świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać(...)czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu (1 cm ponad kaszę). Przykryć i odczekać 5 minut. Wymieszać przed podaniem. Smacznego! :) * przy
Kraina Miodem Płynącapasztet był smaczny, miał piękny zapach i przyciągał wyglądem. Polecam każdemu! :) Składniki (na jedną formę keksową o długości 20 cm): 150 gram ugotowanej, zielonej soczewicy 200 gram ugotowanej kaszy bulgur 500 gram pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu, ziół prowansalskich, papryki wędzonej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewam oliwę(...)być obrane) pieczarki. Całość duszę do momentu, aż większość płynu odparuje. Doprawiam pieczarki szczyptą soli, pieprzu, ziołami oraz papryką wędzoną. W malakserze umieszczam ugotowaną soczewicę, 2/3 ugotowanej kaszy bulgur oraz 3/4 zawartości patelni. Dodaję jajko, resztę soli i miksuję całość do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodaję pozostałą zawartość patelni oraz resztę kaszy i całość dokładnie mieszam
Mango Papajawpojono mi regularnego ich jedzenia i większość życia jadałam śniadanie o której popadło. Od przynajmniej kilku lat staram się jednak pamiętać codziennie o zjedzeniu czegoś na dobry początek dnia. Kasza jaglana to królowa naszych kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg(...)smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery. Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie(...)oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu kiedy się ugotuje przekładamy na patelnie z odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego
Luźna Kuchniabokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości na małym ogniu (nawet pół godziny lub dłużej(...)koniec gotowania dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę i dosładzamy. Mieszamy gotującą się kaszę za pomocą trzepaczki do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki budyń (w trakcie możemy dolać mleka, żeby go rozrzedzić, aczkolwiek do ciasta powinien być bardzo gęsty). Tak przygotowany budyń wylewamy na otrębowy spód. Dekorujemy wedle własnej
Be Fit Be StrongKolejny wpis z serii "Zaczynamy używać mąk alternatywnych" :) Dziś chciałabym przybliżyć nieco kaszę jaglaną, o której już wcześniej troszkę pisałam. Ta kaszka jest niezwykle lekkostrawna, nie uczula, a więc jest odpowiednia dla osób nie tolerujących glutenu. Wykazuje również działanie antywirusowe, może być domowym sposobem na walkę z katarem. Ma działanie zasadotwórcze, a przez to pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową(...)szybkie, puszyste i uzależniające :) Podajemy koniecznie z jogurtem, roztopioną czekoladą i musem truskawkowym. zapalny dobrym Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : mus truskawkowy, roztopiona czekolada, jogurt naturalny
Chocolate Muffin Blogłatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki. Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają migdały i orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna(...)świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka , 9,6g tłuszczu , 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego . SKŁADNIKI: 15g płatków owsianych 15g kaszy jaglanej 7g migdałów 7g orzeszków ziemnych 1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz pestki dyni drobno zmielić w młynku
peanutbuttermonsteraromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz(...)drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę
SzczyptaSmaQzdrowych składników. Na blogu autora zrobiło furorę więc jeśli jeszcze nie jedliście to warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu(...)uprażonych orzechów laskowych (bez skórki) 50 g mielonego lnu 60 g mąki kokosowej 2 banany Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej dodajemy olej i mieszamy aż się rozpuści. Orzechy prażymy na suchej patelni po czym usuwamy skórki. Czekoladę
Mienta blogwięcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami. Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem a całość zapieczona. Jest to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem SKŁADNIKI: 2 cukinie 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 15-20 dag filetu(...)Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni z odrobiną pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kaszę, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwą i oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPiernikowy krem jaglany* z gorzką czekoladą i bananem * kasza jaglana, zmielona kasza jaglana,pure z kaki, mleko, twarożek ze startą skórką pomarańczową, sokiem z pomarańczy,cynamonem, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym/rumowym, daktylami, goździkami Taaak, nie radzę miksować goździków kiedykolwiek z czymkolwiek, nawet przez nieuwagę! >.< W tym kremie jest chyba wszystko co mi do rąk wpadło, zaczynając(...)kaszy, poprzez przejrzałe kaki kończąc na goździkach
More food, love and dreamsmoże i kolor ma dziwny, ale jak smakuje. :3 Jak zwykle musiałam go rano podgrzać, bo jednak rano wolę jeszcze parujące miseczki od zimnych naczynek z lodówki. Składniki: 60g kaszy jaglanej 1 - 1 1/2 szklanki wody/mleka* banan porządna łycha ricotty(ok.50-70g? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie: kawa tiramisu ) cynamon, sól coś do posłodzenia ew. zmielona kasza jaglana/ mąka(...)ziemniaczana** Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wrzucamy ją do garnka zalewamy wodą, dodajemy kawę, słodzimy, wstawiamy na gaz i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wchłonie się cały płyn. Wkrajamy banana i miksujemy na gładką masę.* Mieszamy z ricottą i odstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli chcecie możecie rano go podgrzać, ale nie będzie już
More food, love and dreamswaniliowym z gruszką i daktylami (inspiracja) Lekko zmęczona, a przede mną jeszcze rodzinny obiad i spotkanie z D. Co tam jutrzejszy sprawdzian z chemii. Raz się żyje. Składniki: 50g kaszy jaglanej szklanka wody/mleka* sól, coś do posłodzenia, cynamon szklanka mleka żółtko łyżka cukru 20g mąki ziemniaczanej kawałek laski wanilii gruszka kilka daktyli Kaszę prażę na patelni, zalewam wodą(...)cukrem, mąkę mieszam z pozostałym mlekiem i dodaję do żółtka. Wanilię wyjmuję, a powstałą masę wlewam do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gruszkę i daktyle kroję, mieszam z kaszą i przesypuje do wysmarowanego masłem naczynka. Zalewam budyniem i piekę ok.30-35min w 180 stopniach. *jak wolicie, ja wolę na wodzie
More food, love and dreamsKrupnik na skrzydle z indyka Składniki: 2 skrzydła indycze 1,5 l woda 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 2 ziemniaki 2 marchewki seler korzeń 1 pietruszka 10 dag kasza pęczak sól pieprz vegeta natka pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa(...)gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopherawątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, kasza pęczak 1 szklanka, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, natka pietruszki 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę zrobiłam wg porady od Pogotowie kulinarne Michela(...)dodać pokrojone na cząstki jabłka, papryczki chili z pestkami do smaku dodać kucharek, majeranek i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając - cebulę z jabłkiem położyć na wątróbce kaszę pęczak ugotować w niesolonej wodzie i ugotowaną wylać na sito na maśle klarowanym zeszklić cebulę i dodać pieczarki pokrojone w talarki - na dużym ogniu usmażyć pieczarki mieszając
W Mojej Kuchni LubięBuckwheat muffins with figs in honey sauce Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać(...)przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami
Kulinarny karnet Christopherapodrzucam pomysł na obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych"- pierś z indyka z pęczakiem i warzywami. SKŁADNIKI: 100g fileta z piersi indyka odrobina oliwy z oliwek 40g kaszy pęczak brokuł 2 mniejsze pomidory pieprz sól zioła prowansalskie ulubiona przyprawa do mięsa PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem(...)ziołami prowansalskimi i ulubioną przyprawą Kaszę gotujemy w szklance wody przez około 25 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest
peanutbuttermonstertemu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie(...)według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, kurkumą i majerankiem. Dusimy kilka minut, aż zmięknie. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną porządnie odcedzamy (muszą być dość suche) i blenderujemy na gładką masę, dodajemy cebulę, odrobinę soli i pieprzu i ponownie blenderujemy. Gdy powstanie gładka masa, przelewamy 2/3 do prostokątnej, niewielkiej blaszki
Mango PapajaOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym. Kasza świetnie komponuje się czy to z piwem, winem, sokiem jabłkowym czy cydrem. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem piersi, kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny
Bernika - moj kulinarny pamietnikjako dodatek do moich przysmaków. Moja pierwsza propozycja dla Was to pęczotto z pstrągiem - nie mogłam się oprzeć, by nie połączyć pęczaku ze świeżymi kawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;) Pęczotto z wędzonym pstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki(...)usuwamy ości i wyjmujemy mięso, które skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi
Sajkofanka smakuostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście
Bernika - moj kulinarny pamietnikNigdzie mi się nie spieszy i mogę poświęcić pół godziny jeszcze w piżamie przygotowując coś bardziej czasochłonnego niż granola z mlekiem. Wiedząc jak ważne dla naszego zdrowia są różnorodne kasze, warto włączyć je również do menu śniadaniowego. Warto zacząć od wersji słodkich, które wydają się łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby, którym generalnie kasze na śniadania nie pasują. Prostą słodką wersję(...)śniadaniową przygotujecie z kaszy jaglanej dodając gruszkę, jagody goji i miód. Smacznego
Milion Smakówcioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się(...)łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dowolnej, może być zbożowa) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka szczypta soli masło i kasza manna do foremek W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi
Codzienna kuchnia niecodziennawyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego. SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy
słodki bratekbiałej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny
RelaxtimeDlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy Inka klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka(...)kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy jaglaną kaszę ekspandowaną. Przed spożyciem zmieszać obie warstwy
Kuchnia MagdaLenyDzień Dobry...być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania! Składniki ugotowana kasza jaglana olej kokosowy winogrona mieszanka studencka Kresto listki mięty siemię lniane sezam Wykonanie szybkie, banalnie proste. Efekt mega zdrowy i pyszny! Ugotowaną na sypką kaszę jaglaną upraż na oleju kokosowym(...)talerze.Przygotuj mieszankę studencką- ja moją przesypuję z opakowania do puszek. Rozgrzej sucha patelnię i wsyp mieszankę studencką, sezam i siemię lniane. Upraż. Winogrona pokrój na połówki, rozłóż na kaszy jaglanej. Posyp uprażonymi bakaliami, dodaj listków mięty. Jeśli chcesz możesz dodać szczypty cynamonu i kardamonu. Dzień dobry Kochani! Smacznego dnia
Z Kuchni Do Kuchniwcześniej nie próbowałam i nawet o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Kilka z nich opiszę Wam poniżej :) "Obecnie głównymi produktami jakie oferujemy do sprzedaży są: bakalie, fasole, groch, kasze, mak, orzechy, rośliny strączkowe oraz produkty zdrowej żywności. Wyżej wymienione produkty oferujemy w różnych klasach jakości, w opakowaniach zbiorczych jak również konfekcjonowane w opakowaniach detalicznych." Warto zaznaczyć, że zamawiane produkty(...)zamierzam Wam przybliżyć nieco bardziej. W najbliższym czasie oczekujcie na wiele pomysłów z wykorzystaniem produktów oferowanych przez Targroch. Zapraszam do odwiedzania strony i życzę miłych, przyszłych zakupów. Będziecie zadowoleni :) kasza jaglana , płatki jaglane , płatki owsiane , komosa ryżowa czerwona , ryż paraboliczny , ryż jaśminowy , kasza kuskus Ryż paraboliczny to produkt, który został wstępnie poddany
Zdrowie na języku :Pcukru (200g) 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g chałwy - u mnie chałwa mieszana waniliowo-kakaowa szczypta soli - do ubijania piany z białek kasza manna - do obsypania foremek masło - do natłuszczenia foremek Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości(...)Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu
Grunt to przepis!roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji(...)opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku
Qlinarnie i Qlinarniepełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób(...)przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące szpinak smażymy, aż straci całą wodę przyprawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmięśni i nie jestem na deficycie kalorycznym, mam jednak nadzieję, że tak czy siak z nich skorzystacie ;) Składniki: (na około 10 placków)/całość ok. 540 kcal/: jajko 50g kaszy jaglanej 50g dojrzałego banana 30g orzechów ziemnych około 100ml mleka Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajko, miksujemy przez chwilę dodajemy kaszę, banana
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzetestowane na mamie, przeżyła i mówiła że smaczne :) Dobre po treningu, dla przeciwników tłuszczu, zalecam po prostu rezygnacje z kokosa :) Składniki /całość około 654kcal/: 50g dojrzałego banana 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 15g wiórek kokosowych 2 jajka Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę banana rozduszamy na miazgę(...)widelcem do kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnie pokrywką/ SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlekkim poślizgiem ale podaję przepis na moje dzisiejsze śniadanie :) kaloryczność obliczę na dniach i podam do ogólnej wiadomości :) Składniki: jajko 50g kaszy jaglanej firmy Kupiec 50g banana około 3/4 szklanki mleka (roślinne lub krowie) jako dodatek truskawki Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do blendera wrzucamy ostudzoną kaszę, banana, jajko i mleko, miksujemy na jednolitą masę przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćumiejętności, które z pewnością dają Wam wiele radości. III miejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt(...)ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć
Moniki SmakołykiSkładniki : 1 opakowanie kaszy kuskus 2 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka rzodkiewki 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku sól, pieprz 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić(...)przyprawą do kurczaka i chilli. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Warzywa z puszki odsączyć. Dodać do kaszy. 4. Pomidory, ogórki i rzodkiewki pokroić w dowolny sposób. 5. Marchew ugotować tj. do sałatki jarzynowej. Obrać i pokroić w grubą kostkę 6. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej
A Ty Smakuj MnieDziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam kaszę bulgur i surówkę z marchewki i kapusty ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron(...)zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki odwinąć z foli i przekroić pod skosem na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur i surówka
Monia miesza i gotujemogę się doliczyć ile w międzyczasie zjadłam…:)] 3 szklanki mleka 1,5% 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia 3-4 łyżki miodu 1,5 szklanki kaszy jaglanej szczypta wanilii 4 łyżki płatków migdałowych opcjonalnie bakalie i/lub kakao dla uzyskania ciemnych kulek. Wykonanie: Kaszę zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i ekstrakt waniliowy, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy
Powiedz dietom niegotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. 3 łyżki suchej kaszy na jedną osobę Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdelikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: Masło ucieramy na puszystą masę(...)cukrem pudrem, W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, masa musi zgęstnieć, Zdejmujemy, studzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany
Kuchnia BeatySzybki i smaczny sposób na zdrowe śniadanie. Czyli surowy krem gryczany :) ~ Surowa gryczanka z bananem i winogronami ~ Składniki: 60g kaszy gryczanej niepalonej 1/4 szklanki mleka/maślanki/jogurtu/kefiru 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 dojrzały banan + dowolne dodatki np. owoce i orzechy Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę i miksujemy kaszę z resztą składników. Jeśli
Kuchenny Skrawek Niebaogromny atut. Smak jest powalający i na jednej kuleczce nigdy się nie kończy ... Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone SKŁADNIKI: 6-8 ciastek czekoladowych Hit 2 łyżki czubate ugotowanej kaszy manny 1 łyżka masła 2 łyżki serka mascarpone 50 g czekolady gorzkiej kilka kropli aromatu kawy PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę ucieramy z masłem. Do malaksera przekładamy ciastka i dokładnie(...)rozdrabniamy, dodajemy kaszę manną oraz serek mascarpone i kilka kropli aromatu - wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, a w tym czasie ścieramy gorzką czekoladę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w startej czekoladzie. Przekładamy do malutkich papilotek i odstawiamy do lodówki na godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię sprawdzą na tę okazję i wiele innych okazji. Serduszka bounty na dzień kobiet SKŁADNIKI: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 220 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych 50 g masła PRZYGOTOWANIE: Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka nanosimy czekoladę(...)foremki silikonowe w kształcie serduszek, nakładamy 2 warstwy przy czym po każdej z nich wkładamy je do lodówki na 20 minut. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy cukier puder oraz kaszę mannę i gotujemy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości dodajemy ostudzoną ugotowaną kaszę mannę i miksujemy, następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Powstała masą napełniamy czekoladki, zamykamy pozostałą czekoladą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania(...)jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie układamy wcześniej przygotowane jabłka,jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną i cynamonem. ( kasza manna wchłonie nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ) Teraz układamy pokrojone w plasterki banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się
Przepisy i porady kulinarnejabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego ! Zachęcam
Przepisy i porady kulinarnekalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu sojowego (light)- sól morska- pieprz(...)oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem i ponownie dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy i szykujemy
mojewypiekiinietylkodzisiaj trochę z innej beczki. Sycące i naprawdę bardzo smaczne kotleciki. Ostatnio mam fazę na kaszę kuskus, posmakowała mi bardzo, ale miałam dość jedzenia, jej jako dodatek do obiadu. Pomyślałam, że zapewne można bez problemu używać jej do przyrządzenia kotlecików. Jednak kiedy zaczęłam sprawdzać przepisy na takie rarytasy to wszędzie byłą wersja smażona, co mi nie bardzo podchodzi. Stwierdziłam(...)jeżeli można je usmażyć, to nie będzie problemu z upieczeniem, oczywiście się nie myliłam. Więc oto i one. Składniki: 200 g kaszy kuskus (najlepiej Kupiec ona się nie klei i jest sypka, nie polecam Haliny dla mnie za bardzo kleista) papryka czerwona lub żółta (wedle uznania można również pomieszać) mała pierś z kurczaka 2 jajka przyprawy: zioła prowansalskie, słodka
Moje pyszne gotowanieCiasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna. Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy(...)Mama z siostrą trochę po marudziły, ale i tak cała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy. Składniki: 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru* 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 2 mąki pszennej 2 jajka paczka herbatników (300g) Wykonanie: Szklankę mleka zagotować z margaryną i cukrem. Mąkę i kaszę wymieszać ze szklanką mleka i dodać jajka. Następnie dodać
Moje pyszne gotowanieciepło. Dlatego też tak ważne jest wartościowe śniadanie. Najlepiej, jeśli będzie ciepłe i pożywne. Dlatego właśnie proponuję nie tylko dzieciom, ale także dorosłym rozpoczęcie dnia od pysznej i aromatycznej kaszy manny z owocami. Potrzebne nam: - 2,5 łyżki kaszy manny - 1,5 szklanki mleka (ja używam 3,2%) - 1 duży banan lub 2 małe - domowy mus jabłkowy (może być(...)także ten ze sklepu) - łyżeczka miodu - opcjonalnie: rodzynki, cynamon, jabłko, dżem truskawkowy, orzechy Przygotowanie: W garnuszku podgotować mleko z miodem. Gdy będzie ciepłe, wsypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Można dodać trochę cynamonu. Gotową kaszkę przelać do miseczek, dodać pokrojonego w kostkę banana i mus jabłkowy. Przygotowana kaszka wystarcza na jedną dużą porcję
W poszukiwaniu inspiracjigałązki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 2 szt sól, pieprz do smaku kminek do smaku wedle uznania kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki(...)przewiązane nitką , aby było łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru )- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie
Basia w kuchnipuszki- polpa di pomodoro-szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach biooliwa z oliweksuszone pomidory Czosneksól,pieprz,bazylia liściebiała kiełbasa parzonamasłow razie potrzeby kasza manna błyskawicznaketchup u mnie DWORSKIser Grana PadanoEdam Rycki w plastrachsos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken MasalaWykonanieDo niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek(...)dajemy trochę masła. Kiełbasę białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki, podsmażamy na maśle.Dodajemy do szpinaku.Przykrywamy i dusimy jeszcze trochę. Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie, trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy i odstawiamy ,aż się schłodzi. Ja zawsze takie nadzienie szpinakowe robię dzień wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie i jest już gotowe do wypełnienia rurek.Jeśli kawałki kiełbaski
Z Kuchni Do Kuchnijedzą ;-) Taka natura! Ale taka owsianka jak dzisiaj wynagradza wszystko! Uwielbiam, wszystko to co znalazło się dzisiaj w mojej ukochanej błękitnej miseczce. Owsianka na bazie pełnoziarnistych płatków i kaszy manny, jagody goji, pestki dni, morwa biała, orzechy nerkowca, migdały i miechunka. Hmmm pysznie! Kilka faktów: o miechunce jest źródłem antyoksydantów, ma właściwości przeciwzapalne i hipoglikemiczne; o morwie białej(...)skromnie wyglądających owoców, bo drzemie w nich ogromna moc. Tym bardziej teraz w okresie wzmożonych przeziębień polecam Wam je serdecznie! Składniki: - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca) W rondelku zagotuj wodę i mleko
SMYKWKUCHNIłyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki(...)słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek posiekaj. W rozgrzanym woku smaż, marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj sosy sojowe, imbir, chili
SMYKWKUCHNIwsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 jabłka malinówki - przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia, odrobina chili - 4 łyżki miodu lipowego - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - szklanka żurawin - 150 ml jogurtu greckiego - 4 jajka Wykonanie: - jabłka obierz(...)skórki i zetrzyj na tarce - żółtka oddziel od białek - żółtka utrzyj na puch mikserem, dodaj miód i przyprawy - do dużej miski wsyp kaszę, dodaj gorące mleko i starte na tarce jabłka, żurawinę; dokładnie wymieszaj - dodaj masę z żółtek i jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być
SMYKWKUCHNIstaropolskich regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć
Anioły w kuchnizupka gości na naszym stole bardzo często od wielu lat. Składniki: 4 łyżki kaszy kukurydzianej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera cebula łyżka oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany majeranek wegeta lub jarzynka pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować(...)minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, dodać do zupy, przyprawić. Gdy kasza i warzywa będą miękkie, zaciągnąć zupę śmietaną i ewentualnie doprawić. Na talerzach posypać natką pietruszki lub koperkiem
Anioły w kuchniwłaśnie dzięki tym kilku promieniom słońca pojawiła się we mnie iskierka nadziei na lepsze jutro :) Jak widać na zdjęciach, pogoda zainspirowała mnie do stworzenia egzotycznie promiennego śniadania ^^ ~ Kasza jaglana z siemieniem lnianym, cukinią, jogurtem naturalnym, mandarynką, cynamonem i "czarnym złotem" ~ Składniki: 30g kaszy jaglanej 10g siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego pół małej cukini łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia melasa(...)trzciny cukrowej mandarynka Kaszę jaglaną podprażamy i płuczemy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie wrzucamy ją do garnuszka, dodajemy siemię lniane, słodzidło, szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut. W tym czasie trzemy cukinię na tarce o grubych oczkach i odciskamy. Jaglankę miksujemy na gładki krem, dodajemy cukinię, cynamon i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Całość przelewamy do miseczki, dodajemy
Kuchenny Skrawek NiebaWczoraj wieczorem dopadła mnie nagła chęć na kaszę mannę... znowu ;P Gdy zaczęłam ją gotować, mój wzrok padł na mak i po prostu nie mogłam mu się oprzeć. Nigdy wcześniej nie dodawałam go do manny, ale teraz będzie często w niej lądował :D "Piegusek" to deser idealny: sycący, słodziutki i kremowy, a najlepsze są w nim te chrupiące(...)ziarenka maku ^^ ~ Manna z makiem i żurawiną ~ Składniki: 30g kaszy manny 10g maku 250ml mleka/wody/mleka roślinnego + owoce/dżem Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę, słodzimy i gotujemy. Gdy zgęstnieje , dodajemy mak i mieszamy. Przelewamy do miseczki i dekorujemy owocami/ dżemem. Możemy zjeść od razu na ciepło lub wstawić do lodówki(wtedy bardzo zgęstnieje). Tak czy inaczej, "piegusek" jest pyszny
Kuchenny Skrawek NiebaDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby(...)podlewamy wodą. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już na tyle miękkie że się rozpada mieszamy je z kaszą. Dla uzyskania lepszej konsystencji łączymy składniki mikserem lub blenderem. Łatwiej wtedy rozprowadzić pasztet po pieczywie
prawdziwe jedzenieKaszę jaglaną jemy na śniadanie średnio 4 razy w tygodniu. A ze względu na to, że moje maleństwo zaczęło trochę przy niej grymasić to zaczęłam ją miksować z ulubionymi dodatkami i podawać w formie budyniu. Córeczka wcina aż się jej uszy trzęsą a my z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że taka wersja jest jeszcze lepsza. Teraz gdy nadeszły jesienne, chłodniejsze(...)dostarczy nam mnóstwo energii na początek dnia :) Zapraszam na owocową wersję z dżemem oraz śliwkami i orzechami w miodzie :) porcja dla 2 dorosłych i 14 miesięcznego malucha ;) 120 g kaszy jaglanej 150 g mleczka kokosowego 2 kopiaste łyżki dżemu Łowicz z owców leśnych 0/5 łyżeczki cynamonu 3 duże śliwki łyżka miodu szczypta cynamonu 3 łyżeczki dżemu Łowicz z owoców leśnych
Mienta blogsmakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczaka sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka 400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie: Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około(...)międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler. Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami śmietany . Gotowe :) Prawda że było prosto i prawie że ekspresowo :) Życzę smacznego
Smaki EdytySkładniki : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 5 dag kaszy manny 2 jajka 6 dag masła około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może być niepotrzebna około 5 łyżek mleka sól, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę mannę zalewamy na pół godziny mlekiem Ser mielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka
Proste Potrawydawna wiadomo, że kasze są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych witamin, m.in. dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. A w połączeniu z warzywami to prawdziwa bomba witaminowa!! Ja dla zaostrzenia smaku dodaję odrobinę curry. Składniki: 150g kaszy kuskus, łyżka masła, 1/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1/4 szkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis, szczypta kurkumy(...)odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościduży popyt :) SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe ) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light :) ) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia. - 1/3 opakowania kaszy kuskus - 300 g krewetek tygrysich - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki masła - sól morska - odrobina chili - olej sezamowy - 2 ząbki czosnku - 250 szpinaku Kaszę kuskus przygotuj(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj razem. Podawaj od razu gorące z gruszkami! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIprzypadku) 5 łyżek syropu z agawy (lub cukru lub innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę więcej) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5-6 łyżek kaszy manny 5 łyżek oleju opcjonalnie: 10 kostek gorzkiej czekolady 12 łyżeczek mleka sojowego dekoracyjne ażurki z czekolady deserowej suszona żurawina Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy syrop(...)agawy, cukier z wanilią i olej. Mieszamy, po czym całość zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy kaszę mannę. Gotujemy, cały czas mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Następnie odstawiamy ją, aby ostygła. Gdy to się stanie, w foremce lub na talerzu, na folii spożywczej kładziemy ciastka. Na nie delikatnie nakładamy masę z kaszy manny, przykrywamy kolejnymi ciastkami
Weganizm infantylnySkładniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku(...)dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą, garścią pietruszki (zostaw trochę do sosu
Niezły Młynekłyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody oczyszczonej * na krem: litr mleka 400 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny * na masę orzechową: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Mleko zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodałam kaszę manną i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Wystudziłam. Masło utarłam mikserem na puszystą masę i dalej miksując dodawałam ostrożnie po łyżce masy z kaszą. * masa orzechowa
Kulinarny Pamiętnikłyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru(...)gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie
Poezja smakuNajpiękniejszy Festiwal Świata, a mnie na nim nie ma (buuu), postanowiłam przypomnieć sobie w domowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :) Składniki na dwie porcje: 1/2 jabłka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki oleju roślinnego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 paski kandyzowanej kantalupy SKOWRCU Przepis: Do garnuszka wlewamy olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy kaszę(...)mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku, podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka. Halawę jabłkową podajemy
Emcia PichciBIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU) 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożem kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe W dużej(...)użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Uformować okrągły chlebek
Grunt to przepis!pierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru(...)Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli, 500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się
Z miłości do słodkościprzypala i szybko niszczy. Co z tego, że od 5 lat mam komplet stalowych niemieckich garów. Ciężkie, uciążliwe przy myciu i ciągle uciekałam do teflonowego rondelka i ryżu i kasz w torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło(...)ciasta miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich zupy, kompoty, gulasz, czy bigos - bo te potrawy trudno przypalić
Blondynka GotujeJeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate , mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają(...)białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy
Mia Cucina Sofieta