Sezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem. Składniki: (3 porcje) -pęczek szparagów -3 kawałki fileta z łososia -125g kaszy jaglanej -3 łyżki cebulki dymki - łyżka płatków migdałowych -olej rzepakowy -cytryna -oliwa z oliwek Filet z łososia myjemy, solimy, układamy(...)naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny. Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy. Szparagi
Receptura smakuMiałam ochotę zrobić rybę i uparłam się, żeby kupić filet z mintaja, ale okazało się, że nie mogę tego zrobić, więc alternatywą był łosoś. Nie do końca wiedziałam ile on kosztuje, jednak ryba ta warta jest każdych pieniędzy :) Składniki na łososia w sosie śmietanowo - koperkowym (3 porcje): filet z łososia około 700 g pieprz sól łyżka soku z cytryny(...)strony, gdzie znajdowała się wcześniej skóra. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Dusić pod przykryciem kolejne 2 - 3 minuty. Ściągnąć z patelni i polać sosem. Łosoś doskonale komponuje się z ryżem i kaszą. Ja podałam do niej ryż z cebulką i pieczarkami. Niesamowita ryba
Karola gotujepieczywo było puszyste. postanowiłam więc dołączyć do "wypiekania na śniadanie" bo zaproponowane muffinki wyglądały bardzo apetycznie i okazały się szybkie w przygotowanie. Nie miałam wszystkich składników, więc łososia wędzonego zastapiłam duszonym w jarzynach, a mąkę kukurydzianą - zwykłą. Muffiny udały się znakomicie, zobaczcie sami. Muffiny wypiekane na śniadanie 2/3 szklanki mąki ½ szklanki mąki kukurydzianej (mąka pszenna) ½ łyżeczki sody(...)szklanki startego sera (np. cheddar) sól i pieprz 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka pesto ( bazylia suszona) 1 jajko 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: łosoś wędzony (łosoś duszony w warzywach) serek śmietankowy pesto kiełki (rzodkiewki) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w misce i za pomocą łyżki zamieszaj delikatnie
Gotuj Sam!Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekkie wrapy z wędzonym łososiem oraz rukolą. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 4 placki tortilli - ok. 250 g wędzonego łososia - 2 garście świeżej rukoli - ulubione warzywa (u mnie była to 1 duża, czerwona papryka) Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 2 łyżki śmietankowego serka chrzanowego - 2 łyżki jogurtu naturalnego 1. Jogurt łączymy z serkiem(...)chrzanowym. Powstałym sosem smarujemy placki tortilli. 2. Na połowie placka układamy łososia, paski papryki oraz rukolę i całość ściśle zawijamy. 3. Tak przygotowane wrapy można zjeść na zimno lub wstawić do naczynia żaroodpornego i podpiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5 minut. W podobny sposób przygotujecie również mini roladki z łososiem . SMACZEGO
Bez Cebulimuszą być u mnie niskokaloryczne i super fit ;) Szczególnie jesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka ziemniaczana zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia(...)gałki muszkatołowej spora szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy
Mienta blogViolaPassion SKŁADNIKI: 150 g łososia wędzonego 1/2 świeżego awokado 1/4 Mozzarelli 1 łyżka świeżego koperku 1/2 łyżeczki soku z limonki DO OZDOBY: cukinia,czarnuszka,szafran,słodkie małe papryczki i dressing musztardowo-pomarańczowy SPOSÓB: Obieramy awokado i kroimy w drobną kostkę nie za małą bo zrobi nam sie puree. Łososia musimy posiekać w drobną kostkę razem z koperkiem oraz dodajemy(...)limonki Dzięki limonce łosoś nam się pieknie zetnie,odstawiamy do lodówki na kilka chwil. Kroimy paprykę ,cukinie do ozdoby i w bardzo drobną kostkę mozzarellę. Układamy kolejno w foremkę: Awokado,łosoś,paprykę którą faszerujemy mozzarellą,posypujemy całośc czarnuszką i szafranem. Polecam dressing Smacznego
Viola cooks with passionSkładniki: 2 medaliony z łososia sól, pieprz, pieprz cytrynowy 250 g pieczarek 2 bułki grahamki majonez 2 plasterki sera 2 listki sałaty Medaliony rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki płuczemy kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oleju(kiedy już trochę zmiękną doprawiamy solą i pieprzem) do momentu wyparowania całej wody. Bułki przekrawamy na pół(...)każdą połówkę smarujemy cienko majonezem, następnie kładziemy po listku sałaty na dolną połówkę. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia, po przewróceniu na drugą stronę kładziemy po plasterku sera. Następnie gotowego łososia przekładamy na bułkę, na łososia kładziemy pieczarki i przykrywamy bułką. Oczywiście można jeszcze położyć pomidora i ogórka, co kto lubi i ma pod ręką. :) Smacznego
Moje-pitraszenieprostu poprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem. Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie! Składniki: 1 cukinia 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto(...)Rukola 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki zielonego pesto czarne oliwki rukola oliwa z oliwek Przygotowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski. Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię z dwóch stron oliwą z oliwek i wkładamy
Taste Therapywśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście chciałam przygotować makaron, bo przecież to już mam sprawdzone, ale podpatrzyłam, że już inni mają go w planach, więc zostałam w kropce. Na stole zobaczyłam płatki(...)kukurydziane i od tego się zaczęło. Wiedziałam już, że zrobię omlet z płatkami, ale nie miałam pomysłu jak go połączyć z łososiem, aby to on był królem potrawy. Pomyślałam więc, że omlet przełożę duszonymi warzywami, a do całości dodam smażoną rybę. W końcu, po usmażeniu omleta i łososia coś mnie tknęło, aby pokombinować, żeby danie nie było banalne
Kuchnia Bazyliioryginalną i smaczną przystawkę z młodymi ziemniaczkami. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Przygotowanie 15 min Pieczenie 1 godz. Dla 4-6 osób 18 małych młodych ziemniaków 6 plastrów wędzonego łososia 1 słoiczek ikry z taszy lub pstrąga lub łososia 15 cl gęstej śmietany* Pasta wasabi Kilka gałązek koperku Oliwa z oliwek Sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury180(...)żaroodpornego. Obficie skrop oliwą, popieprz i posól. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę, przewracając je od czasu do czasu, aby piekły się równomiernie. W międzyczasie pokrój plastry łososia na cienkie paseczki. Koperek umyj, osusz i porwij na drobne kawałki. Śmietanę ubij z odrobiną pasty wasabi, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij upieczone kartofelki z piekarnika. Małą łyżeczką wydrąż lekko
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawątpliwości nie ma w przypadku owoców suszonych, mrożonych czy puszkowanych. Chile jest największym na świecie eksporterem suszonych jabłek oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki(...)abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże, sprzyja występowaniu takich gatunków jak anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki i wiele wiele innych. Chile ma znakomite warunki dla produkcji wina. Z północy na południe, jest ponad 1000 kilometrów regionów winiarskich, które mają klimat śródziemnomorski oraz dużą
królestwo garówPrzepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego(...)momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia
Mango PapajaPiątek,piąteczek,piątunio...rybka musi być bo je uwielbiam. Tym razem propozycja łososia ze szparagami. Składniki: 30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć(...)posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii
Niespełnione zdolności kulinarnepół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki: Ryż 100 g ryżu basmati Uncle Bens(...)ryżu kleistego do sushi 6-8 płatów nori Zalewa do ryżu 40 ml gorącej wody 40 ml octu ryżowego 20 g cukru 2/3 łyżeczki soli Dodatki: 200 g łososia (u nas wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) 2 duże marchewki 4 zielone szparagi ugotowane
SzczyptaSmaQCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4 marchewki 1 seler 3 pietruszki (korzeń) 3 buraki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE warzyw: Warzywa (marchewka, burak, seler, pietruszka) myjemy, obieramy i osuszamy. Warzywa(...)miski i wlewamy oliwę. Doprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy w oliwie z przyprawami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 180' C przez 60 min. PRZYGOTOWANIE łososia: Pora myjemy, drobno siekamy i rozkładamy na blaszce. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na posiekanym porze i pieczemy
kulinarnyJa