z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:128/703)

Krokiety z kapustą, grzybami i szpinakiem z ciasta na pizzę 315

kapusty, grzybów i szpinaku posmakuje każdemu, a ciasto na pizzę, które posłuży nam do przygotowania tego dania, będzie ciekawą alternatywą dla znanych krokietów. 1kg. kapusty kiszonej 500g. szpinaku 800g. pieczarek Czosnek Opcjonalnie cebula Tłuszcz do smażenia Ocet jabłkowy lub winny Zioła prowansalskie Sól Pieprz Ciasto na pizzę Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym lub jabłkowym do momentu(...)będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak – ja użyłem mrożonego z dodatkiem czosnku, jeśli mamy świeży, drobno go posiekajmy a czosnek (1-2 ząbki) dodajmy osobno. Gdy grzyby ze szpinakiem ładnie się podsmażą dodajemy stopniowo kapustę i dokładnie razem mieszamy. Na kilogram kapusty użyłem pół kilo szpinaku

MarcinChef
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I OGÓRKIEM KISZONYM 169

SKŁADNIKI: 10 jajek 2 ogórki konserwowe 6 pieczarek 1 szalotka Suszony koper do posypania Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE:  Jajka gotuję na twardo. Między czasie pieczarki myję i kroję w kostkę. Szalotkę obieram i kroję w kostkę kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła a nastepnie smażę pieczarki i szalotke na rumiano. Dodaję(...)sól i pieprz. Studzę. Ogórka kiszonego kroję w drobną kostkę. Pieczarki, szalotkę i ogórki łącze ze sobą dodaję majonez i przyprawy. Mieszam. Jajka obieram kroję na połówki na górę za pomocą łyżeczki kładę farsz.Posypuję suszonym koprem

Gotowanie Patki
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 191

Witajcie Kochani ;-) Sylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami(...)jest bardzo trudne, a efekt? Naprawdę zadowala :-) Składniki (foremka około 25 x 25cm): 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Lubella 400 g gęstej śmietany 12 lub 18 % 300 g pieczarek ząbek czosnku sól  pieprz ziołowy serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g  żółty ser 200 g 2 średnie ogórki kwaszone tłuszcz do podsmażenia 2 jaja Makaron ugotować w posolonej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pieczarki portobello faszerowane serem pleśniowym i gruszką z dodatkiem cząbru 160

Połączenie sera pleśniowego ze słodką gruszką i w towarzystwie "dużych" pieczarek portobello sprawdziło się wybornie. PS. lepiej użyć gruszki jak najmniej soczyste.  Składniki 2 gruszki 70 g sera pleśniowego gorgonzola cząber- świeże listki 2 duże pieczarki portobello pieprz sól     Przygotowanie   Ser pleśniowy starłem na tarce. Wstawiłem do lodówki. Gruszki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach(...)Odcisnąłem nadmiar soku. Wymieszałem z serem i listkami cząbru, doprawiłem pieprzem. Pieczarki opłukałem, osuszyłem, wyciąłem nóżki. Oprószyłem solą. Rozgrzałem piekarnik w temperaturze 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłem pieczarki kapeluszami do góry. Wstawiłem do piekarnika, podpiekłem ok. 10 minut, po tym czasie odwróciłem je i ponownie przypiekałem ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąłem je, napełniłem

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach z pieczoną papryką 177

święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam. Składniki: Polędwiczki wieprzowe ( 2szt ) Pieczarki 400 gram 2 czerwone papryki 1 cebula Mąka Sól Pieprz Śmietana słodka 18% Masło klarowane bulion Wykonanie: Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce i zapiekamy przez kilkanaście minut(...)przestygną i obieramy ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką ( nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest bardzo delikatne ). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego. Podsmażamy polędwiczki. Po zrumienieniu wyjmujemy i na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Polędwiczki

Smaki Ewy
Leczo z kurczakiem 278

marzyłam o obiedzie innym niż mięso z ziemniakami to wybór padł na leczo. Uwielbiam tą jesienną potrawę, która w zimie smakuje jeszcze lepiej. Składniki: cukinia dwie papryki 20 dkg pieczarek cebula mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszka całych pomidorów (mogą być świeże ale dla mnie w zimie nie mają smaku) cebula 2 ząbki czosnku pierś z kurczaka 4 łyżki(...)oleju kostka rosołowa majeranek, sól ziołowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Obieramy pieczarki i kroimy (niezbyt drobno). Wykrawamy z papryki gniazdo nasienne, obieramy (opcjonalnie- ja obieram) i kroimy. Cukinię kroimy w kostkę. 2. Drobno siekamy cebulę i szklimy na patelni na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię. Chwilę podsmażamy. 3. Gdy warzywa puszczą

Mama z miasta
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 283

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.  Ciasto: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 50 g drożdży 4 jajka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 100 g margaryny Farsz: 1 kg pieczarek 500 g kiszonej kapusty 2 cebule Sól Pieprz 1 łyżka majeranku W rondelku(...)margaryną, rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączamy. Pieczarki łączymy z ugotowaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

VioletoweKucharzenie
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 281

Lubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku(...)bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się na rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej oraz domowej produkcji buraczkami

Karola gotuje
Uszka z grzybami 1090

pewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami. Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują. Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka(...)chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych  1 cebula 5 niedużych pieczarek sól, pieprz olej/masło do smażenia Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby

kolorowotorcikowo
Domowy pasztet z pieczarkami 210

musztardą. Jednak te w wersji na słodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!). Przepis na pasztet z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli(...)mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę

Kuchnia Bazylii
Mielone kule z pieczarką 384

Błyskawiczne mielone w niespodzianką w środku. Takie mielone nie dość, że smakują wyśmienicie dzięki przesmażonym w całości pieczarkom, to jeszcze ładnie wyglądają w przekroju. 250 g mięsa mielonego ( z łopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić(...)Cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy mielone mięso, cebulkę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wyrabiamy na gładką masę. Przygotowanym mięsem oblepiamy pieczarkę, tak aby powstała kula. Każdą obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 210

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam. 2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sos pieczarkowy z cebulką 165

idealny do kopytek i nie tylko. Pieczarki, cebulka, pietruszka... Palce lizać! :) Składniki na sos pieczarkowy z cebulką (4 - 5 porcji): pieczarki około 200 g duża cebula 1/2 pęczka pietruszki mała śmietana 18% 2 łyżki mąki pszennej kostka grzybowa sól pieprz Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Podsmażyć na patelni na maśle przez około 5 minut(...)czasie zagotować 250 ml wody i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Wrzucić do bulionu cebulę i pieczarki. Rozmieszać dwie łyżki mąki w śmietanie tak, aby nie było grudek. Wlać do garnka powoli mieszając. Na koniec posiekać natkę pietruszki i dodać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem

Karola gotuje
Grillowany bakłażan z oscypkiem i pieczarkami 107

gruszkę miłości". Tak też się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie :) Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom! Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje - przystawki): średniej wielkości bakłażan pieczarki około 200 g oscypek (takie niteczki, makaroniki - 1/2 pęczka) 1/4 pęczka szczypiorku przyprawa klasyczna do grilla sól Pokrojone w paski pieczarki podsmażyć(...)stron do uzyskania chrupkości, wyłożyć na niego oscypek. Poczekać aż ser zacznie się rozpuszczać. Ja dodatkowo polałam na koniec (już na talerzu) bakłażana oliwą z oliwek z patelni z pieczarkami (po ich uprzednim podgrzaniu). Posypać szczypiorkiem

Karola gotuje