Pieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem. opakowanie pieczarek pół szklanki wina białego ząbek czosnku kilka gałązek rozmaryny oliwa z oliwek sól i pieprz otarta skórka z cytryny Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn, czosnek z łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzej(...)nieco oliwy w rondlu i wlej zawartość moździerza. Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą
AZgotuj!Podczas jednej z podroży widziałam podane w talerzykach z tortilli różnego rodzaju sałaty. To moja wiosenna wersja ze szparagami na ciepło i pieczonymi pieczarkami. Składniki 4 tortille 25 dkg pieczarek masło olej mix sałat lub szpinak baby pęczek szparag mozzarella kilka pomidorków cherry czerwona cebula lub szalotka sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz otarta(...)nasączony wodą ręczniczek papierowy, żeby podczas wkładania do formy nie popękała - jest bardziej plastyczna. Szparagi umyj, przetnij na 3 równe części i gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minut. Pieczarki umyj, przekrój na ćwiartki i zacznij rumienić na maśle z olejem, posól i posyp pieprzem. Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi
AZgotuj!Pomysłów na różne zapiekanki mamy wiele. Dziś przedstawiamy jeden z nich. Dzięki połączeniu: mięsa mielonego z pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera(...)ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Kalafior gotujemy na pół twardo. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem
Pan i Pani Smith w kuchniPyszna przekąska na imprezę jako przystawka Składniki - 6 dużych pieczarek - 3 plastry szynkowej kiełbasy - 2 jajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę - Kapelusze posypać przyprawą Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone(...)trzonki i kiełbasę przyprawić - Smażyć aż odparuje woda przełożyć wszystko do miski Gdy ostygnie dodać jajko i starty ser 2. - Powstałym farszem faszerować kapelusze pieczarek - Pieczarki panierować w jaku i bułce smażyć na głębokim oleju
W królestwie smaków BeatyKurki trudno spotkać i znaleźliśmy ich niewiele, ale i z tej ilości zrobiliśmy sobie ucztę. Składniki: -ok. 10 dkg kurek -5 dużych i 5 małych pieczarek -cebula -50 ml słodkiej śmietany -1 jajko -sól, pieprz -olej Kurki myjemy i osuszamy. Obieramy pieczarki. Kurki kroimy na kawałki. Cebulę w ćwierćplasterki. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy kurki(...)Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do zredukowania śmietany. Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy część roztrzepanego jajka a pozostałą część wykorzystamy do smarowania. Duże i małe pieczarki solimy od środka. Duże wypełniamy duszonymi kurkami, przykrywamy małymi pieczarkami, smarujemy jajkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnySkładniki: Kilka pieczarek 2 jajka Bułka tarta Sól i pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki oczyścić i umyć. Jajka roztrzepać w miseczce z solą i pieprzem. Obtoczyć w nich pieczarki a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu tron do momentu, kiedy się ładnie zarumienią J Pieczarki można wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
The Sweet Damselbrązowy kolor:) Sos Myśliwski( gulaszowy wieprzowy) Esencja sosu Knorr- 1 opakowanie łopatka 1 kg cebule- 3 sztuki czosnek- 4 ząbki liść laurowy- 4 sztuki ziele angielskie- 4 ziarenka pieczarki- 6 sztuki papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier - 2łyżki margaryna- 100 gram( do smażenia) sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki. przecier pomidorowy- słoiczek Przygotowanie(...)Mięso pokroić w kostkę, drobno posiekać cebule,czosnek, papryke i pieczarki 2. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać pokrojone mięso i dusić około 10 minut, mieszając co jakiś czas 3. Dodać cebule i czosnek. 4. Na drugiej patelni zkarmelizować cukier i wrzucić papryke czerwoną i zieloną,aż zmieknie papryka dodać pieczarki 5. Do Naszego sosu dodać ziele i liść, przyprawić pieprzem
pichcisztogęstej śmietany, parmezanu i pieczarek. Bardzo szybkie do wykonania danie obiadowe. Niżej podane składniki wystarczą na 4-5 dużych porcji. 0,5 kg pieczarek 100 g parmezanu 400 g śmietany 22% 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli pęczek szczypiorku kilka liści świeżej bazylii 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku makaron (4-5 porcji) + sól do wody Pieczarki drobno posiekać, doprawić(...)solą i pieprzem i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Parmezan utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu
Bulliomąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą(...)kroimy na około 0,5 cm kawałeczki lub, co jest szybszym sposobem i efekt jest podobny, mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Cebule obieramy i drobno siekamy, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ugotowane grzyby drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wkładamy pokrojone cebule, gdy się ładnie zeszklą dodajemy pieczarki
Rozpustne gotowanieprostu maja wszechstronne zastosowanie, co ważne nie kruszą się, a dzięki wilgotnemu nadzieniu nie zapychają. Nadzienie można dowolnie modyfikować, ułatwiając sobie czyszczenie lodówki :-) Polecam!!! Składniki na bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką CIASTO: 550 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7g instant) 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju(...)ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki pokrojonego szczypiorku żółtko do posmarowania sezam i mak do posypania NADZIENIE: 400 g cebuli 250 g pieczarek kilka plasterków szynki olej sól pieprz Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant pomijamy tę czynność). W kilku łyżkach mleka rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy
Rozpustne gotowaniepodwieczorek, kolację, drugie śniadanie, a ja natomiast przygotowałam je na nasz wyjazd i świetnie sprawdziły się jako przekąska w podróży. Dodatki mogą być różne, począwszy od smażonych z cebulą pieczarek, szynki, pomidorów, sera, kiełbasy, czy co tam jeszcze znajdziemy w lodówce. Polecam! Składniki na mini pizze CIASTO: 550 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7g instant(...)rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku NADZIENIE: cebula 100 g pieczarek kilka plasterków szynki sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu) ser żółty olej sól pieprz oregano Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy
Rozpustne gotowaniePysznie, zdrowo, kolorowo! Naprawdę warte polecenia danie! Złocisty, soczysty kurczak, pieczony z pieczarkami, cebulką, marchewką. Jak dla nas REWELACJA! Składniki na kurczaka pieczonego z warzywami 1 kurczak (ja osobiście wolę małe, niewyrośnięte kurczaki 1,3-1,5 kg) przyprawa do kurczaka zioła do drobiu 8 małych cebulek 10 małych pieczarek 2 marchewki oliwa przyprawa do ziemniaków lub ziołowa przyprawa(...)minut. Marchewki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 5-8 minut, odcedzamy. Cebule obieramy, większe dzielimy na pół. Pieczarki czyścimy (ja je myję) nie obieramy! Marchewki, cebule i pieczarki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na 40 minut przed końcem pieczenia wokół kurczaka rozkładamy warzywa i pieczemy
Rozpustne gotowaniefolię aluminiową i po 10 minutach, czyli na 25 minut przed końcem wkładamy je na 2 poziom urządzenia. W czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników. Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny. Szczypiorek myjemy(...)pojemnik z serkiem i szczypiorkiem, przykrywając go wcześniej folią aluminiową, żeby woda nie naleciała do środka. Na 3 poziom również na folii aluminiowej układamy w tym samym czasie nadziewaną pieczarkę. Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy ziemniaki, mięso i pieczarkę na talerz, a serek najpierw mieszamy i również przekładamy obok reszty składników dania. Na talerz układamy także tymianek i bazylię tajską
Parowar FacetaMoja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz(...)niego wszystkie błony , chrząstki i tłuste kawałki , pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki. Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem
R'n'G Kitchenrazem zamiast pieczarki nadziewać mięsem postanowiliśmy mięso nadziać pieczarkami. Bardzo smaczna wersja z pewnością przypadnie do gustu każdemu ,kto lubi kotlety mielone. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku kilka pieczarek bułka tarta jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pieczarki oczyszczamy. Zawijamy je w warstwę zmielonego mięsa. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchen