pierwsza moja myśl zupa mleczna, wspomnienie z dzieciństwa z takim makaronem. Zupa mleczna dla niektórych koszmar a dla innych cudne wspomnienie babci :) Mamy teraz okres jesieni i mnóstwo cudownych gruszek do dyspozycji, więc nie mogło być inaczej jak to połączyć. Opinia mojej sześcioletniej córki na temat makaronu Międzybrodzki "mamo makaron jest taki gładki i pyszny, a jak tak się przyjże(...)małe łuseczki (ziarna semoliny) i nie klei mi się w talerzu.... " nic ująć nic dodać opinia dziecka zawsze szczera :) SKŁADNIKI : makaron Międzybrodzki gwiazdka klik 140 ml gruszki 3 szt mleko 0,5 lira woda 0,5 litra laska wanilii cukier do smaku dodałam z prawdziwą wanilią szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA :- obieramy gruszki
Basia w kuchniCzekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami. Składniki:( na podłużną blachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego(...)kakao* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3 gruszki* sok z cytryny* cukier puder Wykonanie:Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. Owoce delikatnie ponacinać wzdłuż, na głębokość 2 mm. Gruszki skropić sokiem z cytryny.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.Połączyć w miseczce mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Jajka
kolorowotorcikowoCzujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy(...)pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy
Anioły w kuchnisię rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki(...)nadzienie: 3 gruszki 9 łyżek cukru 2 pomarańcze 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy
Kulinarne przygody Gatitysię z owoców kwasu parasorbinowego. Proces mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :). Konfitura z jarzębiny z gruszkami Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop(...)cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone
Kulinarne przygody GatityGruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z imbirem i masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie imbiru z torebki, bo jak ktoś pierdoła to zostaną mu niedokładnie zmielone kawałki tego świeżego. Masę przekładamy do blaszki i ugniatamy. Ser, cukier, jajka i mąkę miksujemy
sama złodyczWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z gruszkami i bakaliami. Puszyste i wilgotne w środku z dużą ilością gruszek. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nie potrzebujecie nawet miksera. W smaku aromatyczne i BARDZO pyszne, na pewno do powtórzenia niebawem Polecam. Post Proste ciasto z gruszkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWyśmienita sałatka łącząca w sobie słodki smak gruszki i granatu oraz bardzo wyrazisty sera gorgonzola, wszystko dopełnia cytrynowo-miodowy dresing. Całość prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki(...)łyżka soku z cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną lub pokruszoną gorgonzolę, posypać prażonymi orzeszkami oraz granatem, polać przygotowanym dresingiem i podawać. Smacznego
Zabawa smakiemzdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto.Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco.GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM. /własny;/3 gruszki 100g posiekanych migdałów50g posiekanych orzechów włoskich50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej100g suszonych śliwek2 szklanki czerwonego(...)suszę, przekrawam na pół i wydrążam środek. Na patelnirozgrzewam 2 łyżeczki miodu, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam gruszki.Karmelizuję je z obu stron, po czym zdejmuję z patelni.Napełniam gruszki farszem, dekoruję bitą śmietaną, ozdabiam migdałami,skórką i polewam sosem z miodu i wina.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1(...)łyżeczka cynamonu cukier puderJajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę
Bon Appetit Małgorzatyosób)1 średnia cebula2 niezbyt dojrzałe gruszki2 łyżeczki masła3 łyżki oliwy50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )kieliszek białego wina1,5 l gorącego bulionu drobiowego20 dkg sera Gorgonzolaświeżo zmielony pieprzPrzygotowanieJedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na połowie masła. Odstawić na bok.Cebulę i drugą, obraną, gruszkę, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę z resztą(...)masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący
Stare Garyprzepis należy traktować jako źródło wyjściowe dla poszukiwania własnego smaku. Można tu bowiem dodawać bardzo różne rzeczy. Ja miałam smak na połączenie gruszek i śmierdziucha, a skończyło się na gruszkach w occie z kozim cammembertem. Granat leżał i kusił, więc jak można go było nie dodać, no i w taki właśnie sposób wyszło piękne kolorystycznie i smakowo połączenie(...)paczka mieszanki sałat1 opakowanie sera camembert u mnie Turek z koziego mleka2-3 gruszki w occieziarna z granataopcjonalnie kilka suszonych pomidorówocet balsamicznyoliwa z oliweksól, pieprzSer i gruszki kroimy, reszte fantazyjne rozsypujemy w misie, zalewamy octem z oliwą, pieprzymy, solimy. Jemy.Najlepsze ze świeżutką ciabatą
Z butelką mleczka w tleSzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się(...)aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę. Nasturcję z łatwością możecie sobie
SzczyptaSmaQdania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko(...)nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem
Niezły Młyneksernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 100 gram rodzynki królewskie duże, 200 gram gruszki z syropu, 1 opakowanie polewa czarno-biała + syrop z gruszek, - ile potrzeba migdały płatki całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, 1 budyń, kaszkę(...)manną, śmietanę i mikserem dobrze połączyć wszystko rodzynki sparzyć wrzątkiem na sitku użyłam swojej roboty gruszki w syropie /słoik po dżemie 250 gram/ - gruszki wylać na sito aby odciekł syrop który będzie użyty do polewy czekoladowej rodzynki i gruszki posypać drugim budyniem i wsypać do masy serowej i dobrze wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym
W Mojej Kuchni Lubię