ponieważ w wafelkach można go łatwo trzymać w rączkach. 1 szklanka wody 200 g margaryny 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku 5 wafli (andruty) 50 g ananasa kandyzowanego 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 50 g orzechów włoskich 50 g kukurydzy prażonej SKWORCU (tu kupisz) Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy(...)rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3 wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę (dla obciążenia). Odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy
VioletoweKucharzeniemałe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super(...)prawda - nie mam pojęcia, dlaczego on jest góralski... ponieważ użyta w nim jest przyprawa curry i owoc ananasa... ale trudno - nie będę wnikać :) Tak czy inaczej, danie - nie dość, że wygląda rewelacyjnie - to jeszcze świetnie smakuje. Jest to takie połączenie szaszłyka z kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry
Świat Domowej Kuchnigrilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód(...)moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów
Kuchenne WariacjeSmaczny, pożywny i odchudzający koktajl ze świeżego ananasa i selera naciowego z dodatkiem otrąb owsianych i zarodków pszennych bez dodatku cukru. Wystarczy sama słodycz ananasa. Ale oczywiście dosłodzić zawsze można. Ja natomiast dodałam nieco świeżo zmielonego białego pieprzu, aby miał bardziej wyrazisty smak.” Czytaj więcej
Wiem co jemzadbać o to by zimą ich nie zabrakło. Najczęściej wykorzystuję własne owoce , ale też sięgam i po te egzotyczne. Kiedyś udało mi się kupić w promocji sporą ilość dorodnych ananasów. W większości przeznaczyłam je na przetwory a ten najładniejszy wykorzystałam do zrobienia nalewki. Nie jest to najlepszy okres na ananasy ale teraz nalewka akurat się przegryzła i jest gotowa
Wiem co jemtego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym(...)pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem
Kuchenne zapiski Edytymyślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 125 g cukru trzcinowego 4 jajka 6 łyżek mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia ananas (lub inne owoce, które lubimy) Masło z solą i cukrem ucieramy w misce na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i miarę możliwości znów na jednolitą(...)minut nam to zajmie. Potem jajka przelewamy do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jak dokładnie wymieszamy to przelewamy do foremki na ciasto, na górę kładziemy ananasa (lub inne owoce, które lubimy) i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. A na talerzu można ozdobić wiórkami czekoladowymi. Lub czymś innym :) Ciasto nie jest może jakieś takie "łaaaał", dupy nie urywa
Marder&Marder Manufactureśmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ KREM ANANASOWY: 2 szklanki mleka 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania(...)mleka i gotujemy budyń.Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać
Wanilia i Kardamonwierzę wróci super opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty. Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :) Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu naturalnego garść listków mięty łyżeczka miodu płynnego Przygotowanie: Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w pół- plastry. Truskawki myjemy, osuszamy i przedzielamy na pół(...)Mango obieramy i drelujemy. Kroimy w kostkę. Ananasa wycinamy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z arbuzem. Wszystkie owoce wykładamy na talerzyki. Listki mięty odrywamy, myjemy i osuszamy. Jogurt wlewamy do wysokiego pojemnika z miętą i miodem. Blendujemy i polewamy owoce. Smacznego
ChilliJemytrzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki do puree(...)dość solidnie tłuczkiem, uważając, by ich uszkodzić . Każdy z rozbitych plastrów solimy i pieprzymy z dwóch stron. Na kotlety nakładamy niezbyt obficie zmiażdżony czosnek, po kawałku sera, pasek ananasa i sporą ilość gałązek świeżej rzeżuchy. Najpierw zawijamy kotlet do środka, po czym tworzymy z niego zwarty rulonik, który "zapinamy" wykałaczką, bądź zawijamy ściśle sznurkiem. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy
Kuchenna Kontrrewolucyapomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże rozcieramy z cukrem(...)bazylii, mniej oregano i sporo pieprzu cayenne. Doprawiamy sos, by był odpowiednio słony. Przesmażamy go do momentu, aż nieco zgęstnieje. Wędlinę i suszone pomidory kroimy małą kostkę, kukurydzę i ananasa odsądzamy na sitku. Cebule kroimy w niezbyt grube plastry lub półplastry/ piórka. 3. Gdy ciasto podwoiło objętość rozwałkowujemy je na kształt koła, najlepiej na łopacie piekarniczej. Ponieważ takiej
Kuchenna Kontrrewolucyanieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego imbiru 1 łyżeczka cukru pudru szczypta pieprzu cayenne sól morska Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy włókien, jeśli takowe są. Z soku z cytryny odlewamy jedną łyżkę do przygotowania glazury. Resztę mieszamy z łyżeczką soli(...)minut. Po tym czasie przekręcamy polędwiczki na drugą stronę, również smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy ponownie ok. 25 minut. Podajemy gorące, polane powstałym sosem z kawałkami ananasa i frytkami
Kuchenna Kontrrewolucyasobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu, od bardzo dawna nic nie zostało na dzień następny! recepturę ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione(...)czasu do czasu. Pozostawiamy do ostudzenia. salsa ananasowa: 1 czerwona pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion 300 g plastrów ananasa z puszki, odsączonych i pokrojonych w kostkę 250 g pomidorów, pokrojonych w kostkę skórka starta z limonki 70 g posiekanych orzeszków ziemnych (pominęłam) po małej garści posiekanych listków mięty
Dzieje kuchennej Wiewiórydrobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno. Składniki: 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki ananasa w kawałkach ¼ szklanki octu ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli 2 papryki serrano lub jalapeno 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przy pomocy blendera zmiksować/wymieszać kawałki ananasa, cebulę, czosnek i paprykę. Mieszankę odstawić na bok. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chwilę wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotować przez około 1-2 minuty cały czas mieszając. Do rondelka dodać keczup, ocet, zioła i pozostałe
naRuszcietrzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory zalewania owoców galaretką...coś mnie podkusiło do owoców dodać świeżego ananasa...no i to był błąd..Galaretka i świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie] nie zastygły..a wsiąkły w biszkopt...nawet w dolny...Ale jakoś poradziłam ..szkoda
Moje domowe kucharzenie