kiedy szykowałam mięso na zraziki indycze i udało mi się wykroić z fileta kształtną polędwiczkę postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować również do indyka - jednego z najzdrowszych gatunków mięs. Wynik testu pozytywny. Kolejne mięsko na świąteczną wędlinkę
Kuchnia po mojemuŻurawina – jedni kochają , inni nienawidzą.U mnie dość często gości w kuchni – dodaję ją rano do musli … w ciągu dnia podjadam … a
Ostra na SłodkoSkładniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru
Walijskie Pichcenieglinianym garnku o nazwie gjuwecz . Składniki: przepis na 3 duże lub 6 średnich roladek 1kg piersi z indyka (pół piersi) 200g seru typu feta – petida 100g suszonych pomidorów 6 plasterków szynki wędzonej 150ml wody sól, pieprz, słodka papryka Filet rozbijamy tłuczkiem, wycinamy porcje na roladki. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Suszone pomidory tniemy
Gotowanie i blogowaniemięsa. Tak ich trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi jak sobie pomyślę ile tam musieli wsadzić chemii. Wolę indyka kupić. Pozdrawiam :)) Składniki: opakowanie ryżu Arborio ( u mnie Halina) kawałek dyni 1 mała cukinia 1/2 puszki groszku
kruche babeczkisuszonymi pomidorami. Całość owinięta plastrami szynki parmeńskiej. Naprawdę warto wypróbować. SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka opakowanie szpinaku 2 opakowania szynki parmeńskiej 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 kostki sera fetta (twardej ) 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Filet kroimy na dwie lub więcej części w zależności od wielkości i dobrze rozbijamy. Mięso
W kuchennym oknie Ewyotartego majeranku 1 łyżka oleju do natarcia szynki dodatkowo siatka wędliniarska lub sznurek Pierś z indyka , oczyszczamy z tłuszczu – jeśli ma . Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól peklową , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Następnie dodajemy zmiażdżony nożem czosnek ( rozgnieciony ) i filet indyczy , tak ,żeby cały się zanurzył , przykrywamy pokrywką . Wstawiamy do lodówki na około(...)skończonym procesie parzenia, zostawiamy w zamkniętym piekarniku , aż do czasu wystudzenia , następnie przenosimy do lodówki i na drugi dzień możemy przystąpić do degustacji;) Smacznego ! Post Świąteczna , szynka z indyka , parzona w piekarniku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywarzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się
kolorowotorcikoworazem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta z piersi kurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka
Moje Kuchenne RewelacjeMięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
BullioMięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
BullioMięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
Bulliosmak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem. Składniki: 1 kg piersi indyka sól pieprz tymianek 3 ząbki czosnku słodka papryka 2 cebule 3 łyżki masła 2szt surowej białej kiełbasy 2 łyżeczki 2 łyżki oleju bulion Wykonanie: Filet naciąć tak, aby powstał plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez
Walijskie PichcenieWarzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka. To połączenie to strzał w 10
Walijskie Pichceniewiecie ja kurczaka często nie jem, nasłuchałam się, naczytałam i dlatego przestawiłam się na indyka, ale czasem mój syn chce, więc czas od czasu robię. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku . Miłego i smacznego dnia :-). Składniki na 3 porcje: 3 filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli kilkanaście listków świeżej bazylii 1 duży pomidor oliwa z oliwek sól pieprz
kruche babeczki