z kurczaka - 7000 przepisów (strona:137/467)

Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe pogaduszki 116

mięsa! :) Dodam, że dzisiaj miałam okazję być uczestnikiem radiowej rozmowy (Radio Studenckie Żak Politechniki Łódzkiej), w której to opowiadałam o swoim blogu. Podczas rozmowy obiecałam umieścić przepis na tego kurczaka, a więc do dzieła! Dodam jeszcze, że takiego kurczaka warto zrobić po imprezie, kiedy zostaną nam resztki chipsów ;) FILET Z KURCZAKA W CHIPSOWEJ PANIERCE Składniki:  - 500 gram filetu(...)kurczaka - dowolne chipsy (ja wybrałam dwa smaki: ser z cebulką oraz ostrą papryczkę) - sól - słodka papryka - białko jajka kurzego - olej Przygotowanie:  Białko ubijamy. Chipsy kruszymy. Filety kroimy na dowolne kawałki i doprawiamy je solą oraz słodką papryką. Mięso maczamy w białku i obtaczamy w chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pasztet z kurczaka 189

pasztet wieprzowo – wołowy ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej pracy. Przepis na ten pasztet pojawi się zapewne później. Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka(...)muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem

Smaki Ewy
Kurczak w brzoskwiniach 117

pierwsza odsłona kurczaka, a będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki(...)pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz

Smaki Ewy
Kurczak w białym słodko-kwaśnym sosie z rodzynkami 144

Takiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja. Składniki: 1 kurczak 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól, pieprz Woda Sos: 500 ml rosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki(...)cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy do garnka razem z moczonymi rodzynkami. Gotujemy. Przyprawiamy solą, cukrem , octem

Smaki Ewy
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i ziemniakami 118

Już sam pieczony kurczak to wiadomość, że potrawa musi być smaczna a do tego jeszcze ziemniaczki i pieczarki. Całość pycha. Składniki: Ćwiartki z kurczaka dowolna ilość Pieczarki Ziemniaki Czerwony delikat Sól Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i 1 łyżką oleju ( nośnikiem smaku jest tłuszcz ). Pozostawiamy do zamarynowania. Ćwiartki(...)kurczaka przyprawiamy czerwonym delikatem i solą, również pozostawiamy do zamarynowania. Po około godziny do kurczaka dokładamy ziemniaczki i pieczarki. Całość pieczemy w piekarniku w 190 o C, przez około 1 ½ godzimy ( w zależności od ilości, orientacyjnie, 1 godzina = 1 kg ). Podczas pieczenia obracamy. Na ostatnie 15 – 20 minut przykrywamy folia aluminiowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka z pieczonym kurczakiem, makaronem i szparagami 163

Sałaki, sałatki…mogę wymyślać ich bardzo dużo. Dobrze, że je archiwizuję, bo część bym zapomniała. Dzisiaj proponuję sałatkę z pieczonym kurczakiem, makaronem, szparagami i nie tylko. Składniki: Makaron w kształcie ryżu ok. ½ opakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej(...)zimno Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzony i hartujemy zimna wodą,  dodajemy do sałatki po wystygnięciu. Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ogórki,  paprykę i szynkę kroimy  w paseczki. Szparagi kroimy na odcinki ok. 2 cm. Pietruszkę drobno siekamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i majonezem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 177

Skwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku(...)słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania. W między czasie pieczarki kroimy w plasterki. Na patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego ( można użyć oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka

Smaki Ewy
TORTILLA WARZYWNA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI 181

obiecałyśmy, wstawiamy naszą propozycję tortilli. Znajdziecie w niej zarówno warzywa jak i pyszne mięso z kurczaka - nasze ulubione :D Wszystkim fanom ostrego smaku polecamy dodać do niej sos czosnkowy, który idealnie dopełnia smak pozostałych składników. Placek jest bardzo smaczny, wygląda nieziemsko, dlatego każdy z nas od czasu do czasu powinien pozwolić sobie na taką przyjemność! Składniki na 5 tortilli(...)placków (przygotowanych według tego przepisu) 2 filety z piersi kurczaka 150 g fasolki szparagowej (ugotowanej) połowa papryki pomidor Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć  z przyprawami. Paprykę pokroić w paski, a pomidora w ósemki. Na jednej połowie przygotowanego wcześniej placka ułożyć ugotowaną fasolkę szparagową, paprykę, pomidora oraz podsmażonego kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Składniki

Banana Smiles
Szkmeruli 237

kraju nie upoważnia do określenia znawcy tej kuchni, ale polecamy. To jedno z dań, które zagoszczą w naszej kuchni. W towarzystwie zmrożonej czaczy (gruzińska domowa wódka) smakuje rewelacyjnie. Składniki kurczak sól klarowane masło główka czosnku bulion drobiowy kolendra natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka umyłem, osuszyłem, spłaszczyłem. Natarłem solą i obsmażyłem z obu stron na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka wyjąłem i podzieliłem(...)porcje. Na tej samej patelni lekko zrumieniłem roztarty z masłem czosnek, rozrobiłem bulionem, doprawiłem solą do smaku. Włożyłem pokrojonego kurczaka, dusiłem około 15 minut

R'n'G Kitchen
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 183

Pierś z kurczaka można podać na setki sposobów. W tym daniu występuje, ale nie jest jednak składnikiem niezbędnym - równie dobrze osoby stroniące od mięs mogą go sobie odpuścić i zaspokoić swój apetyt przepyszną, ostrawą potrawką, której siłą są aromaty kminu rzymskiego, kolendry, tymianku czy cynamonu i goździków. Składniki : 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis 1 podwójna pierś z kurczaka (opcjonalnie(...)puszka czerwonej fasoli 400g puszka krojonych pomidorów 400g mrożonka warzyw w stylu meksykańskim 750g sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, papryka ostra olej roślinny Sposób przyrządzenia : (dla "mięsożernych") kurczaka kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju przez 2-3 min., aż nabierze jasnej barwy paprykę kroimy w kostkę 1x2cm, cebulę w półpiórka, a marchewkę w słupki

zobacz ich smak
chicken curry 149

Pomysł na orientalne tajskie danie - kurczak curry z warzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki(...)kroimy w ok. 2cm kawałki fasolę podgotowujemy ok. 5 min. w woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym kolejno dodajemy cukier i sos sojowy

zobacz ich smak
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 230

jest teraz na czasie, to czemu nie zrobić by z niej składnika przewodniego. Spróbujcie takiej wariacji, a nie pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka(...)kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą makaron gotujemy i pozostawiamy na durszlaku do ocieknięcia pieczarki podsmażamy na patelni, aż nieco zmiękną i odstawiamy pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę

zobacz ich smak
Sałatka makaronowa z awokado i kurczakiem. 247

smakowała. Zrobiłam próbę numer 2, pozmieniałam składniki i teraz wyszła idealna. Ostatnio na FB obiecałam Wam sałatkę z awokado i oto ona. Przepyszna sałatka makaronowa z awokado i kurczakiem. Same pyszne składniki tutaj się znalazły. Sałatka jest bardzo pożywna, a jej składniki się świetnie uzupełniają. Jak już niektórzy pewnie wiedzą bardzo lubię jeść sałatki. Często je robię i zabieram jako(...)drugie śniadanie do pracy. Zachęcam Was szczerze do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco! SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO I KURCZAKIEM. Składniki: 100 g nieugotowanego makaronu świderki 220 g piersi z kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 120 g małych pomidorków (cherry, koktajlowe, truskawkowe) 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól papryka ostra pieprz czarny

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Suszony kurczak (ruoc ga) 200

Dzisiaj kurczak suszony. W wietnamskim stylu. My robiliśmy tego kurczaka z bardzo dokładnie sprecyzowanym przeznaczeniem. Podczas poprzedniej podróży do Wietnamu jedliśmy przepyszne kanapki wietnamskie banh mi pate (czyli z pasztetem) z dodatkiem suchych wiórków kurczaka. Właśnie takie kanapki miały powstać … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym 166

naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 filety piersi z kurczaka - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy(...)stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy.  Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje

Pan i Pani Smith w kuchni