8/10 pkt) dziś straciło 1 pkt ale nadal jest bardzo dobre. Składniki: 100 g piersi z kurczaka 50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli 1 łyżeczka (10 g) śmietany 18% 1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo(...)drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy 5 min w parowarze. 2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy, razem dusimy na maśle pod przykryciem. Dodajemy soli, pieprzu. 3. Do garnka z bulionem (pół szklanki) dodajemy uduszone pieczarki, wlewamy także wodę którą puściły. 4. Gotujemy przez pewien czas, ja robiłam to ok. pół godziny na małym ogniu
Malowane smakiemczas to zmienić. Dlatego na kolację zrobiłam moje ulubione, cukiniowe leczo :) ~ Cukiniowe Leczo ~ Składniki (na 2-3 porcje): jedna duża cukinia 2 małe lub jedna duża cebula 500g pieczarek 2 czerwone papryki 60g ketchupu trochę oleju do podsmażenia cebuli + przyprawy: sól, pieprz, czosnek, słodka papryka Warzywa i pieczarki myjemy, paprykę obieramy. Wszystkie składniki kroimy, pieczarki w plasterki(...)resztę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wsypujemy cebulę oraz pieczarki i dodajemy sól. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie dodajemy resztę warzyw i przypraw. Całość dusimy jeszcze przez co najmniej 20 minut (aż pieczarki i cebula zmiękną). Na koniec dodajemy ketchup i zostawiamy jeszcze na 2 minutki. Nakładamy do miseczek i delektujemy się wspólnym posiłkiem
Kuchenny Skrawek Niebajest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko(...)WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym
W kuchennym oknie EwyJajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Rybę panierować w jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody. Doprawić do smaku pieczarki wegetą. Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę(...)ryby wyłożyć warzywa uduszone. Następna warstwa to pieczarki. Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka minut. Smacznego
Kuchnia Danusijajek jest bardzo dużo i ja się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na moim stole. Tym razem połączyłam groszek, ogórki, pieczarki i filety z pstrąga w sosie chrzanowym. Wyszło smacznie i ciekawie. Składniki: 1 puszka filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal 4 łyżki groszku z puszki 10 pieczarek marynowanych(...)ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie:Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko
Ala piecze i gotujeDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, * 1 ½ szklanki mąki 3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie(...)łyżki ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii Farsz: Ok. 200g pieczarek Kilka plasterków ulubionej szynki Ok. 100g żółtego sera Oregano do posypania Łyżka masła Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki
Kolizje Smakówuroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera, ale przecież to Święta - w tym okresie i biedniejsi(...)różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas. Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti.Lasagne jest bardzo sycąca
Chilli Czosnek i Oliwaplastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką(...)ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy
Mania Gotowania400g pieczarek 2 duze cebule 2 zabki czosnku 1 kg miesa mielonego wieprzowego 20g sera zoltego w piorkach smietana maslo makaron spaghetti pieprz sol jarzynka papryka Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy w dosyc drobna kostke, a trzonki na pol plastry Kroimy cebule Na masle podsmarzamy(...)cebule, potem dorzucamy pieczarki i czosnek wycisniety i razem dusimy Doprawiamy pieczarki z cebula sola i pieprzem Na drugiej patelni (wok) podsmarzamy mieso, doprawiamy je jarzynka i papryka Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu
Klaudynkowa kuchniagrilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół dwie cebule czerwone oregano, pieprz cytrynowy, sól skórka z cytryny Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę. Cebulę na ćwiartki a pieczarki(...)pół. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejno: cebula, łosoś, papryka, pieczarka... i tak do wykorzystania składników. Na końcu doprawiamy oregano, solą i pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty
Mango Papajaraczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie trójniak) przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela(...)Dolewamy wodę, wystarczy ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy.Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne, by na sam koniec wciąż pozostała półtwarda). Na dużej patelni rozpuszczamy
Ratunku obiadbulionu wolowegook 200 ml smietanymakaKroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej 2-3 lyzki, do garnka do smazenia- ok3-4 min. Dodajemy 200 gr pokrojonych pieczarek- smazymy ok 5 min. Odstawiamy.Wolowine kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy I opruszamy maka.Rozgrzewamy 2 lyzki oleju na patelni - na wysokim ogniu, najlepiej w dwoch partiach smazymy wolowine 2-3 min.Wolowine(...)patelni dajemy do garnka z pieczarkami I cebula. Zalewamy bulionem, solimy , pieprzymy I dodajemy ok 0.5 lyzeczki papryki I 1 lyzke musztardy. Dusimy do miekkosci ( im delikatniejsze mieso- tym process krotszy- od 10-45 min ). W miedzyczasie usmazylam na patelni pozostale 200 gr pieczarek. Na koniec dodajemy smietane I pieczarki, pozostawiamy na ogniu ok 5 min .Smacznego
Smaki Edytyochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale o co chodzi? Postnie będzie od środy, tej Popielcowej. - Nie, nie ma mowy. W piątek mięsa nie ruszę. - To... może... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną(...)zwiększyłam porcję do 1,5 (czyli 1,5 raza składników) i wylepiłam dwie formy. ************************************************ PIZZA DOMOWA (czyli wszystko, co zawadza w lodówce) 150g szynki wiejskiej 250g żółtego sera 250g pieczarek duża cebula sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 ogórki kiszone Szynkę, ser pokroiłam w paski (miałam bowiem w plastrach). Cebulę posiekałam, podsmażyłam na maśle z pokrojonymi w plastry
W kuchni Karmel-itkiosób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek(...)kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem, aż kiełbaska zacznie ładnie się złocić. Dodaję do kiełbasy pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką wrzucam liście laurowe i całość duszę
W kuchni Karmel-itki