masła Z dwóch łyżek herbaty zaparz esencję, przecedz, wystudz. Przesiej mąkę. Dodaj cukier oraz rodzynki. Masło pokrój na mniejsze kawałki- dodaj. Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja! Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta. Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny. Po tym czasie urywaj po kawałeczku
Z Kuchni Do Kuchnikulki. Jeśli ciasto nie klei się dobrze można dodać więcej mleka lub dżemów, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, można dodać więcej pokruszonych biszkoptów. Ulepione kulki można dodatkowo obtoczyć w kokosie, kakao lub pokruszonych i uprażonych orzechach
Mama Gotujeobjętości, połóż po kawałeczku truskawki, zalej resztą płynu. Na wierzch ułóż truskawki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Górę posyp łyżką płatków owsianych i suszonych owoców (jagody goi, kokos, banan, papaja, ananas, migdał co tam lubicie!) SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIsamych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać
UgotujmyTo.plłyżeczka proszku do pieczenia -> Dżem z dyni -> 1/3 owocu granatu -> 1 łyżeczka miodu Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, kokos i miód dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy ubite białka i miksujemy na małych obrotach. Następnie dosypujemy mąki i proszku do pieczenia. Masę wylewamy na dobrze nagrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Trufle już od dłuższego czasu były na mojej liście „do zrobienia”. Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w ustach! Ciężko było robić zdjęcia, kiedy nachylałam się nad truflami i uderzał mnie zapach kokosowy. Automatycznie ręka sięga po jednego:) Gdyby Was zaskoczyło skąd taki kolor – to wynik
Pink EnvelopeCurry, kokos, limonka, kolendra i kurczak - połączenie doskonałe! Nic dodać, nic ująć - trzeba spróbować;) Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 limonka, albo cytryna garść posiekanej kolendry 300 ml mleczka kokosowego jogurt naturalny pół łyżeczki mąki ziemniaczanej czubata łyżka curry w proszku sól, olej Przygotowanie Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry
Kulinarne InspiracjeCiasto dla wielbicieli kokosu, połączenie smaku słonego i słodkiego, naprawdę smakuje genialnie ;-) Składniki: 2 - 3 paczki krakersów 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się
Cukier&PuderSkładniki: 250 g masła o pokojowej temperaturze, 125 g kokosu, 3/4 łyżeczki soli, 1 szklanka brązowego cukru, 100 g białego cukru, 100 – 120 g rodzynek, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mąki, 2 – 3 łyżki mleka, można dodać ziarna słonecznika, suszoną żurawinę Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym, białym i waniliowym na puszystą masę
kulinarnajamka.blogspot.comserniczek piekłam już kilka razy, bo... bardzo mi smakował chociaż za kokosem za bardzo nie przepadam:) Przepis znalazłam na blogu Dorotki Pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę... Składniki na spód: 90 g dowolnych ciastek kokosowych; 125 g ciastek digestive; 125 g rozpuszczonego masła; Wykonanie: Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć
In my kitchenkokosowych; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka
In my kitchendodać ananasy i połowę wiórków kokosowych. Składniki zamieszać, by się połączyły ( nie mieszamy długo, tylko łyżką rach ciach ciach:)). Ciasto przelewamy do muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać pozostałym kokosem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Muffinki należy włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po upieczeniu wystudzić
In my kitchenprzepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka; 2,5 łyżki
In my kitchenKolejne pyszne ciasto o dziwacznej nazwie:) Ciasto zawiera w sobie i orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao
In my kitchenTakich babeczek to można zjeść całkiem sporo takie one pyszne i do tego takie wilgotne. Są to babki dla wielbicieli kokosu we wszelakiej postaci, mnie przypominają rafaello. Moje babeczki zrobiłam do święcenia by potem znikały w ustach zajadających błyskawicznie. Polecam serdecznie i choć już po Wielkanocy nic nie stoi na przeszkodzie aby je zajadać. Babeczki kokosowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie