Dzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo warzywa, do którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę(...)Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce. Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej cukierni czyli bardzo ciekawego, najbardziej rozkwiaszczonego bloga w sieci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden
Kulinarny karnet ChristopheraŚlimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy. Ślimaczki dyniowe z cynamonemSkładniki: ciasto drożdżowe290g mąki pszennej typ 650160g purée z dyni hokkaido100ml mleka25g masła10g drożdży świeżych1 żółtko 6 łyżeczek cukru1/2 łyżeczki solinadzienie25g masła2 łyżki cynamonu3 łyżki cukrupolewa (opcjonalnie) 2 łyżki masła2 łyżki cukru pudru3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)mąka
Smakołyki Berenikimnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)tortowej* 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ( u mnie Lubella )* 3 szklanki startej na drobnych oczkach dyni, u mnie butternut* 1 szklanka oleju rzepakowego* 4 jaja* 1 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka sody* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika* garść orzechów laskowych* garść moreli suszonychWykonanie: Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą
kolorowotorcikowodrożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw
Apetyczna babeczkaJest to okrągły chleb z zawiniętym czubkiem, pochodzący z hiszpańskiej Galicii. Dzięki oliwie z oliwek ma miękką skórkę, a ziarnom prosa oraz pestkom dyni i słonecznika zawdzięcza chrupiący środek. Po oliwę najwyższej jakości zajrzyjcie do Hiszpańskich delikatesów. Składniki na jeden bochenek: 115 g = 1 szklanka mąki razowej 350 g = 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli(...)świeżych drożdży 275 ml = 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą.2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego
Apetyczna babeczkaorkiszowej pełnoziarnistej typ2000- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000- 150g zakwasu żytniego- 150g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim)- 30g soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej)- 500g ziaren słonecznika- 150g ziaren dyni- 100g ziaren siemienia lnianego- ok.700ml wody źródlanej (lub filtrowanej)Dodatkowo:Ziarna do posypania chlebów:-pestki dyni, siemię lniane, słonecznik i czarnuszka (nie trzeba)Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól(...)otrębami lub mąką).Ubijamy masę łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było po upieczeniu pustych miejsc) dokładnie miejsce przy miejscu. Następnie wygładzamy i obsypujemy ziarnami. U mnie ziarnami dyni, słonecznika i siemienia lnianego.Można użyć dowolnych. Całość skrapiamy obficie wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Ziarna wchłoną wodę i dokładnie przykleją się do chleba, wówczas nie będą
Smaczne ZdroweSkładniki: ok. 1/2 szklanki miąższu z dyni, ok. 1 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa, 2 jajka, olej ryżowy Oleje świata, szczypta soli, do posypania: cukier puder. Przygotowanie: Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste. W zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę
Aga w kuchnibędzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy(...)odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i solą. Po jednej łyżeczce cukru
ladykitchenNajprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech(...)bulion (około 2 szklanki).5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem.6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką.7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem
Matka Żywicielkadrobiowego w dodatku niebywale smaczne i leciutkie - dosłownie leciutkie.Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie cebule 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni) 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem, kawałki suszonych pomidorów również drobno kroję (razem z kilkoma pestkami(...)dyni). Dodaję do wszystkich tych składników 3 żółtka z jajek doprawiam solą i pieprzem, mieszam i odstawiam na chwilę.W między czasie rozgrzewam patelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy.Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy.Sos
Mechanik w kuchniNiedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale Wy możecie dodać to, co najbardziej Wam pasuje:) Najlepszy jest oczywiście świeżutki, jeszcze ciepły i pachnący:) Dla mnie nie ma nic lepszego od domowego pieczywa... Składniki:1 kg mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl(...)płatków owsianych, 100g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, po garści: słonecznika, pestek dyni oraz suszonej żurawiny. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szkl. przegotowanej, letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie
Z miłości do słodkościDynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki
Truskawkowa Fiestafirmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór padł na bułeczki, lecz zamiast mąki pszennej dodałam mąki pszenno - razowej i posypałam pestkami z dyni i płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio ) 3/4 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju płaska łyżeczka(...)soli 1/2 łyżeczki cukru pestki dyni ( użyłam firmy Symbio ) płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić go na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać olej , sól i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie. Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce
Słodkości i nie tylkosuszonego tymianku3 ząbki czosnkusól, pieprz, cukiergarść pestek dyni1/2 szklanki śmietany kremówkiCebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść nożem, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać czosnek, pomidory i tymianek i smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut(...)pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. Udekorować resztą sera pleśniowego i prażonymi pestkami dyni
wyzwania kuchenne