Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać(...)zetrzeć. Cebulę zaś obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaPYCHA!!!! <3 Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę odciskamy z soku, grubo siekamy. Zalewamy z powrotem kwasem z kapusty, dolewamy szklankę wody. Dodajemy przyprawy i dusimy(...)małym ogniu przez 50 min. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu, dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody z duszenia kapusty. Łączymy z całością, chwilę razem dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchensmakiem i za każdym razem uzyskać inny efekt. Tym razem postawiłam na grillowanego kurczaka, marynowaną w sosie sojowym marchewkę, paprykę oraz rzodkiewkę i ulubioną ostatnio dla mnie kapustę pekińską. Gotowe Spring Rolls można podać z sosem sojowym, z marynowanym imbirem lub sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego(...)papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez 30 minut, następnie grilluję na patelni przez 5-6 minut z każdej strony. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Paprykę
Mango PapajaSałatki z kapusty pekińskiej lubię przegotowywać tuż przed podaniem. Zazwyczaj są one bardzo szybkie i proste, a to cenna ich zaleta. Ta którą dzisiaj proponuję powstała w kilka minut. W dzisiejszej sałatce znalazły się produkty, które akurat znajdowały się w lodówce - tak zwane sporządzanie lodówki, a efekt smaczny :) Cenna rada przy sałatkach z fetą to ta, że przed pokrojeniem(...)warto włożyć opakowanie na 10 -15 minut do zamrażarki, ser nie będzie się nam rozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim SKŁADNIKI : około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta 1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut(...)Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam(...)gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy
Tradycyjna kuchnia KasiCały obiad w jednym naczyniu. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnypęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż liście lekko zmiękną, ale nie za długo żeby się nie rozpadały podczas zawijania, muszą(...)być leciutko twardawe.Ugotowaną kapustę wyjąć z wody i odłożyć do przestygnięcia. Z każdego liścia ściąć grube łyko które przechodzi przez zewnętrzną środkową część liścia. Do garnka wlać około 2 litrów wody i gdy zacznę się gotować dodać troszkę soli i wrzucić kaszę.Gotować tak długo aż woreczek cały napęcznieje.Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody, rozerwać woreczek i przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą(...)kroimy na 4 paski wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
Kucharzycalubimy typowe, polskie dania...min łazanki. Raczej u nas nigdy nie wyjdą z "mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy. Składniki 200 g makaronu łazanki 250 g kiszonej kapusty 1 liść laurowy 1 duża cebula 2 łyżki oleju 100 g boczku wędzonego (plastry) kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem(...)przepisu zawartego na opakowaniu. Przelałem zimną wodą i odcedziłem. Kapustę posiekałem przełożyłem do rondla. Dolałem zimnej wody (ok. 100 ml), wrzuciłem liść laurowy i dusiłem na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Odparowałem nadmiar płynów. Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju, dodałem drobno pokrojony boczek, chwilę podsmażyłem. Dodałem do kapusty. Doprawiłem do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Do całości dodałem łazanki, chwilę
R'n'G Kitchenjuż połra 7 razy i zawsze gościōm smakowoł. Niyftorzi gołdali, że to taki trocha inkszy 8 bigos i cojś w tym je, bo przeca 9 je tam kiszōnoł 10 kapusta, ale połōnczynie ji 11 ze ananasym i śmiytōnkōm dołwo 12 już całkym inksze doznania smakowe- jak to niyftorzi gołdajōm. Co potrza? 500 g miysa 13 wołowego (moge 14 być ligawa(...)cebuli 500 g śmietōnki (12 abo 18%) 250 g wyndzōnki 15 0,5 świyżego ananasa 500 g kiszonyj kapusty 0,5 szklōnki łoleju 16 połra łeżek masła klarowanego 2 zōmbki czosku 2 łeżki kōncyntratu ze tōmatōw 17 1 szklōnka buliōnu wołowego lampka czerwōnego wina 1-2 łeżki sezamu trocha mōnki 18 Prziprawy: 1 łyżeczka słodki papryki 1 łyżeczka ostryj papryki
Chop w kuchnigyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska 8 łyżek keczupu łagodnego 350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz(...)jest dodana do kurczaka. Kurczaka studzimy. Wykonanie sałatki: Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy jogurt, majonez, koperek i czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kroimy w cienkie, małe paski. Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki: kapustę, kurczaka, ogórki, cebulę, 4 łyżki keczupu + połowę przygotowanego
Smak mojego domukojarzyłam. Ale piekne włoskie kokradki tak mnie urzekły że do dzis pamietam przepis. Co bedzie potrzebne? 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku zabek czosnku garsc swierzych lisci tymianku duza wloska kapusta tarty parmezan (Parmegianno Regiano) 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego sol, pieprz oliva z olivek Zacznij od rozgrzania patelni, na nia wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć(...)złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej kapusty. W osobnym naczyniu należy zagotować wode i ugotować farfalle all dente. Do smażacego sie 5 min mixu kapusty dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego zmielonego świeżo pieprzu, soli oraz swieżej oliwy z oliwek. Calość
Lajtkraft food intoleranceSmaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb. Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem kapustę
R'n'G KitchenTradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach
Tradycyjna kuchnia Kasi