wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato(...)rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy
Gotowanie to kochanieciasteczka są przepyszne, a i bardzo łatwe do zrobienia. Najprostsze polworony, z samych migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania ze smakami. Prezentowałem już polworony z orzechów laskowych i czekoladowe. Te ostatnie były u mnie w domu hitem nad hitami.Dzisiaj przepis na polworony z dodatkiem orzechów włoskich i aromatem imbiru i pomarańczy. Sama receptura się nie zmieniła, jedynie(...)dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat
Grahamka, weka i kajzerkaSnikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc(...)jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3, wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.)Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta
Garnkowe fanaberiesię wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem i orzechami włoskimi, doszłam do wniosku, że lata bez brukselki były latami straconymi, oczywiście, pod względem kulinarnym. Składniki: - 500 g brukselki- 50 g orzechów włoskich- 100 g szynki serrano- sól- świeżo(...)pieprz- gałka muszkatołowa- olej kokosowy Brukselkę umyłam, oberwałam zniszczone listki, obcięłam końcówki głąbów i nacięłam je na krzyż. Wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę. Gotowałam 10 minut, pod przykryciem. Orzechy grubo posiekałam i zrumieniłam na patelni, bez tłuszczu. Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyłam, na rumiano pokrojone plastry szynki, a następnie osączyłam je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Brukselkę dokładnie odcedziłam
mojewypiekiinietylkoKolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors.Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz jest(...)zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce:150 g suszonych moreli80 g rodzynek40 g orzechów włoskich20 g orzeszków pistacjowych60 g mąki pszennej500 g letniej wody do namoczenia moreliOd razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej morele wodą, przykryj i odstaw na 24 godziny. Pozostałe produkty odstaw
Grahamka, weka i kajzerkajuż Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się(...)ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia całości. Nie jest to może tradycyjny świąteczny
Chilli Czosnek i OliwaJest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest(...)piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Trochę o włoskiej tradycji. Panforte to tradycyjny piernik, wywodzący się ze Sieny (Toskania), spożywany we Włoszech w okresie
Chilli Czosnek i OliwaPyszne Pancakes z Orzechami i Bananami doskonale się sprawdziły na niedzielne śniadanie. Są pełne białka, błonnika i pozbawione dodatku cukru. Uwielbiam je! Niedziela to dzień który zaczynam na słodko! Na stole lądują naleśniki lub pankejki. Bardzo ciężko mi się powstrzymać by nie zjeść ich przed zrobieniem zdjęć, dlatego wstaję wcześniej rano aby wszystko przygotować, zrobić zdjęcia, a dopiero kiedy(...)strukturę jaką nadaje im banan. Posmakują wszystkim. Poza bananami zawierają również płatki owsiane. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości naprawdę na długo. Ja podałam je z karmelizowanymi bananami i orzechami, ale również dobrze można je zaserwować z jogurtem i owocami takimi jakie macie pod ręką Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych
rabarbarowoktórego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi(...)dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku . Wykonanie CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta
Eat me! Fit me!Prawdziwe masło orzechowe, składające się w 100% z orzechów - to samo zdrowie i bez trudu przygotujesz je w domu. Jest tak proste do przygotowania, że aż szkoda kupować je w sklepie. Co prawda można upolować masełko bio - 98% orzechów w składzie, ale to akurat kosztuje nie mało. Orzeszki są kaloryczne (100 g masła to prawie 600 kcal), ale jedzone(...)najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów. Składniki: orzechy ziemne 400 g 1 łyżka oleju - opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Wykoniamie: przed zmiksowaniem orzechów możesz je uprażyć na patelni, nie jest to jednak konieczne. umieścić orzechy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopiero teraz nastąpiła idealna pora by je upiec. Osobiście sparafrazowałem trochę oryginalny przepis, dodając między innymi wody różanej, która aż się prosiła o mariaż z rozmarynem i zastępując proponowane orzechy makadamia, orzechami nerkowca, które są tańsze i bardziej dostępne dla większości z Was. Pewnie myśląc, o pieczonych grejpfrutach jesteście zaskoczeni równie mocno, niczym ja za pierwszym razem. Ale zapewniam(...)latem! * SKŁADNIKI na 6 porcji Pieczone grejpfruty: 3 grejpfruty 3 łyżki cukru kokosowego* 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka wody różanej ½ łyżeczki startego imbiru Krem z nerkowców: 150 g orzechów nerkowca 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 1 laska wanilii 1 łyżeczka wody różanej 2 szczypty soli morskiej 100 ml wody *Ja wykorzystałem palmowy. Myślę, że będzie tutaj pasował
Food Squareteż je lubi. Możemy kupić je wszędzie, ale czy wiecie co kryje się w sklepowych słoiczkach? Oprócz tego, że prawie wcale nie znajdziemy masła orzechowego wykonanego w 100% z orzechów, są one nieadekwatnie drogie. Koszt wykonania domowego masła orzechowego równy jest dwóm sklepowym słoikom. Dodatkowo w kupnych wersjach znajdziemy utwardzone tłuszcze, aromaty, stabilizatory, emulgatory, mleko w proszku, pokłady soli, cukru(...)masła jest banalne, aczkolwiek dobrze jest mieć dobry sprzęt. Ja posługuję się Thermomix'em, nadadzą się również wszystkie stojące, wysokoobrotowe blendery, ale nawet posiadając słabszy sprzęt możemy uprzednio zmielić orzechy na mąkę w młynku, a następnie zmiksować na masło. Może niektórych zaskoczę, lecz do prawdziwego, domowego masła orzechowego NIE dodajemy żadnego tłuszczu. Najbardziej odpowiada mi oryginalna wersja, bez dodatków
Be Fit Be StrongSzczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko, by nasączyć blaty równomiernie; mi trafił się naprawdę mocno(...)które wszystkim będzie smakować. Nie zawiedziecie się. Poza tym wpisuje się w kanon modnych ostatnio naked cake; jeśli więc podążacie za trendami, upieczcie koniecznie! Jesienny biszkopt z jabłkami i orzechami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 125 g cukru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 g płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego kominka i ciepłej, puszystej kawy z żółtkiem. Kojarzy mi się z rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze(...)miski i ugniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Składniki na masę jabłkową: 1 i 1/2kg obranych jabłek odmiany Szara Reneta rodzynki cukier trzcinowy cynamon mielone goździki orzechy włoskie Sposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką
Kuchnia Pani Wiosnyświatem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów laskowych pół małej, białe(...)cebuli 200 ml śmietanki 18% (użyłam łaciatej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeże oregano – konieczne! łyżka masła Stawiamy makaron i zabieramy się za sos. Orzechy drobno siekamy i prażymy je na suchej patelni aż zaczną pachnieć i łapać kolor. Tu przypominam, że kolor czarny nie jest kolorem pożądanym. Uprażone orzechy zsypujemy na talerz i na tę samą patelnię dajemy masło
ladykitchen