Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Kolendra pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali, ma działanie bakteriobójcze(...)stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację. Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego
Moja Delicjapotrawie to, że do przygotowanej ryżowej bazy możemy dodać ulubione składniki i w efekcie za każdym razem otrzymamy nieco inne danie. Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki(...)smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu rzymskiego) Na początek przygotowuję cukinię i kurczaka. Cukinię kroję w półplasterki o grubości około 1 cm, skrapiam oliwą- cukinia nie powinna w niej pływać, ale jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze
PichceniomaniaCałość stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy, mocno podgrzewając. Do gorącego masła z przyprawami dodajemy posiekane listki świeżego rozmarynu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Kurczaka oczyszczamy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny(...)Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem z czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc
Karo in the KitchenKurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne mięso ma nazwę "kurczaka", wiem wtedy, że mięso będzie zjedzone. Dlatego dbam o to, aby zaopatrzyć się w zdrowy drób. Wystarczająco innej chemii jest już dookoła. Kurczak świetnie komponuję się z warzywami, one nadają(...)smaku, aromatu, koloru. Już nie raz pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać. SKŁADNIKI: podudzia z kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb) 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę 2 pomidory świeże 4-5 ząbek czosnku 1 czerwoną cebulę olej rzepakowy
Basia w kuchniKurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką. Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka(...)opcjonalnie 1-2 czerwone papryki przyprawy: oregano (1 łyżka), bazylia (garść), papryka słodka (1-2 łyżki), chili (0.5- łyżeczki), sól,pieprz – do smaku 1-2 łyżki oliwy Wykonanie: Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek poszatkować, boczek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, połówki
Pociąg Do KuchniWitam po wakacjach, przez dwa miesiące troszkę Was zaniedbałam, więc zaczynam to nadrabiać :) Na początek proponuję soczystą pierś z kurczaka, duszoną z warzywami. Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno. Szczerze polecam mrożonkę z tego marketu KLIK jest tania i bardzo dobrej jakości. Przypominam też o konkursie(...)wygrania pyszne sosy :) KLIK :) 2 piersi z kurczaka Marynata: *ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań Przyprawa do kurczaka (złocista) Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki Imbir Chilli Zioła prowansalskie Pieprz bałkański Pieprz cytrynowy Olej smakowy-cytryna bazylia Sos sojowy ciemny Sos Worcester Warzywa mrożone (mieszanka chińska
Takie tam pichcenieDomowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna na ciepło, ale ze smakiem ją zjemy również zabraną do pracy lub szkoły. Smakosze rukoli mogą z powodzeniem zastąpić nią świeże listki szpinaku. Składniki: (4 porcje) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka(...)mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem) Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą
Moja DelicjaPieczony kurczak jest jednym z prostych i rzec można samo przygotowujących się obiadów. Wystarczy wcześniej go zamarynować, ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika - który resztę wykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie(...)przekonajcie się sami :)) Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOdpowiednio przygotowana i krótko grillowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę genialnie! Dzięki wielogodzinnemu marynowaniu calutkie mięso przesiąka smakiem i aromatem przypraw i nabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna(...)wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama za siebie :) Kurczaki tak szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuSmak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta. Kurczak w cieście naleśnikowym: 400 g filetu z kurczaka Pieprz 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa SKWORCU (kupisz tutaj) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka SKWORCU (kupisz tutaj(...)kupisz tutaj) Ciasto II: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka
VioletoweKucharzenieŚwiadomie i nieprzypadkowo zatytułowałem ten przepis „grillowane nogi z kurczaka” zamiast np. „nogi z kurczaka z grilla”. Jakkolwiek bowiem w ciepłym i słonecznym sezonie wiosenno-letnim jak najbardziej wskazane jest ich przyrządzenie na grillu na świeżym powietrzu, to jednak możemy to zrobić również w każdym w miarę nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku(...)Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka razy odwrócić i podać z odpowiednimi dodatkami. Aczkolwiek sprawa dodatków jest tutaj dość kluczowa, bo jakkolwiek smaczny nie byłby sam kurczak, to jednak czujemy, że przecież samego mięsa jeść nie będziemy. Ponieważ marynata nadaje kurczakowi nuty rozmarynu i lekko kwaśne, jak również odrobinę pikanterii pieprzu cayenne, wybraliśmy dla Was 4 dodatki
Kulinarna Pokusazapraszamy Was do przejrzenia naszych pomysłów na przystawki - są to najczęściej propozycje, które naprawdę szybko się przygotowuje. Szybkość przygotowania tej sałatki tkwi głównie w przygotowaniu piersi z kurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni(...)opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu
Symfonia Smakówkonsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera największy spośród wszystkich składników wpływ na smak zupy. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma(...)innymi podobnymi w smaku potrawami, z kurczakiem lub bez, zwykle mających najwięcej wspólnego z Azją, a o których na pewno jeszcze tu napiszę. Naszą zupę możecie oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami
Kulinarna PokusaKurczak na co dzień tradycyjny, lekko samotny i naiwny, Postanowił stać się nieco bardziej agresywny. Chciał odmienić swoje codzienne kuchenne oblicze, Wywołując może nawet od ostrości minki krzywicze ! Delikatność kurczaka została zatem mocno złamana, Paprykowo - pomidorową Salsa dowartościowana. W takiej postaci dostał kurczak zupełnie nowych barw, Ty też swoje kurczaki z codziennej nudy wybaw ! KURCZAK(...)piersi z kurczaka pieprz cytrynowy, sól przyprawa do kurczaka oregano 1/2 pomidorów z puszki Piersi marynujemy w przyprawach. W naczyniu żaroodpornym wykładamy pomidory z puszki, posypujemy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy piersi i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 st. SALSA 1/2 pomidorów z puszki 1 żółta papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku
Mój Smak na ŻycieKurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi(...)Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą
królestwo garówPieczone udka kurczaka są świetnym pomysłem na obiad w te dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka oczyścić, umyć(...)osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej olejem formie do pieczenia i posypać liśćmi szałwii. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Ziemniaki ułożyć pomiędzy kurczakiem i posolić. Piec w temperaturze
Mama GotujePowiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)trochę czasu zajmuje przygotowanie takiego dania. Ale jeżeli szukacie jakiegoś efektownego pomysłu na rodzinną uroczystość to serdecznie polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego kurczaka Składniki: - kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz
dom-agi.plmogła już więcej skupić się na pracy i niespokojnie patrzyła na zegarek.Po godzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO(...)BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól
Smaki Brazyliijest autorem tego sposobu wykonania? Naprawdę nie wiem, ale wielu do niego się przyznaje. Faktem niewątpliwym jest, że danie przygotowane w ten sposób zadowoli niejedne kubki smakowe – kurczak pieczony na butelce z… No właśnie z czym? Może być z piwem, ale nie tylko. W mojej butelce była zwykła woda, a dla aromatu - pokrojona limonka. Składniki: - kurczak o wadze(...)mały)- papryka wędzona w proszku- chilli- sól- pieprz- olej rzepakowy- 1 limonka- wrzątek do napełnienia butelki Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić, odciąć kuper i tłustą skórę przy kuprze. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem i przyprawami – wewnątrz i na zewnątrz. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum – na godzinę (najlepiej na noc). Butelkę po piwie umyć
mojewypiekiinietylkoGrillowany filet z kurczaka z szybką sałatką to propozycja na szybki i bardzo zdrowy posiłek. Przygotowanie go zajmuje maksymalnie 15 minut. Możecie wykorzystać dowolne warzywa. Ważne, aby było ich po prostu dużo. Spróbujcie jest pysznie! Sprawdź przepis: Sałatka śledziowa Składniki pierś z kurczaka dowolny miks sałat pomidory oliwa z oliwek oregano majeranek sól pieprz ocet balsamiczny szczypta słodkiej papryki cukinia(...)Filet z kurczaka z szybką sałatką Grillowany filet z kurczaka z szybką sałatką – przepis Pierś z kurczaka myjemy, nacieramy odrobiną oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Następnie grillujemy na patelni grillowej. Na patelnię grillową układamy również pokrojoną w plasterki cukinię, doprawiamy ją pieprzem, solą i oregano. Grillujemy. Układamy na talerzu miks sałat, pokrojonego pomidora, skrapiamy odrobiną oliwy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Węg i erskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę s ł odko, trochę kwaśno, troch ę pikantnie. Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym kolosalnie rozpuszczona primadonna ... Raz kurę skonsumuje na obiad z wielką przyjemnością i pietyzmem, innym razem kręci nosem na cokolwiek co drób przypomina. Ciężko nadążyć za tymi jego gastronomicznymi humorami . Przy okazji aktualnego obiadu trafiłam(...)akurat w ten bardziej rozkapryszony dzień . Mimo iż podobnie przyrządzoną kurę Pan Mąż zjadł niedawno z wielkim smakiem - Kurczak zapiekany w sosie barbecue - tym razem wybitnie wybrzydzał i pastwił się nad resztkami kurczęcia na talerzu . - "Za często kurczaka gotuję?" - pytam zaciekawiona głębszą filozofią tych Mężowskich wstrętów. - "Nieeeeee, może być..." - odpowiada z robrajającą szczerością. - "Nie smakuje? Nie takie przyprawy?" - dociekam
Grunt to przepis!wydarzyło. Złamałam rękę, przeszłam operację, musiałam przenieść bloga… Zajęło mi to mnóstwo czasu i po prostu musiałam nabrać nowych sił. Ale już dzisiaj mam dla Was fajny przepis , kurczak z kurkami w cydrowym sosie. Jest to bardzo proste danie, że nawet ja ze złamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się mówi(...)byłam głową a on szyją. Nigdy nie próbowałam mieszać grzybów z cydrem ale mówię Wam warto! Grzyby leśne zwłaszcza kurki świetnie harmonizują z jabłkowym cydrem. Kurczak z kurkami to moje pierwsze w tym roku danie z grzybami. W tym roku dam sobie spokój ze zbieraniem grzybów ale na pewno jeszcze coś upichcę. Kurki obrodziły, więc z przyjemnością skuszę się
codojedzeniasobotę 7 listopada 2015 roku blogerzy kulinarni z Warszawy i różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany . Dzięki uprzejmości Pani Alicji i Aleksandry z Agencji JBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka ponownie wzięła udział w warsztatach, które tym razem były sponsorowane przez firmę Drosed . Warsztaty odbyły się pod fachowym(...)okiem Sebastiana Olmy, zwycięzcy drugiej edycji Top Chef ( szefa kuchni Zielony Niedźwiedź w Warszawie). A gwiazdą tego spotkana był… Kurczak kukurydziany , którego większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, gdyż jak na razie dostępny jest w większych sklepach i marketach dużych miast. My mieliśmy okazję się z nim zapoznać, gdyż wzięłam udział w konkursie organizowanym przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKSałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – szybka, prosta i smaczna! Idealnie smakuje podawana z pieczywem czosnkowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki(...)majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kulinarne PrzebojeKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę(...)ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkomamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż
Plate of Joyprzygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej wersji kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso nie było dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować(...)danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła. Odstawić mięso na ok. 2 godziny
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka(...)jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część
Smaki EwyPrzepis na typowy obiad rodzinny. Aromat pieczonego kurczaka i pieczonej cebuli unosi się po całym domu ( można w ten sposób obudzić wszystkich domowników, zalegających w łóżkach J ). Składniki: 1 kurczak ( lub więcej ) 2 cebule Sól Pieprz Czerwony delikat Wykonanie: Kurczaka ćwiartujemy ( typowo ). Przyprawiamy czerwonym delikatem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na 4 lub 8 ( w zależności od wielkości cebuli(...)układamy pomiędzy kurczaka. Tak przyprawionego kurczaka marynujemy co najmniej 30 minut. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez ok 1 ½ godziny ( zależy od ilości kurczaka ). Podpiekamy z jednej strony, później obracamy kawałki kurczaka, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas pieczenia przykrywamy kurczaka folią i pieczemy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie upieczony, odkładamy go na talerz, do naczynia
Smaki EwyTikka masala z kurczaka to chyba najczęściej robione przeze mnie danie kuchni hinduskiej. Za każdym razem jestem oczarowana zapachem przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam(...)tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki
codojedzeniaOglądając ostatnio odcinek kuchennych rewolucji, naszła mnie ogromna ochota na pieczonego kurczaka. Nie czekałam długo, tylko pobiegłam po kurczaka i go upiekłam J Składniki: Kurczak nie większy niż 2 kg 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka Majeranek 3 ząbki czosnku Papryka ostra Papryka słodka 2 małe łyżeczki soli 3 łyżki miodu Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować(...)oliwą i miodem oraz natrzeć dokładnie wszystkimi przyprawami i czosnkiem. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wlać do naczynia ¾ szklanki wody. Włożyć kurczaka do piekarnika nagrzanego do ok. 190*C i piec przez ok. 1,5 h. Co 15 minut polewać kurczaka sosem, który zbierze się na dnie i zmiesza z wodą. Po upieczeniu, zostawić kurczaka w uchylonym
The Sweet DamselKremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki(...)miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy
NA MOIM TALERZUSmaczne i sycące jedzonko do przygotowania w kilka chwil. Podobne danie jest już na blogu Kurczak z przyprawą gyros , lecz teraz są to raczej warzywa z kurczakiem gyros. Potrawa jest jeszcze bardziej bogata w smaki, gdyż zawiera suszone pomidory, kukurydzę i świeżą bazylię. Taka wersja z większą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki(...)nadają wyrazistości daniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 duże czerwone papryki 2 średnie marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 - 6 suszonych pomidorów puszka kukurydzy 4 łyżki przyprawy gyros w skład której wchodzi: papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, cząber, tymianek i kmin rzymski. 15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) 6 łyżek
Kuchcik gotujeDzisiaj zapraszamy na kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” - tym razem będzie to grilowany kurczak z dodatkiem limonki i ziół Składniki: - 6 limonek - 2 łyżki oliwy - 2 zielone papryczki chili - 1 garść listków świeżej mięty - 1 garść świeżej kolendry - sól morska, pieprz - 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka Składniki na 4 porcje. Limonki(...)następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę i wkładamy do marynaty. Mięso dobrze mieszamy aby był cały pokryty marynatą. Na wierzchu kładziemy wyciśnięte wcześniej połówki limonki i wkładamy do lodówki
Kuchenne Wariacjeskładniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed(...)przypalić i nie wysuszyć, możemy przygotować potrawę bardzo szybko. To niewątpliwie wielka zaleta grilla. Z drugiej strony, jeśli dysponujemy takim narzędziem jak rożen, możemy opiec nawet całego kurczaka w jednym kawałku. Wymaga to nieco uwagi i cierpliwości, gdyż zajmuje więcej czasu, ale jest atrakcyjną alternatywą dla bardziej typowych potraw z grilla. Istnieje przy tym prawidłowość, że czym większa porcja opiekanego
Kulinarna PokusaKurczak po francusku Składniki Marynata : 2 marchewki 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 24 ziarna pieprzu czarnego 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux 60 ml koniaku 60 ml oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól(...)oleju 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry pieprz Przygotowanie Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa
R'n'G KitchenKolejne pyszne i aromatyczne danie z kuchni indyjskiej. Moje danie różni się od tradycyjnego, bo zamiast pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z konieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam(...)łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć kawałki kurczaka do jogurtu. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Komosę zalać wodą, by nasiąkła i by szybciej
Weekendy w domu i ogrodzietylko tymczasowe mieszkanie i za dwa-trzy miesiące zrobimy przeprowadzkę już na nasze własne), ale jeść trzeba. Szybkie spojrzenie do lodówki i okazało się, że mamy pierś z kurczaka. No to pierwsza myśl to właśnie kurczak curry. Przepis banalnie prosty, a obiad niezwykle smaczny :) A tak na marginesie dodam, że kilka dni bez garów mnie trochę zasmuciło i jak się(...)dorwałem do kuchni to oprócz tego kurczaka to zrobiłem jeszcze niesamowite ziołowe ślimaczki z boczkiem i sałatkę krabową. Ale o tym... w kolejnych wpisach-przepisach :) A tymczasem kurczak ma się tak: 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry szczypta chilli sól, pieprz - do smaku 300 g jogurtu naturalnego makaron ryżowy
Marder&Marder ManufactureGotowania na kolanie ciąg dalszy. Dzisiaj na warsztat poszedł drugi odcinek, w którym prowadzący przygotował zupę z kurczakiem i deser semifreddo. Teraz, w tym poście, opiszę ową zupę z kurczakiem. Deserek zostawię na kolejny wpis. Otóż przypomnę, że program Gotowanie na kolanie (realizowany przez TV Południe ) opiera się na tanim, szybkim i smacznym gotowaniu. Znaczy się tak "po studencku(...)pancerną ochronę i zabrałem się do roboty. Bo głównym składnikiem są zwykłe, popularne chińskie zupki :) Znaczy się filozofii większej nie ma, tak w skrócie: do chińskiej zupki dodajemy kurczaka i mamy zupę z kurczakiem :) Jeśli ktoś jest fanem takiego jedzenia to z pewnością zawiedziony nie będzie. Ja raczej wolę inne jedzenie, ale co tam, raz na jakiś czas można
Marder&Marder ManufactureMadzia zrobiła genialny obiad! Znaczy się pieczonego całego kurczaka. A ja uwielbiam kurczaka. Zwłaszcza właśnie pieczonego. Chrupiąca skórka, mięsko rozpływa się w ustach, mmmm... A tak w ogóle to Madzia tego kurczaka zrobiła w garnku rzymskim. To takie fajne naczynie, o którym pisałem tutaj . Więc co będzie nam potrzebne oprócz kurczaka? Marynata: 2 łyżki miodu 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku pół szklanki oliwy z oliwek Czosnek wycisnąć praską i zmieszać z resztą składników. Marynatę robimy w dużej misce i wkładamy do tej miski i do marynaty kurczaka, niech sobie popływa :) Nacieramy go porządnie, trochę wlewamy do środka. I chowamy do lodówki. W tej marynacie kurczak musi leżeć minimum 2 godziny, a dobrze by było gdyby nawet
Marder&Marder ManufactureJakiś niedawny czas temu testowaliśmy przyprawę "Do złotego kurczaka" Knorr ( TUTAJ ). Testy wypadły nawet lepiej niż pomyślnie, faszerowane udka wyszły perfekcyjnie smaczne i fajnie chrupiące. Na fali tej radości postanowiliśmy wrzucić na warsztat kolejną kurczakową przyprawę Knorra, która się nazywa po prostu "Do kurczaka". Może na początek kilka słów o samej przyprawie. Producent pisze o niej tak: "Szukasz idealnej oprawy(...)kurczaka? Wszystko, co najlepsze, aby wydobyć z niego pełnię smaku, zawiera Przyprawa do kurczaka Knorr . Nadaje mięsu drobiowemu nutę pikantności, która wspaniale współgra z ziołowym smakiem i aromatem. Przyprawa, oprócz walorów smakowych, znacząco wpływa na efekt wizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa
Marder&Marder Manufacturemamy. Zawsze, w razie potrzeby, potrafimy sobie dogodzić. I w ramach takiego właśnie dogadzania sobie Madzia wymyśliła dość dziwne połączenie smaków. Dziwne, ale jak się okazało bardzo celne. Kurczak miętowy. Że co? Że mięta nie pasuje do kurczaka? Nie prawda, otóż właśnie idealnie pasuje. Przekonajcie się sami zresztą, nie będziecie żałować. A sprawa jest naprawdę prosta. 1 kurczak (waga około(...)łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny sól, pieprz spora garść świeżej mięty + 1 łyżka posiekanej Kurczaka myjemy i suszymy. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy połowę mięty. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, na folii
Marder&Marder ManufactureDietetyczna potrawka z kurczaka na błyskawiczny obiad Dziś propozycja na bardzo szybki, ale w pełni dietetyczny obiad, po ciężkim dniu pracy. Przyznam szczerze, że gdy wracam w tygodniu wykończona z pracy, często się zdarza, że sięgam po rzeczy niezbyt prozdrowotne - byleby tylko szybciej "wrzucić coś na ruszt" i zapchać burczący żołądek. Ale dość tego! Przecież niewielkim nakładem sił(...)odrobiny wyobraźni, można przyrządzić coś smacznego, pożywnego i z niewielka zawartością kalorii. Składniki na 1 porcję: 50g kaszy jęczmiennej (ważona sucha) - ugotować zg.z instrukcją na opakowaniu 100g piersi z kurczaka - umyć, osuszyć, pokroić w kawałki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego, używam Zott lub Bakoma 2 łyżki koperku
Grunt to przepis!jest idealny ;) Ale faktem jest, że nie ma nic lepszego niż domowy posiłek. Dlatego czyż nie warto połączyć tych obu rzeczy? Radosne miny domowników, szybko znikające z talerza kawałki kurczaka, duma z udanego i własnoręcznie wykonanego przysmaku i... o wiele zdrowsze danie, które można dać najmłodszym bez wyrzutów sumienia - czyli same pozytywy, a tak niewielki wysiłek. Zapraszam na wypróbowanie przepisu(...)kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC. ... chrupkie, złote, przepyszne i domowe ... * * przepis powstał w wyniku moich małych kulinarnych eksperymentów z mąką kukurydzianą. W początkowych wersjach w panierce były również płatki kukurydziane. Składniki: WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI): 1 filet z kurczaka (duży) Panierka: 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki) 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 1/2 łyżki
Słodkie okruszkiDuże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi(...)kurczaka 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do kurczaka Sok z 1/2 limonki Dodatkowo: 1 czerwona papryka 200 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 1 czerwona cebula Pomidory Ogórki Ser żółty Opcjonalnie majonez, keczup Bułki z sezamem: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól
VioletoweKucharzenieAromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros(...)łyżki sosu sojowego sól pieprz 4 łyżki oleju 2 torebki ryżu (200 g) Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju
Kuchcik gotujeZostała mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka(...)czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkonserwowe- około 20sztukgórna "liściasta" część ananasa3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki musztardy sarepskiejpieprz, sólRyż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu.Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka. Można go usmażyć normalnie na oleju lub w "papirusie"- bez tłuszczu. Ja wybrałam opcję "w papirusie" :)Kurczak w papirusie:Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz(...)złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia).Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu
Czerwona Porzeczka