jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu. „Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą” jest banalny do przygotowania. Ja lubię wieczorem… … na dno małych słoiczków wsypać warstwę mrożonych owoców, polać miodem i schować do lodówki. Rano dodaję warstwę(...)można również zabrać do pracy lub szkoły. Wówczas granolę pakujemy osobno i posypujemy przed samym spożyciem (inaczej zmięknie). Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/zdrowy-deser-do-pracy-szkoly-jogurt-granola-jagody-1170x874.jpg The post Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaKluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 4. Jagody i cukier umieszczamy w rondlu i gotujemy na średnim ogniu. Gdy masa zaczyna wrzeć rozpuszczamy mąkę w zimnej wodzie i szybkim ruchem mieszamy z jagodami. 5. Zdejmujemy z ognia. Sos będzie dosyć gęsty. Nektarynkę dzielimy na cząstki. 6. Wykładamy
vaniliowoczekoladowaramach zachcianki na jagody powstały ostatnio obok koktajlu pyszne muffinki :) Poza sezonem można użyć jagód mrożonych. Muffiny są puszyste i delikatne. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dodajcie więcej ksylitolu lub cukru albo zróbcie lukier. Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Składniki na 14 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody(...)szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 jajka M 1 pełna szklanka jagód mrożonych (lub świeżych) płatki migdałów do posypania przed pieczeniem Przygotowanie: Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń
Ze smakiem i z pasjąjagód goji 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 4 łyżeczki pestek dyni (15g) 4 łyżeczki płatków migdałowych (10g) 4 łyżeczki wiórków kokosowych niesiarkowanych (10g) 4 łyżeczki siemienia lnianego (20 g) 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 100ml jogurtu kokosowego 1/2 startego jabłka 1/2 startej marchewki mrożone owoce leśne do podania Przygotowanie 1 Jagody(...)nią pestki dyni, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe, prażę ok. 2-3 minuty aż się lekko zarumienią i przesypuję do miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam. 4 Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu. 5 Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika
Book of spellsDOMOWY PLACEK Z SEREM I JAGODAMI Kiedy w domu nie ma ciasta do kawy, lodówka skrywa niewiele, to znak, że trzeba zrobić proste ciacho z serem i jagodami. Lubię robić ciasta kruche, z różnymi dodatkami, są bardzo proste w wykonaniu, tanie jeśli chodzi o składniki, zachowują bardzo długo świeżość i są po prostu pycha! Cały tydzień(...)pudru - 2 łyżki śmeitany 30% - łyżka soku z cytryny W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Dno i brzegi formy wylep ciastem. Wylej masę serową, rozsyp 1/2 szklanki zamrożonych jagód. Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na długie paski. Paseczkami przykryj ciasto, nadmiar z brzegów poucinaj. Czynność wykonaj dość szybko, tak aby ciasto, niepotrzebnie nie chłonęło wilgoci z masy serowej. Ciasto
SMYKWKUCHNIDeser z jagodami. 200 g jagód 40 g cukru 50 ml wody 200 g serka mascarpone 300 g jogurtu naturalnego 30 g ciastek czekoladowych odrobina rumu do smaku * ewentualnie cukier puder do smaku Jagody oczyścić, parę odłożyć do dekoracji, resztę zagotować z wodą i cukrem. Pogotować ok. 3 minut, aż zrobi się mus. Dodać rum i ostudzić
dolcevitainmykitchenDopiero mamy styczeń a ja już tęsknię za latem,za ciepłem słońca i smakiem letnich owoców. By chociaż trochę wnieść tego lata do kuchni zrobiłam sernik z dodatkiem jagód leśnych. Jagody oczywiście mrożone ale równie smaczne jak latem. spód: 250 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła masa jagodowa: 500 g serka waniliowego 250 g mrożonych jagód(...)dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Jagody rozmrozić,zmiksować z serkiem i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę wylać na spód ciasteczkowy,odstawić do stężenia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,odstawić
Kolorowa kuchnia ElkiPowstałą miksturę wykładamy do kielicha posypujemy płatkami. Wcześniej rozmrożone maliny rozdrabniamy przy pomocy widelca i wykładamy na płatki, wierz posypujemy jagodami. Może dodatkowo udekorować płatkami migdałów bądź jagodami goji
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wracając do przepisu… Taką domową granolę możecie dowolnie wzbogacić o inne ulubione dodatki. Autorzy sugerowali wersję z cynamonem lub czekoladową, z rodzynkami itd. Ja zostałam przy cynamonie, melasie, jagodach Goji i żurawinie, która nadała granoli dodatkowej słodkości i witamin Do tego jogurt naturalny i… można cieszyć się wybornym smakiem własnoręcznie przygotowanej granoli. Spróbujcie. Składniki: (ja robię swoją(...)przepis z książki z moimi zmianami – dodatki) 100 g płatków owsianych 25 g oleju kokosowego EXTRA VIRGIN BIO Look Food czubata łyżka melasy 1 łyżeczka cynamonu garstka suszonych jagód Goji (u mnie LookFood ) 1 łyżka nasion chia garść (mała) żurawiny *w oryginalnym przepisie brak żurawiny (w zamian są rodzynki), dodatkowo jest garść pestek słonecznika Przygotowanie: Płatki owsiane prażymy
Słodkie okruszkimożna dosłodzić wedle uznania. Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 1 dkg drożdży cukier szczypta szczypta soli 1/2 szklanki mleka 12 g masła 1 i 1/2 szklanka jagód 150 g jogurtu greckiego mięta Do miski przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce(...)przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około 1-2 cm i wycinam szklanką kulki. Na każdej pyzie układam łyżkę jagód, sklejam i odstawiam na desce do wyrośnięcia. Gotuję 10 minut na parze. Pozostałe jagody miksuję blenderem, kilka sztuk zostawiam, dodaję jogurt grecki. Pyzy podaję z sosem i miętą. Można dosłodzić sos wedle uznania
wesoła kuchniaNareszcie pojawiły się leśne jagody! Niestety są niewielkie, więc by nazbierać miarkę, trzeba się natrudzić(...)miękki owoc, więc w deserach jest pyszny! Dietetyczny deser jagodowy 3/4 szklanki czarnych jagód leśnych 3/4 szklanki jogurtu syrop z agawy do smaku 3 łyżki wiórków kokosowych 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit listki mięty do dekoracji Umyj i oczyść jagody. Jogurt wlej do miseczki, dodaj jagody. Wymieszaj po czym dodaj syrop z agawy do smaku
Gotuj Sam!naleśniki z jagodami około 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki otrębów 1 lekko ubite jajko 150 ml tłustego mleka 250 ml jagód leśnych olej do smażenia 400 ml wiejskiej śmietany lub jogurtu cukier trzcinowy do posypania gałązki mięty do dekoracji Przesiej wiekszą część mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj otręby(...)odrobinie oleju smaż niewielkie, puszyste naleśniki na złoty kolor. Ułóż naleśniki na papierowych ręcznikach w ciepłym miejscu. Podawaj naleśniki polane śmietaną lub jogurtem, posypane jagodami i cukrem trzcinowym z gałązką mięty
Gotuj Sam!łyżek cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 10 łyżeczek żelatyny • 3 szklanki jagód • 1/2 białej tabliczki czekolady Wykonanie: • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. • Schłodzoną smietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. • Dodać serek śmietankowy, dokładnie wymieszać. • Wsypać jagody i chwilę ubijać, aż masa zrobi się fioletowa. • Żelatynę rozpuścić(...)mikserem. • Masę wyłożyć do tortownicy, najlepiej silikonowej wysmarowanej delikatnie olejem. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Przed podaniem posypać startą białą czekoladą i garścią jagód
To co kochamprzyrządzenia niż sądziłam. Na pierwszy ogień poszły te ze słodkim nadzieniem specjalnie dla Dominika. Moimi ulubionymi są ruskie, ale i na nie przyjdzie czas. Te z serem i jagodami są naprawdę pyszne, zarówno jako obiad, jak i deser - polecam! :) Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka(...)możemy przygotować farsz. Farsz: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ok. 250 g jagód (mogą być mrożone) Do blendera wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy całość. Gdy ciasto odstoi już 15 minut przygotowujemy stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość
Cooking Monstersłonecznej Italii. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu, 100 ml oliwy, 6 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki pepperoni, 40 gram sera pecorino romano, 160 gram tuńczyka w oliwie, jagód kaparów, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wstawienia osolonej wody na makaron. Następnie na głęboką patelnię wlałem 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Z uporem maniaka(...)patelnię. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu
Wyprawy kulinarne