Mocno wilgotne, niskie i ciężkie ciasto z białej czekolady tzw. Blondie, czyli inaczej mówiąc jest to jasna wersja pysznego i wszystkim znanego brownie- które wkrótce pojawi
Kraina Miodem PłynącaSzpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem.Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzeszkow pistacjowych300 g truskawek,2 garstki mrozonych malin i 1 garstka jagod+2 op.stewii a 2,1 g lub cukier po prostuWykonanie: Pokroic truskawki w talarki,zamrozone maliny i jagody-wszystko razem umiescic w malym garnuszku .Dodac stewie lub cukier.Powoli podgrzewac,.az owoce sie rozmroza a truskawki zmiekna.Jesli przeszkadzaja Ci pestki przetrzyj calosc przez sitko.Odstawic do przestudzenia.Jogurt przelozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą.Do swoich lodów bananowych możecie dodać:owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.)orzechyuprażone migdałyuprażone wiórki kokosowesuszoną żurawinęrodzynkidaktylesyrop klonowymiódmasę kajmakowąkrem czekoladoweNutellękawękawę zbożowąprzyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.)Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość, a z każdym dodatkiem
Słodko-Słony Świat IlonyŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie
Słodko-Słony Świat Ilonyszczypta soliSkładniki na masę budyniową:500 ml mlekabudyń waniliowy bez cukrułyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyDodatkowo:ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne
Świat Ciastanadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają.Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi
Z butelką mleczka w tlesposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.Pavlova - Składniki:150 ml białek225 g cukrułyżeczka wódki400 g śmietanki kremówki 30%fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)Pavlova - Sposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wlewmy wódkę.Na papierze do pieczenia ołówkiem
Słodka Stronalekko schłodzone)3 żółtka65 g cukru pudrucukier waniliowyszczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy
Słodka StronaWierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni.Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc śmiało można posypać je cukrem pudrem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadodawać budyń, cały czas miksując. Na koniec wlewać powoli olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód.Dodatkowo:500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki)1 łyżka cukru pudruJeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180°C, wystudzić
Food Squaremasę z cukrem i ekstraktem. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Wsypać jagody, delikatnie wymieszać łyżką.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Wczoraj rozmawiałam z Rodzicami i opowiedzieli mi o pewnej dość kontrowersyjnej sytuacji. W pewnej miejscowości
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie idealny.Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku(...)Tort z kremem i musem owocowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru pudru2
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojej lodówce, a ja się tylko zastanawiam, co nowego stworzyć. Mam mnóstwo różnych pomysłów, jednak wiem, że ze wszystkim nie zdążę. Poza tym niedługo będzie wysyp truskawek, są jagody, maliny, morele, i o nich też trzeba przecież myśleć. Póki co jednak przygotowałam rzecz, na którą miałam ochotę od dawna - rabarbarowy curd. Uwielbiam ten angielski krem, przygotowywałam go już
Pożeraczka, czyli raz adobrze