki papryka słodka suszona papryka ostra czosnek(...)rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przykrywamy patelnie na około 10 minut - po tym czasie pieczarki powinny puścić
Kuba Gotujepotrzeba nam: 1 kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy do niej pokrojone w kawałki parówki i wyłączamy(...)stopni przez 40 min. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę masła, szklimy na nim posiekaną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem. Jak już będą ładnie zeszklone a nawet lekko zarumienione dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Kabaczka i cukinie myjemy, ja kabaczka obieram całościowo a cukinie częściowo. Kabaczka czyszczę z miąższu, cukinii nie. Kroimy warzywa w kostkę. I wrzucamy do garnka jeszcze zanim
Kuba Gotujeplacek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki(...)trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól. Całość przez chwilę mieszamy i układamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując
Miód i pieprzpasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól/vegeta pieprz Zabrudzone gary: deska do krojenia garnek łyżka nóż Sposób przyrządzenia: 1.Zgłodniej. Jeżeli robisz sos ze świeżych pomidorów-delikatnie natnij(...)trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji pamiętając by na samym końcu dodać bazylie(!) 7.Wcina
Fiolka w kuchniPodczas sobotniego sprzątania lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance . Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik(...)sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać do malaksera tahinę. Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę. Wyłożyć miazgę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy na spód z pieczywa
Weekendy w domu i ogrodzieMój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w zastępstwie bułki tartej. Pieczarki miały być na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance(...)mięsa mielonego z indyka pół pęczka natki pietruszki małe jajko jalapeno sól pieprz olej Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera. Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera. Z jalapeno usunąć gniazda nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera. Ciastko pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Malakser włączyć na wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne. Dorzucić mięso
Weekendy w domu i ogrodziesoli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz(...)blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym spodem, o średnicy 32cm). Wyłożyć na blaszkę. WIERZCH: Ser podzielić na 2 części: 2/3 zetrzeć na tarce, 1/3 pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła
Cakes By Kejtpatyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku. 500g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek 3 cebule czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól(...)pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku). 2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut
Szefowa kuchnidziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym(...)masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie
Kulinarne Inspiracje250g mąki pszennej + do podsypywania, 1/2 łyżki cukru ( 8g ), 7g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli ( 3g ), 1 jajko, 30g masła niesolonego, 1/2 szklanki mleka - 125ml. Farsz: 4 cebule, 350g pieczarek, 4 łyżki ketchupu, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, olej. Ponadto: 1 jajko, olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Przygotowanie: Ciasto. Masło roztopić, przestudzić i roztrzepać z ciepłym(...)momentu, aż będzie dość dobrze odklejać się od dłoni. Zagniecione ciasto uformować w kulę, obsypać mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Farsz. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia popieprzyć, delikatnie posolić, dodać oregano i bazylię oraz dodać ketchup ( wymieszać ). Po usmażeniu odstawić
W kuchni u Monikinajlepsza!), to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczne, sycące, a wychodzi niemała ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego sera 1 czerwona cebula ok 3/4 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli(...)małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, dodajemy starte na grubych oczkach tarki pieczarki i dusimy, aż cała woda z nich odparuje. Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma
Kolorowy Przepisownikcoś fajnego na każdą imprezę domową i nie tylko. Jajka faszerowane -chyba każdy lubi ja mam dziś dla was ,talerz z trzema rodzajami jajek, -z pieczarkami -z rzodkiewką i szczypiorkiem -i prażoną cebulką JAJKA Z PIECZARKAMI jajka gotujemy na twardo z odrobiną soli , obieramy,kroimy na pół i wyjmujemy do miseczki żółtka, rozgniatamy je widelcem na patelni podsmażamy pokrojone(...)pieczareczki , następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, przyrumienione pieczarki i cebulkę rozdrabniamy w blenderze lub w maszynce do mięsa dodajemy do naszych rozgniecionych żółtek,dajemy też trochę majonezu,nie za dużo żeby nie było za rzadkie doprawiamy do smaku i nadziewamy nasze jajeczka JAJKA Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM jajka gotujemy ,wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy widelcem jak wyżej dodajemy pokrojone
Swojskie jedzonko