Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kiszonej kapusty kilka listków pokrzywy 3 ząbki czosnku szczypta kminku, estragonu sól, pieprz łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem i kminkiem. Odcedzić dodać masło i ugnieść razem z czosnkiem. Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną kapustę i poszatkowaną pokrzywę z natką. Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obtoczyć
Gaździnka warzyPierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła
Milion SmakówSKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny. Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach
ClauditteMissCookingzdrowe, każdy wie. Kwas mlekowy wytwarzany w procesie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Więc pijcie na zdrowie! Składniki: -kilogram buraków -sól -woda -2 łyżki kwasu spod kapusty albo ogórków -główka czosnku Wykonanie: Buraki obierz i pokrój na plasterki, wsadź do dużego, wyparzonego słoja, w międzyczasie dodawaj obrany czosnek, Kiedy wszystkie składniki wykorzystasz zalej przegotowaną, zimną osoloną wodą(...)koniec dodaj kwas. Tylko pamiętaj, żeby dodać kwas spod ogórków/ kapusty kiszonej, nie kwaszonej. Teraz zakryj gazą, i daj działać bakteriom, w ciepłym miejscu jak sobie popracują to za 4 dni zakwas powinien być gotowy. Kiedy jest wyraźnie kwaśny i gęsty odcedź, przelej do butelek, szczelnie zamknij i gotowe. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolikolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół
MarciochaKucharzySurówka to niezastąpiony dodatek do obiadu. A ten przepis nie dość, że łatwy to jeszcze do tego wspaniale smakuje. Polecam, bo warto :) Składniki: 1 duży por 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 średnie marchewki sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Wykonanie: Wszystkie warzywa oczyszczam. Kapustę szatkuję, pora kroję wzdłuż na pół, a następnie
Bea(u)ty kitchenKraju Kwitnącej Wiśni A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki Smacznego :) Co potrzebne ? dobre chęci :) najlepiej Yamashita Tomohisa , który nam to ugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego czosnku(...)trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem
Proste PotrawyPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). Składniki: (8-10 porcji) 2.5kg ziemniaków sól morska i świeżo mielony pieprz 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta płatków chilli (do smaku) 4-5 łyżek oleju lub oliwy(...)czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). źródło: „Christmas with Gordon” The post Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g ziemniaków 500g kapusty kiszonej 500g pomidorów świeżych lub z puszki 1 przecier 80g Ok. 2 – 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki Pieprz, Sól Zrobienie kociołka rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników (obrania i pokrojenia(...)papryka lekko zmiękła. (Jeśli zamierzamy użyć papryki ze słoja, dodajemy ją na sam koniec, gdy danie jest już gotowe, by się nie rozgotowała). Na koniec dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, pieprz, słodka paprykę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Danie po ugotowaniu jest gotowe do jedzenia, ale pozostawione na kilka godzin zyskuje bogatszy smak
Smakowy Rajdługo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu sztucznego lub cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku kilka(...)wody Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku i dobrze podsmaż tofu na złoto, co chwilę mieszaj. Wrzuć pokrojone pieczarki i smaż minutę. Następnie dodaj kapustę i krótko podsmaż, mieszając. Dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej wodę. Duś ok. 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Mistrzowski, trzymający w napięciu
Qlinarnie i Qlinarniezwykły obiad i spotkanie przy grillu. U mnie w wersji łagodnej. Delikatna, zajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy - sok z cytryny - majonez - mleko Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam
Kuchnia z widokiem na ogródbiałe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka : Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą
vegetaniepasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku 1 długi ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka(...)kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka w plasterkach, paseczki czerwonej papryki. Dodajemy kurczaka z patelni, odsączone kiełki fasoli i posiekany szczypiorek. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeklik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się jakiś polski akcent: kopytka, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta, pierogi, buraki, itd. Muszę przyznać, że na początku miałam problem z kupieniem kiszonej kapusty czy świeżych buraków, ale w końcu je znalazłam i choć nie smakują
Chilli Czosnek i Oliwa