z orzechami - 5000 przepisów (strona:11/334)

SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 212

szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól(...)kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj:  BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos,  konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam.  Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam

W kuchni Karmel-itki
Waniliowa owsianka budyniowa z orzechami 148

przygotowany na bazie owsianki, kremowy budyń bez cukru lub z niewielką ilością miodu :)  Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym(...)ogniu przez minutę (aż zabulgota).  Gotowy budyń przełożyć do miseczki i podawać z orzechami włoskimi. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Roszponka-Feldsalat z malinami i orzechami włoskimi 185

wloskichSos winegret:3 lyzki oliwy1 lyzka Aceto Balsamico1 pelna lyzeczka mioduSalate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic w mikrofalowce).Skladniki na sosik dokladnie wymieszac.Dodac sok spod rozmrozonych malin. Orzechy posiekac.Ulozona salate plac sosem,posypac orzechami i malinami.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strucla z orzechami i cynamonem 146

Składniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 259

czas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez ok 30 minut, w zależności od rodzaju i twardości wykorzystywanych gruszek. Przed wyjęciem, patyczkiem

Taste Of My Day
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 289

skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm(...)trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z...  jednym kawałkiem

Kulinarny karnet Christophera
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 208

około 60kcal w tym 1,7g białka, 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę

peanutbuttermonster
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 464

miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Bezowy tort  dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany 30 %1 łyżka cukru(...)pudru150 g masy kajmakowej z puszki1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich10 suszonych daktyliDo dekoracji:gorzkie kakaodaktyle Wykonanie:Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją.Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ocet. Następnie ubijamy dalej dodając

Kulinarne przygody Gatity
Dynia i papryka. Wędzony twaróg i orzechy. Zupa. 192

dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz  olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do chwili aż skóra zacznie(...)zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę doprowadzamy do wrzenia i  wyłączamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pokruszonym twarogiem i prażonymi orzechami laskowymi

Przysmaki Karolki
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI 241

Kocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI 173

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Sałatka z granatem, gruszką, serem pleśniowym i prażonymi orzechami 452

jeszcze  lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny

Zabawa smakiem
Czerwona Quinoa. Pomarańcze, imbir, orzechy, suszone owoce i miód. 204

Ostatnio moje ulubione połączenie komosy. Na słodko. potrzebujemy: - komosę - 1 pomarańcze - kilka orzechów włoskich - 6 rodzynek - garstkę suszonej żurawiny - odrobinę miodu - kawałek imbiru Komosę ugotować do miękkości i przelać zimną wodą. Odstawić i ostudzić. Orzechy i suszone owoce posiekać. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki - z jednej lub dwóch cząstek wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 233

szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam(...)ścieram do naczynia na grubych oczkach.  Natkę pietruszki płuczę, osuszam i drobno siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek

W kuchni Karmel-itki
Domowa granola z orzechami, rodzynkami i żurawiną 192

wybitnie zdrowe i zawierają ogrom cukrów i niezdrowych składników. Dlatego idealnym wyjściem jest samodzielne przygotowanie takiej granoli w domu, co jest banalnie proste. Ja dodaję do swojej orzechy, rodzynki i żurawinę, ale możecie do niej wrzucić każde bakalie, na jakie macie ochotę. Proporcja ilości dodatków do ilości płatków owsianych też zależy od Waszych upodobań, czy wolicie dużą ilość bakalii(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 15 minut, obserwując czy granola nie zarumienia się za bardzo. Jeżeli tak, to wyjmujemy ją wcześniej, aby nie przypiekła się, bo orzechy zrobią się gorzkie. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Łamiemy na małe kawałeczki i przesypujemy do puszki, słoika lub innego pudełeczka, w którym będziemy przechowywać naszą granolę. Możemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle