Uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i jagód, kocham jagodzianki a te bułeczki chciałam upiec już dawno. Ślinotok pojawił mi się jak tylko zobaczyłam je w "Kulinarnych wyprawach Jamiego". Czekałam tylko na jagody by je poczynić! Są niebywale delikatne, miękkie, idealnie wilgotne i puszyste a połączenie jagód z pomarańczą zachwyciło mnie zdecydowanie!Seksowne drożdżówki
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru wanilinowego1/3 lub 1/4 szklanki oleju1 jajkopół szklanki jagód (u mnie mrożone)szczypta soliSposób przygotowania:1. Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.3. Przekładamy ciasto do foremek
Kuchnia domowa Aniłyżki jogurtu naturalnegocukier do smakuSposób przygotowania:1. Zaczynamy od ugotowania ryżu, wszystkie składniki gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.2. W międzyczasie robimy sos, opłukane jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy.3. Porcjujemy ryż i polewamy owocowym sosem.Pyszności! Smacznego
Kuchnia domowa Aniwymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem na gladka maseNa dno pucharkow wylozyc ciasteczka Na ciasteczka wylozyc polowe przygotowanego kremuTeraz poukladac pokrojone w czastki truskawki.Przykryc reszta kremu.Posypac jagodami i wiorkami kokosowymi.Przed podaniem schlodzic w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uzyskania kremowej konsystencji.Do sosu dolozyc filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piec w malej ilosci,bo znika w expresowym tempie.Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczke lub na plaze,po prostu idealne ciasto na wakacje.Z truskawkami i jagodami smakuje wysmienicie,ale nadadza sie tu kazde inne letnie owoce.Bardzo polecam.Skladniki na blaszke (28 cm x 40 cm)2 szklanki maki orkiszowej jasnej-6303/4 szklanki cukru5 jajek L150
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczona owsianka* z jagodami i borówkami nadziana nutellą *z dodatkiem bananaDziwnie mi czasami. Czasami smutno, czasami wręcz przeciwnie, przypominając sobie wcześniejsze lata. Jak dużo się zmieniło. I nie mówię tu tylko o mnie samej. A o przyjaciołach, ludziach którzy mnie otaczali, tych którzy odeszli i tych którzy ich zastąpili. Dziwnie się losy układają
More food, love and dreamscukru, 1 torebka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki śmietany kremówki, sól, Wykonanie;Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą(...)masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy
Anioły w kuchniW ferworze chorób dwóch nie miałam planów na dzisiejszy obiad. Przed zakupami na jakie Małżon się udaje po pracy postanowiłam zrobić porządek w lodówce a tym
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam fakt, że przychodzi ich czas a po chwili kończy się by dać miejsce innym smakołykom. Pora truskawkowa już mija, przychodzi okres fioletowych buź i rąk, CZAS JAGÓD!!!U nas w domu jagody kojarzą się z dwiema potrawami. Pierwszą są jagodzianki jakie robi moja teściowa, najlepsze na świecie, wypchane owocami po brzegi, zawsze trochę popękane
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać
kulinarnyswiatdomiwyobrazam sobie,by w spizarni moglo ich zabraknac.Co prawda cala zima sa dostepne sklepowe-mrozone czarne jagody,ale to juz nie to samo co te przygotowane samodzielnie.Poza tym po odkreceniu sloika sa natychmiast gotowe do uzycia.Bardzo lubimy makaron z jagodami i kleksem jogurtu lub smietany.Uzywam ich takze do deserow.Wlasnie przywiozlam z Polski 4 litry jagod i rozpoczynam(...)czarne kulki sa niezwykle zdrowe,dlatego warto jesc je jak najczesciej i zrobic z nich zimowe zapasy.O ich zaletach przeczytaj tutaj:klik Skladniki na 5 sloiczkow ( 350 ml pojemnosci)jagody-okolo 2 litrycukier-10 plaskich lyzekWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie sloiczkow.Musimy je wyparzyc.Mozemy to zrobic dwojako1)wyparzyc w piekarniku-odkrecone sloiki ustawiamy w piekarniku na 10-15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warstwe jagod,lekko je wciskajac w mase.Przygotowujemy galaretke owocowa.Wystudzic do momentu,az prawie zacznie sie scinac.Gdy masa jogurtowa czesciowo juz skrzepnie wylac polowe galaretki i wylozyc reszte jagod,a jagody wystajace ponad galaretke ,przy pomocy pedzelka posmarowalam resztka galaretki.Na cala noc wstawic do lodowki,by nastepnego dnia delektowac sie przepysznym torcikiem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej babci :) Część ciasteczek udekorowałam po brzegach polewą czekoladową, a na części tylko nałożyłam więcej jagód.Ciasteczka wstawiamy do lodówki. Najbardziej smakują
Codzienna kuchnia niecodziennababeczki. Był sobotni ranek pachnący słońcem, ciepłem i poranną kawą. Małżon wziął kosze i pojechał na targ. Przywiózł owoce. Ostatnie truskawki, czereśnie, pierwsze maliny i małe, czarne, pełne smaku jagody. To te ostatnie sprawiły, ze skakałam do góry! wreszcie mogłam upiec moje ukochane babeczki
Dzieje kuchennej WiewióryDzięki uprzejmości firmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej
Bon Appetit Małgorzatymasłaszczypta soliolejek cytrynowySer:350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka)1 żółtko3 łyżki cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło
Kuchnia domowa Ani