z mielonym - 500 przepisów (strona:30/34)

Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 222

kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro. W poście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej 278

swoich wielbicieli i przeciwników. Ja ją uwielbiam i zawsze dziwię się osobom narzekającym na jej konsystencję czy też zapach. Jestem przekonana, że Ci, którzy się skarżą po prostu nie mieli okazji spróbować jaglanki przyrządzonej we właściwy sposób, przez co błędnie utrzymują, że jest niesmaczna. Co się tyczy przygotowania- ze względu na oryginalny smak możemy sięgać po kaszę jaglaną zarówno

peanutbuttermonster
Kluski leniwe 141

Składniki : ser biały 750g 2 jajka około 1 szklanka mąki - zależy od konsystencji sera i wielkości jajek cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie : Ser mielimy 1 - 2 razy  - zależy od konsystencji sera Wbijamy jajka Mieszamy Dodajemy resztę składników - jeśli masa jest za lepka dodajemy mąki Kształtujemy kule którą dzielimy na  4 części Nastawiamy garnek z wodą

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
"Besan" czyli mąka z ciecierzycy 158

minut! A przepis jest dziecinnie prosty. ~Mąka z ciecierzycy ~ Składniki: dowolna ilość suchej ciecierzycy 1. Cieciorkę podprażamy na suchej patelni: 2. Przekładamy do miski do ostygnięcia: 3. Mielimy partiami w młynku do kawy: 4. Gotową mąkę przesiewamy prze sitko i przekładamy do słoiczka: I gotowe :) Więcej o tej mące i jej zastosowaniu możecie przeczytać na tym blogu

Kuchenny Skrawek Nieba
Łom, Blok Czekoladowy 223

dodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy.   Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy zmielone herbatniki i bakalie,delikatnie mieszamy masę łyżką. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem

Apetyczna babeczka
Pasztet z zielonej soczewicy 149

zimnej wody, bo znacznie zwiększy swoją objętość. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno posiekane pieczarki i cebulę, studzimy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól, pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Pasztet przekładamy do foremki, zapiekamy ok 1 godziny w tem 200C. Wybornie smakuje

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 211

cayenne. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki

Apetyczna babeczka
Tacos 240

Tacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie.  W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną

Mania Gotowania
Ruskie na oleju rzepakowym 178

RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych

Z Kuchni Do Kuchni
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 169

porcję musu dla kilku osób?Ja podrobów nie jadam, dlatego swoją kanapeczkę oddałam Mężowi. A on był zachwycony - to danie smakowało mu najbardziej spośród wszystkich podanych. Producenci żywności nie mieli łatwego zadania. Musieli jednocześnie gotować, jak i odpowiadać na pytania dziewczyn ze Slow Food Youth Warszawa. W tym słoiku znajduje się właśnie ów mus gruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków

Chilli Czosnek i Oliwa
In the kitchen 169

refrigerator (or fridge)- lodówka freezer- zamrażarkamicrowave (oven)- kuchenka mikrofalowaoven- piekarnikstove- kuchenkaburner- palnikblender- mikser (rozdrabniacz)hand (stand) mixer- ręczny (z misą) robot kuchennytoaster- opiekaczwaffle- iron- gofrownicasteamer- parowargrinder (mincer)- maszynka do mielenia mięsa table- stół kittle- czajnikteapot- czajnik do herbaty plate- talerz spoon- łyżkawooden spoon- drewniana łyżkateaspoon- łyżeczka fork- widelec knife- nóżpot- garnekfrying pan- patelniabowl- miskaglass cup- szklankamug- kubek cup and saucer

bastalena
Kofte wg Buni ( z indyka ) 218

Inspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w

Buniabaje w kuchni
Makowiec 674

mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić.  Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie

Pudełko rozmaitości
Barani Kotlet Siekany czyli Niedzielne Mielenie/Siekanie :) odc.13 200

Już od dawna słyszałam od Małżona, że ma chęć na coś z baraniny. Żeby nie było, nie robiłam jej nigdy a i nie jest to popularne

Dzieje kuchennej Wiewióry