z orzechami - 5000 przepisów (strona:84/334)

Chrupiące orzechowe ciasteczka z domowym kajmakiem 126

szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku dodatkowo: 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten). Do przygotowania(...)masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Na gorące ciastka nakładamy po łyżeczce masy

Jadło i czytadło
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową 132

Zapewne znacie roladki z bakłażana z "czymś" w środku, ale czy próbowaliście masy orzechowej z serkiem? Mocno zmielone orzechy z natką pietruszki i dodatkiem sera zaskakują ciekawym i oryginalnym smakiem. Polecam. Do przygotowania około 8 roladek potrzebujemy:  1 bakłażan 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 opakowanie serka śmietankowego Almette 3-4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem papierowym usunąć wytworzoną wodę wraz z solą. Plastry posmarować oliwą i posypać ziołami prowansalskimi, grillować z obu stron. Orzechy wymieszać z serkiem, pokrojoną natką pietruszki, oliwą i delikatnie przyprawić. Gotową masę nakładać na plastry bakłażana i zrolować

Jadło i czytadło
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 162

Uwielbiam orzechy i czekoladę, dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne! 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Odrobina sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 50 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru(...)suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko  łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem

VioletoweKucharzenie
Ciasto z ciecierzycy | bezglutenowe | dietetyczne | przepis z odżywką białkową (można pominąć) 294

białkowej waniliowej (można zastąpić mąką i dodać aromat waniliowy) 10 tabletek słodzika lub łyżka słodzika w proszku lub płynie (stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy) Truskawki (świeże lub mrożone) Orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia gotować ok. 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu należy ją przestudzić. Rozgnieść słodzik nożem. Truskawki dzień wcześniej rozmrozić lub użyć świeżych. Orzechy(...)drobno posiekać lub pominąć ten składnik. Ciecierzycę zblenderować ze słodzikiem i jajkami. Wymieszać z odżywką białkową i ewentualnie orzechami. Przelać do sylikonowej formy na keks lub do metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. "Powbijać" truskawki. Piec ok. 30 min w 180 stopniach lub trochę dłużej/krócej.  Ja wyłożyłam tylko połowę ciasta truskawkami

Czarnawisienka
SEREK JAGLANY WANILIOWY 241

kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego) - 1 szklanka jogurtu sojowego lub krowiego (gdy nie zależy nam na bezmleczności serka) z żywymi kulturami bakterii - 1 szklanka orzechów nerkowca - 5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy - 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii Orzechy zalać wodą i odstawić na noc, by napęczniały. Kaszę jaglaną podprażyć kilka minut(...)gotować pod przykryciem na malutkim palniku ok.15-20 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić ją na kilka minut aż lekko przestygnie. Do malaksera przełożyć gorącą kaszę, dodać orzechy, jogurt, ksylitol oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie zblendować kilka minut na bardzo gładką masę. Masa musi być gładka i jednolita. ja dodałam jeszcze trochę więcej jogurtu, w moim odczuciu serek był

Smaczne Zdrowe
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 152

wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na  suchej patelni.  2. Do miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem

Apetyczna babeczka
Proste muffinki bananowe 239

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii

Ciastkozercy
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 184

zawiera goitrogeny, które mogą obniżać poziom jodu w organizmie, prowadząc do zaburzeń hormonalnych.  Jarmuż najlepiej gotować na parze, można go też jeść na surowo! PESTO Z JARMUŻU I ORZECHÓW NERKOWCA Składniki: 3 szklanki posiekanych liści jarmużu  ok. 1 szklanka orzechów nerkowca oliwa czosnkowa ok.2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Zacznij od obrania jarmużu z białych części i dokładnego umycia liści(...)Pokrój je i odmierz 3 szklanki. Możesz utrzeć pesto w moździerzu, jednak ja polecam przecisnąć liście wraz z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwy czosnkowej tak, by otrzymać pożądaną konsystencję. Możesz dodać soli do smaku.  Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ

Gotowanie to kochanie
Sałatka owocowa 150

przecież owoców w sklepach nie brakuje. Chociaż nie ma już  Polskich truskawek, malin czy brzoskwiń, wyszła pyszna. Nadałam jej troszkę Świątecznego już smaku dodając daktyle, rodzynki  i orzechy. Składniki: 2 banany 1  czerwony grapefruit ( w końcu oczami tez się je i kolory są ważne:) 2 pomarańcze 4 mandarynki 2 owoce kiwi 1 soczyste jabłko 6 połówek brzoskwiń(...)puszki garść rodzynek kilka daktyli kilka orzechów włoskich szczypta zmielonych goździków 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Wszystkie owoce pokroić w kostkę jednakowej wielkości. Dodać rodzynki,orzechy, cieniutko pokrojone daktyle, zmielone goździki, miód i  sok.Wymieszać i pozostawić na około 20 minut do przemacerowania się smaków. Smacznego

Gosia gotuje
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 185

Jeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g)  kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy(...)kwadrat naciąć ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku  każdego ciasteczka. Wstawic do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 st  na ok 10-12  minut. Piec do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem Smacznego

Gosia gotuje
Brukselka z orzechową panierką 136

tego warzywa, zwłaszcza zatopiona w maślanej otulinie. Brukselkę, jak zawsze zreszta ugotowałam z dodatkiem mleka.Polecam. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka listków bazylii kilka pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier(...)sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką. Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 135

sprawdzony się  prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie(...)połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy

Gosia gotuje
Tort z niczego 363

łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła nasączenie 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżka wódki orzech laskowy przełożenie niecały słoik konfitury wiśniowej (własnej roboty) dekoracje łezki z ciemnej czekolady (http://www.slodkiswiat.com.pl) lilie z czekolady duo (http://www.slodkiswiat.com.pl) listonic_name = "Tort z niczego (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżka wódki orzech laskowy niecały słoik konfitury wiśniowej (własnej roboty) łezki z ciemnej czekolady (http://www.slodkiswiat.com.pl) lilie z czekolady duo (http://www.slodkiswiat.com.pl) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Oddzielić białka jaj , dodać do nich łyżkę

CoolinarniePL
Jabłka pieczone z płatkami owsianymi, miodem, żurawiną i orzechami 115

Gorące, aksamitne jabłka nadziane słodkimi, chrupiącymi płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i żurawiną posypane cynamonem to pyszny deser idealny na chłodne wieczory. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, które cudownie łączą się tworząc niezwykle apetyczną i szybką przekąskę :) Gorąco polecam :) Składniki : 2 duże jabłka 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżeczka cynamonu(...)płynnego miodu Jabłka umyć. Odkroić wierzch tzw. czapeczkę, odkładamy na bok (będzie potrzebna do przykrycia). Łyżeczką wydrążyć środek jabłek. uważają, aby nie przeciąć skórki. W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, żurawinę, cynamon i miód. Nadzienie ułożyć w wydrążonych jabłkach, przykryć czapeczką i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut* w 180*C. *czas pieczenia może się

Chocolate Muffin Blog
Bakaliowa owsianka 97

jest błędem ze względu na jej zdrowotne właściwości. Płatki owsiane posiadają najlepszy złożony typ węglowodanów co powoduje że sycą i dostarczają energii na długo a dodatek mleka i orzechów tylko potęguje ten efekt i dostarcza ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam zwłaszcza gdy trzeba wyjść na kilka godzin i nie będzie możliwości na przekąskę. Składniki: -płatki owsiane (około 2/3 szklanki) -garść(...)rodzynek -garść orzechów włoskich -łyżeczka miodu lub cukru -szklanka mleka Przygotowanie: Płatki i rodzynki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Można je zalać już następnego dnia wieczorem dzięki czemu rano będziemy mieć gotowe śniadanie. Dodajemy pokruszone orzechy (można użyć także ziemnych) i ewentualnie dosładzamy do smaku. Dolewamy mleko które wcześniej można sobie podgrzać jak ktoś lubi

Tanie przepisy studenckie