Trzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników(...)jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki
Even Better Foodkukurydzianej; - 1 szklanka mąki bezglutenowej; - 1/2 szklanki mąki gryczanej; - 2 szklanki wody; - 1/3 drożdży świeżych; - 1/3 kostki masła; - 3 łyżeczki soli niskosodowej; - 4 łyżki siemienia lnianego; - 2 łyżki pestek dyni; - 2 łyżki sezamu. Sposób przygotowania: - mąki połączyć ze sobą w misce; - w rondelku rozpuścić masło i wlać do miski z mąkami, następnie podgrzać wodę i rozpuścić w niej drożdże(...)całości wsypać siemię lniane, sól, pestki dyni oraz sezam - wszystko wymieszać; - miskę z masą odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut; - piekarnik nagrzać do 160 stopni, masę przelać do foremki wysmarowanej masłem; - piec w piekarniku ok.1h aż chlebek się zarumieni. SMACZNEGO
MintTastebardziej jesienne. Wyszły super. Składniki: mieszanka na ciasto kruche (użyłam Polskie Młyny z Mąki Szymanowskiej) 1 jajko 100 g masła 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki puree z dyni (wg tego przepisu ) 1 łyżka śmietany szczypta cynamonu Do mieszanki na ciasto kruche dodać jajko, miękkie masło, mielone orzechy, puree z dyni, śmietanę i cynamon. Zagnieść ciasto
talerz przyjemnościskładniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko 70 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki sody 1 szczypta soli wykonanie: Czekoladę kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy. Masło(...)miksujemy z jajkiem oraz puree z dyni. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniku suche (płatki owsiane, posiekane orzechy, kawałeczki czekolady, mąkę, sodę, cynamon, sól, cukier). Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w przez
Domowy Smak Jedzeniasmakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody(...)Studzimy je na kratce. Przed podaniem bułki wkładamy na 2 minuty do nagrzanego do 150 st.C piekarnika. Przekrawamy je. Nakładamy ketchup, plastry cebuli, sałatę, plastry pomidora, pieczonych buraków, pieczonej dyni, korniszonów, kawałki bryndzy, całość przykrywamy druga częścią bułki i spinamy szpatułką
Dzieje kuchennej Wiewiórykapusty na ciepło 400 g czarnej kapusty, ok. 150 g miękkich liści 30 g masła 50 g zmielonych migdałów 100 ml śmietanki 3 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki pestek dyni Oddziel zielone liście kapusty od twardych nerwów, pokrój lub porwij na kawałeczki. Włóż kapustę do garnka z posoloną i gotującą wodą. Gotuj kapustę przez 10 minut, następnie odcedź i opłukaj(...)masło, dodaj zmielone migdały i lekko zrumień. Wlej śmietankę, zamieszaj i dodaj kapustę. Smaż kapustę mieszając. Dopraw solą i wymieszaj. Wyłóż na miskę i posyp parmezanem i uprażonymi pestkami dyni. Panierowana ryba 600 g białej ryby, u mnie płastuga 2 łyżki masła 1 jajko + 2 łyżki mleka 150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki sól i czarny pieprz do smaku
codojedzeniapoziom cholesterolu. Stosowana do zagęszczania zup i sosów, jako dodatek do słodkich wypieków oraz posypka do deserów. Mąka dyniowa (z pestek dyni) Ma smak i intensywny aromat pestek z dyni. Zawiera duże ilości błonnika, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi, a także witaminę
BezglutenowaIzabelanasycone: 0,4 g Węglowodany 13 g / w tym cukry: 3,0 g Błonnik: 3,2 g Białko 5,0 g Sól: 1,5 g WellWell Pasta z pestkami dyni z brokułami Dostępność: Auchan Składniki : woda, brokuły 23%, olej rzepakowy, pestki dyni 15%, białko grochowe, błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, przyprawy (pieprz biały, czosnek). Cena: 3,99zł/115g
Zielona Kuchniazwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych pomidorów (opcjonalnie) 3 łyżki pestek dyni 200 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (w temperaturze pokojowej) 150 ml wody 1 łyżeczka syropu, np. klonowego lub daktylowego 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 niepełna łyżeczka nierafinowanej soli(...)łyżeczka suszonego oregano Piekarnik rozgrzać do 190°C. Mąkę, płatki, sodę, sól i oregano przełożyć do miski, wymieszać. Suszone pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty
Even Better FoodPyszna,aromatyczna i naprawdę sycąca zupa-wymyślona przeze mnie ostatnio okazała się rewelacyjna-polecam na obiad Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek pół małej dyni hokkaido( bo można ją jeść ze skórką,może być również inna ale wtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć(...)ostrą.Gotujemy jeszcze trochę i jak mięsko będzie już prawie miękkie,dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory(bez skórki-dla tego wybieram malinówki bo można łatwo obrać bez sparzenia),dynię,czosnek wyciśnięty przez praskę i soczewicę bo na to potrzeba jeszcze ok 15-20 min gotowania,na koniec doprawiamy śmietaną,solą i pieprzem. Smacznego
Swojskie jedzonkoczoraj zrobiłem 15 słoików powidła z dyni, jabłek i pomarańcza. Ja bardzo lubię to powidło, doskonale nadaje się jako nadzienie do ciepłych naleśników. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis to znajdziesz go tutaj : Powidło z dyni Polecam, bo jest naprawdę pyszne i zdrowe
Przepisy i porady kulinarneewentualnie do podsypania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 średnia cukinia około 250 g 1 jajko garstka pestek dyni i słonecznika Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy. Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę(...)minut do podrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię oraz pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy
Sama słodycz i szczypta chiliosoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego! 1 porcja - 350 kcal: - białko - 13,5 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany - 32 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjektóry z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkości. Próbujcie! Składniki: 120g herbatników kakaowych 2 łyżeczki golden syrup / miodu 1 łyżka herbaty 150g serka mascarpone 3/4 szklanki musu z dyni (dynię pieczemy do miękkości i blendujemy) 1/2 łyżeczki chilli w proszku 2 łyżki śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 2 batoniki
Raj dla Podniebieniałyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/2 kg mąki pszennej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie : w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieścić wszystkie pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być(...)luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piec w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. /inspiracja program „Ewa gotuje”/ Artykuł Chleb na płatkach owsianych pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia