z orzechami - 5000 przepisów (strona:222/334)

Zupa porowo - imbirowa 148

niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego 2 łyżki masła kmin rzymski kolendra sól pieprz Pora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora

Jadło i czytadło
Ciasteczka Jacobsiki 160

ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 167

czasie dodać   jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki.  Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy  stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki

Jadło i czytadło
Figa z makiem 132

makową bezą, bakaliowym środkiem, polana miodem .... bajka!!!       Do przygotowania 2 porcji: 2 figi 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maku 1/2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) miód do polania   Piekarnik nagrzać do 160 stopni Figi rozciąć na 8 części ale nie do końca, owoc musi być całością, włożyć do piekarnika

Jadło i czytadło
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 139

można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty

Jadło i czytadło
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 135

robiłam)  lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut.   Orzeszki zmielić dwukrotnie. Na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać zmielone orzechy, zalać 1 szklanką wody i gotować 5 minut. Na samym końcu dodać śmietanę i przyprawy.   Gotowe kluski podawać z sosem fistaszkowy

Jadło i czytadło
Banan na patyku 180

dziecku przemycić w ciekawy sposób nie do końca lubiany owoc.       Wystarczy połówkę banana nadziać na patyk, polać ciepłą czekoladą i posypać kolorową posypką, orzechami

Jadło i czytadło
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 198

wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi. Przepis tutaj .                                                     ŻYCZĘ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 305

rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)     Inspiracja:  Ciasteczkowy Potwór

Kto ugości moich gości?
Owsianka z kiwi i bananem 266

była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza owsianka zdecydowanie zmieniła swój wygląd, dodajemy do niej orzechy, nasiona czy owoce. Dzisiejsza wersja, przygotowana przez młodszą córkę jest właśnie z owocami i wygląda bardzo apetycznie.  Owsianka z kiwi i bananem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Kulki ziemniaczane 388

razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę.  3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w jajku a następnie w bułce.  4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby całkowicie zakrył nasze kulki. Kulki smażymy partiami przez kilka minut, aż na ich powierzchni

My Culinary Art
OWSIANKA BEZ GOTOWANIA 2 - pestki, nasiona, ziarna 169

wykorzystanie w pełni tego, co się zjadło (istotne zwłaszcza w przypadku dzieci), -  namoczone , czyli z jeszcze większą szansą na wykorzystanie wartości odżywczych (dokładnie tak samo, jak w przypadku orzechów, o czym pisałam  tutaj. Nie myślcie tylko, że codziennie wieczorem siedzę w kuchni z młynkiem i mielę po kolei po 2 łyżki ziaren ;) Można spokojnie raz na kilka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jak być fit do wiosny? 211

godzin. Zaopatrz się w zdrowe tłuszcze Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje. Poranne ćwiczenia Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień. Spotykaj się z znajomymi Zamiast

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 179

cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia. Do naleśników dodajemy gorący sos. Sos czekoladowo - migdałowy: -garść migdałów zmiażdżonych w moździerzu -pasek czekolady gorzkiej -łyżka masła Topimy masło z czekoladą, wrzucamy orzechy, mieszamy intensywnie. Możemy dodać mleka, by uzyskać rzadszą konsystencje. Dodatkowo będą potrzebne: -łyżka naturalnego serka homogenizowanego -listki mięty cytrynowej -pokrojone w plastry kiwi Naleśniki przekładamy sosem owocowym i kiwi, na górze robimy

BaRepas
Czekoladowo smietankowy tort nalesnikowy, gryczany, bezglutenowy 219

łyżeczki ekstrakty waniliowego, skropiłam też sokiem z cytryny. Przekładałam: naleśnik serek naleśnik dżem naleśnik serek itd... Całość polałam rozpuszczoną tabliczką 70% czekolady (bez lecytyny sojowej) i posypałam orzechami włoskimi. Warto pamiętać, że naleśniki gryczane są tak jakby bardziej suche od zwykłych więc warstwa dżemu powinna być solidna (u mnie była zbyt cienka i tort próbował się rozwarstwiać

Dzieje kuchennej Wiewióry