TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 187Tym razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KWIATY AKACJI W TEMPURZE 183Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 208Ciasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ 203A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 187Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 161Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 217Zabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 245Jabłka to typowo jesienne owoce, które długo zachowują świeżość i są znakomitym źródłem witamin niezbędnych w czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JEŻYNAMI 262Sezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NEKTARYNKI W SYROPIE PORZECZKOWYM 167Latem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 200Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA MOJITO 205Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 185Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS CYTRYNOWY 199Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS Z CZEREŚNIAMI I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA 159Keks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 217Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI 211Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 208Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 247Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 176Niedawno polecałam Wam książkę wydaną przez Carrefour Z miłości do smaku , książka jest już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS PEŁEN BAKALII 223Keks dla miłośników bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie skomponować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 552To miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNA PANNA COTTA 169Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I KOKOSEM 162Bakalie mają moc! A wśród nich żurawina, której cenne składniki odżywcze sprawiają, że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Podobnie jak kokos, który posiada wyjątkowe wartości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 235Ostatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 222Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 226Dziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam. Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h Dla 4-6 osób ● 400 g malin
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BANANY W PAPILOTACH 175Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 185Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 148Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Deser z truskawek, chia i kakao 151Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TRUSKAWKI ZAPIEKANE W KOKILKACH 179Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prosty i smaczny deser z udziałem truskawek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jedynie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu. Przygotowanie :15
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BIAŁO-CZERWONY KREM MALINOWO-JOGURTOWY 207W ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych. Dla 4
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 221ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową
Plate of Joy
Strudel z jabłkami i orzechami 273jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml
W kuchni wieczorem
Clafoutis z czereśniami 167Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec. Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)sicie. W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy
Kuchenne aromaty
Rolada bezowa z truskawkami 216Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa
mojewypiekiinietylko
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 244punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia
psgotujemy
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 415Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie! Smacznego i zapraszam! CIASTO SKŁADNIKI: - 250 g mąki włoskiej - 100 ml wody letniej - 50 g masła - 2 żółtka - sół
SMYKWKUCHNI
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 336bułki i chleby, np. foccacia. TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek
Karo in the Kitchen
Galette z brzoskwiniami 200Galette to termin z kuchni francuskiej opisujący dość swobodne wypieki w okrągłym kształcie z kruchego ciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak
Słodki Kompromis
Rurki z kremem 218Deser, który można przygotować na wiele sposobów – z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek
mojewypiekiinietylko
Warkocz klonowy 450Opis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła
Ciastka i ciasta
paluchy serowo maślane 194płat gotowego ciasta z biedronki na pizze ,lub francuskiego(...)Wykonanie :,ciasto rozkladamy ,smarujemy roztopionym maslem-ja mialam jeszcze zamarznięte roladki masla i pietruszki i tu je wykorzystałam-posypujemy startym serem -u mnie parmezan- ,tniemy paski i składamy na pół i skrecomy... .Gotowe,Smacznego...ja je jem z sosem salsa
w mojej kuchni