rozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów). Żałuję tylko, że musiałam je przygotować z borówkami a nie jagodami, ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)!Muffinki jagodowe (borówkowe(...)miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać. 2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki jagodowe
UgotujmyTo.plkiedyś nie robiłam ich wogóle , tak teraz robię je kilka razy w tygodniu , a za każdym razem znikają w mgnieniu oka! Dziś postanowiłam zrobić jeszcze inną wersję , niż dotychczas! Borówki amerykańskie i chrupiące płatki migdałów totalnie podbiły nasze serducha! Przepis zdecydowanie do powtórzenia – z podwójnej porcji! :D SKŁADNIKI:- mąka – 8 łyżek – cukier – 4 łyżki – proszek(...)pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 4 g – maślanka – 120 g – jajko – 2 szt – borówki – ok. 200 g – płatki migdałów – ok. 10 dag SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka).Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy
Ostra na Słodkoszkl* olej – 4 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier wanilinowy – 1 op* mleko waniliowe „Łaciate” – ok.200 ml* olej do smażeniaKREM JAGODOWY:* borówki – ok. 200 g* wino musujące – 50 ml* cukier – 4 łyżki* kokos – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM JAGODOWY:Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym(...)Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa ” ( absolutnie nie ma być gładka! ).Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż
Ostra na Słodkojego wykorzystaniem – w sam raz na upalne dni , z jakimi się zmagamy! Naleśniki nie zawierają mąki!Ciasto zrobiłam wykorzystując nie tylko to mleko , ale również jedne z ostatnich borówek jakie możemy spotkać na targach!Słodkie ciasto wypełnione delikatnym , kremowym , białym serem i oprószone cukrem pudrem miło zaskoczy podniebienia zarówno dzieci jak i dorosłych! SKŁADNIKI:* mleko w proszku – ok.200(...)jajko r.L – 2 szt* borówki – ok.100 g* gazowana woda – ok.80 ml* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier – 3 łyżki * olej – 4 łyżkiDODATKOWO:* ser biały mielony – 200 g* cukier wanilinowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wsypujemy mleko w proszku , cukier i proszek do pieczenia.Dodajemy jajka oraz borówki.Dolewamy powoli gazowaną wodę ( *tyle
Ostra na Słodkopowstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)Biszkopt:Z przepisu na biszkopt(...)jagody znów położyć trochę kremu i rozsmarować. Przykryć drugim blatem i postąpić analogicznie. Trzeci blat tylko nasączyć. Następnie boki i wierzch tortu posmarować kremem i wygładzić szpatułką. Udekorować borówkami, jagodami i migdałami. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki.Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk):200 g masy marcepanowej*50 g białego lukru plastycznego**żółty barwnik
Food Squarerazie muszę ochłonąć i wrócić do rzeczywistości.Rozpakować się i uporządkować masę zdjęć. A na śniadanie potrzebowałam czegoś prostego, bez stania i czekania, przede wszystkim z dodatkiem ukochanych borówek. Stęskniłam się za warzywami, bo w każdym hotelu w którym byłam(były ich aż 3) jakoś ich chyba nie lubili. No i oczywiście za najzwyklejszymi borówkami i malinami
More food, love and dreamscytrynowy sernik z serka wiejskiego z borówkami i miodem Cudowna skorupka się zrobiła, następnym razem tylko wsadzę go na noc do lodówki ^.^Śniadanie pod tytułem.. mam czas.... ups, nie mam czasu xdNoo, tak bo nie byłabym sobą gdybym się nie poparzyła choć raz na dwa dni.Przepis:200g serka wiejskiegook.70-100g mielonego serajajko20g waniliowego proszku budyniowegoskórka starta z cytrynysok(...)cytryny(1-2 łyżki)coś do posłodzeniaszczypta soliborówkiWszystkie składniki ze sobą miksujemy. Delikatnie mieszamy z borówkami. Przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.35min w piekarniku nagrzanym do 180stopni
More food, love and dreamscukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice i zagniatamy je aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ją na dwa kawałki. 3/4 ciasta zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy do lodówki. Ciasto(...)stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki podczas pieczenia nie zabarwiły spodu. Do garnka wsypujemy cukier i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą a następnie dodajemy wiórki i mieszamy aż połączą się z resztą. Masa nie może się zagotować. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawiamy masę
ciastkarnia na kruchym spodzieProteinowe keto pankejki z borówkami to pyszne śniadanie, które dostarcza dodatkową porcję białka w postaci kolagenu. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej wcina... Z bezcukrowym keto syropem klonowym smakują wyśmienicie! Artykuł Proteinowe keto pankejki z borówkami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave GirlCoraz chętniej sięgamy po żywność, która jest smaczna, zdrowa, wzmacnia organizm, chroni przed chorobami. Żurawina (Oxycoccus) należy do rodziny borówki, rodziny, wrzosowatych. Są to wieloletnie, niskie krzewy, o pędach płożących się po ziemi, o wysokości od 15 do 30 cm. Owocem żurawiny są ciemnoczerwone, kuliste jagody o średnicy około 1 cm, kwaśne o lekko cierpkim smaku. Największymi producentami żurawiny(...)nizinnych, w rezerwatach, enklawach przyrody chroniących torfowiska i mokradła. Rzadziej rośnie na podmokłych, górskich terenach Karpat i Gór Świętokrzyskich, częściej występuje w chłodnym i wilgotnym klimacie Sudetów. Żurawina błotna, borówka błotna w Polsce występuje w stanie naturalnym na torfach i na glebach ubogich i bardzo wilgotnych. Żurawina drobnolistna występuje w Polsce w naturalnych stanowiskach. Żurawina wielkoowocowa, borówka wielkożurawinowa w Polsce
ProstePesto.pltylko ładnie wygląda, ale orzeźwia organizm i znakomicie smakuje, polecam 😊 Przygotować półmisek/salaterkę o wym. szer. 25 cm, wys. 6 cm Składniki: -1-2 łyżki borówek amerykańskich (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)gorącej, ale nie wrzącej, wodzie. Odstawić do wystudzenia. Na dnie salaterki ułożyć warstwę pokrojonych w plastry brzoskwiń, zostawiając na środku wolne kółeczko, które należy wypełnić borówkami. Zalać delikatnie za pomocą łyżki zimną galaretką, tak aby tylko przykryć brzoskwinie z borówkami. Odstawić do lodówki. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową ułożyć rodzynki, zalać delikatnie kolejną porcją galaretki. Odstawić do lodówki
Kulinarne przemyslenialodowa różni się trochę od oryginału, ponieważ ja przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ponadto uważam, że ciasta z samym kremem czasami są zbyt słodkie, dlatego urozmaiciłam je dodając borówki zalane owocową galaretką. Dzięki temu Ciasto Borówkowa góra lodowa idealnie sprawdzi się na upalne dni. Jest ono lekko orzeźwiające, a zarazem idealnie słodkie. Borówkowa góra lodowa to efektownie wyglądające ciasto(...)cukru wanilinowego (16 g) 6 łyżek cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej 200 g masła (1 kostka) Warstwa owocowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub jagodowe 350 g borówek Polewa mleczna: 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła (1 kostka) 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Borówkowa góra lodowa: Przygotowanie
Danka Pichciblaszkę. Robimy to- jeśli musimy, dopiero po ok 40 minutach. Ciasto sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, za każdym razem wycierając patyczek. Może się zdarzyć tak, że wbijając traficie na borówkę lub kawałek czekolady i to ona da efekt mokrego patyczka, a tak naprawdę ciasto będzie ok i pozostawiając w piekarniku tylko je przesuszycie. Jeśli stwierdzimy, że ciasto na pewno jest(...)odcedzeniu startej cukinii) 2 jajka 125ml oleju np.3 ziarna 200g drobnego cukru 1 cukier wanilinowy mały 340g mąki tortowej 15g sody oczyszczonej 40g kakao 100g czekolady deserowej 100g borówki amerykańskiej Szczypta soli Polewa: 100g czekolady deserowej 50ml słodkiej 30% śmietanki 30g płatków migdałów, prażonych na suchej patelni Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, jeśli jest duża, to wydrążamy środek
Kuchnia w czekoladzierobi mama, kiedy synowi zachce się sernika? Oczywiście piecze sernik :) Żeby było szybciej, zrobiłam bez spodu. Żeby było trochę inaczej, na wierzchu ułożyłam borówki. Do tego sernika, dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej, zawsze dodaje 2 łyżki. Wtedy sernik jest delikatniejszy. Ten był bardziej zwarty, ale smaczny. Zależy co kto lubi. Składniki(...)twarogu, lub sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 6 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 100 g. masła borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania sernika Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Twaróg zmielić trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Utrzeć. Następnie wsypać mąkę
Agusiowe smakołykiSkładniki: 750 g sera białego sera 4 łyżki cukru 500 g truskawek 250 g borówek amerykańskich 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki owoce leśne 200 ml mleka 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej 700 ml gorącej wody opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: Masa serowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić(...)podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści się galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Masa borówkowa - 250 g borówki amerykańskiej wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Borówki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki
Ciastka - domowe słodkości