z bitą śmietaną kremówką - 1000 przepisów (strona:40/67)

Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 215

specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby... Polecam Wam ogromnie(...)porcje)200 ml mleka100 g białej czekolady2 łyżki puree z dyni1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:80 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka kakaoMleko podgrzać, czekoladę posiekać. Dodać do ciepłego mleka, podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać dyniowe puree, przyprawy i ekstrakt, podgrzewać jeszcze chwilę, żeby całość przeszła aromatami.Napój przecedzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z OREO – bez pieczenia 11693

kremówkę ubić*. 1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem. Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Ostudzony budyń zmiksować, aby pozbyć się powstałego kożucha i ułożyć na serowej warstwie. Banana pokroić w plasterki i delikatnie poukładać na warstwie budyniowej. Deser znów wstawić do lekkiego stężenia na minimum 20 minut, a ubitą śmietanę(...)również schować do lodówki. Po minimum 20 minutach wyłożyć bitą śmietanę na czekoladowy budyń, posypać pozostałymi ciasteczkami i schłodzić minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc (u mnie najlepszy był po 24 godzinach :) ) Deser jeśli będzie w wersji gęstej możecie serwować na talerzykach. W przeciwnym razie możecie podawać w szklaneczkach.   Moje wskazówki: Bitą śmietanę można łatwo przebić

Moja Delicja
Deser z kaszy jaglanej. 204

śmietany kremówki 1 łyżka cukru Kaszę płuczemy na sicie ,zimną a potem gorącą wodą . Następnie gotujemy w soku buraczanym z odrobiną wody około 15 minut . Owoce z cukrem gotujemy na patelni aż puszczą sok . Rozdrabniamy je widelcem i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach wody ,mieszamy energicznie i gotujemy chwilkę aż owoce się zagęszczą do konsystencji kisielu. Śmietanę ubijamy(...)cukrem na sztywną pianę. Napełniamy pucharki :kasza,owoce i bita śmietana .Smacznego. Ostatnie zdjęcie to dla mojego męża,słuszna porcja śmietany. Za przepis dziękuję Mniam -mniam

Ladylaura.
Babeczki marchewkowe z kremem 220

pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki. Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki cukrowekakaoWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto smerfetka 417

zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również dzieci.   Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy.  Przepis pochodzi ze strony"  Bernika mój kulinarny pamiętnik " z moimi zmianami(...)masłem i cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując stopniowo do masy serowej dodawać tężejącą galaretkę, Całość zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Warstwa druga: 500 ml kremówki 36% pół szklanki borówek 1 galaretka amarantowa Wykonanie warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki

Krakowskie smaki Ani
Deser z Mlekiem Skondensowanym na Walentynki 342

Walentynkowa wersja deseru z mlekiem skondensowanym. Prezentuje się wyjątkowo, mimo, że nie  jest trudny do przygotowania. Idealny na romantyczną kolację, a i dzieci

Słodka Strona
BANOFFEE W SŁOICZKU 153

pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml.  cukier waniliowy 1 łyżeczka  serek mascarpone 3 łyżki Sos kajmakowy: kajmak 2 łyżki mleko 3 łyżki  METODA: Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać(...)słoiczkach. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ). Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym

Kuchnia Paulettes
Beza pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 173

tylko ręczny mikser), ale było warto. Na koniec piana była tak sztywna, że trudno było ją rozprowadzić na papierze. W piekarniku pięknie wyrosła. Reszta była już prosta - bita śmietana z niewielką ilością cukru waniliowego, dojrzałe truskawki, listki świeżej mięty... efekt możecie podziwiać na zdjęciu! Czy mimo początkowej porażki zrobię ją ponownie? Tak! Tylko tym razem zanim zabiorę się(...)wypełnienia śmietaną i truskawkami! Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni (bez termoobiegu) na 25-30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i "suszyć" bezę przez 3 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić go i zostawić bezę do wystygnięcia. Beza zrobiona w ten sposób jest chrupiąca na zewnątrz i nieco lepka, ciągnąca w środku. Bitą śmietanę porządnie

Kulinarne Inspiracje
Makowiec śnieżny wg siostry Anastazji 202

Przepis na przepyszny makowiec śnieżny z bitą śmietaną i masą orzechową oraz makiem według przepisu siostry Anastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego(...)cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (ja natomiast użyłam gotowej masy makowej z puszki) Masa II składniki: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa III składniki: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus

Pychotkaaa
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 414

Przepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą

Ciastkozercy
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 190

formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam fiołków z galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut(...)powinien być zbyt długi, gdyż ze względu na żelatynę, masa szybko się ścina.   Lekko przestudzoną masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek i bitą śmietaną dodając do środka kandyzowane lub świeże fiołki.  Przygotować ramekiny lub inne naczynia do podania sufletów - z pergaminu wyciąć paski o szerokości dwukrotnie wyższej od wysokości naczynia i owinąć nimi

KUCHARNIA
Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy 338

Jest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany „trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i

UgotujmyTo.pl
Niemiecki tort wiśniowy 467

stanie się bardziej klarowna. Zdjąć z ognia i dodać odsączone wiśnie. Delikatnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić krótko mikserem. Wymieszać Śmietan-Fix-y z cukrem, a następnie wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej, sztywnej konsystencji. Do czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy do właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej(...)tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2). Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę. Przykryć następnym blatem, ponownie nasączyć i również, wyłożyć część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć. Tort z wierzchu

Świat Ciasta
Szpinakowe trzy po trzy, czyli bardzo zielone babeczki 184

Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę(...)siekanego szpinaku2 jajka65 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 1 cytrynykrem:120 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegoSzpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową oleju i skórką otartą z cytryny.Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze