wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:237/434)

Drożdżowa chałeczka z owocami 99

Sposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz owoców). Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie rozwałkować i powycinać prostokąty. Z ciasta zwijamy roladki napełnione owocami.Ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem blaszce i pospać cukrem perlistym

Wielki apetyt
Torcik "Pokusa" 123

proszkiem do pieczenia i kakao.Stopniowo dosypujemy do masy i łączymy za pomocą łyżki (uważając,aby piana nie opadła). Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą

Wielki apetyt
Halloweenowe oczka 117

kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) mazak czerwony Dr Oetker  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz czekolady i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy kuleczki,delikatnie je spłaszczamy i robimy w środku dziurkę. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu,gdy wystygną obsypujemy je obficie cukrem

Wielki apetyt
Brudne paluchy 128

Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz migdałów i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy wałeczki,które formujemy na kształt palca.Zamiast paznokcia umieszczamy migdał. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Paluchy wkładamy do kisielu,przygotowanego troszkę wcześniej wg.przepisu

Wielki apetyt
Tarta z brukselką 126

uwielbiam. Długo zastanawiałam się jak go przekonać i tak powstała moja tarta,z moją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka 200 g tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona(...)kolorowy (w młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się

Wielki apetyt
Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe 95

pomarańczowej Sposób przyotowania: Ze wszystkich składników (oprócz czekoladą i skórką pomarańczową) zanieść głądkie ciasto.Konsystencją powinno być podobne do plasteliny.Następnie dodajemy  pozostałe składniki i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 wałki,które zawijamy osobno w folię aluminiową i delikatnie spłaczamy. Wkłądamy ciasto na godzinę do zamrażarki.Po upływie tego czasu kroimy je na plastry grubości 1 cm. Ciastka

Wielki apetyt
Liebster Blog 181

krushynaofficial.blogspot.com/ Moje pytania: 1.Gotowanie czy pieczenie? 2.Co w twoim życiu jest dla ciebie najważniejsze? 3.W jakim celu piszesz bloga? 4. Obchodzisz zagraniczne święta np. Halloween? 5.Ulubione ciasto? 6.Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7.Czego chciałabyś się nauczyć? 8.Z jakim zwierzakiem byś się porównała? Dlaczego? 9.Ulubione miejsce w  domu? 10.Twoje najskrytsze marzenie. Moje odpowiedzi: Pytania Gotujzrodzinką(...)sama. 2.Owoce czy warzywa? Warzywa 3.Ulubiona potrawa świąteczna? Pierogi 4.Lato czy zima? Lato 5.Ulubiony napój? Mleko 6.Kulinarna podróż gdzie? Jeśli odbyta to Grecja,jeśli wymarzona to Chiny. 7.Pierwsze upieczone ciasto,jakie? Biszkopt z galaretką na ZPT w szkole podstawowej. 8.W jakim programie kulinarnym byś wystąpiła? Cukiernicy na start lub amerykańskim Masterchef:) 9.Sałatki czy surówki? Sałtaki 10.Ulubiona zupa? Ogórkowa

Wielki apetyt
Pierniczki świąteczne. 109

oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu

Wielki apetyt
Chałka drożdżowa 149

miejsce do wyrośnięcia ( w zimie używam do tego celu rozgrzanej mikrofalówki). Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,esencją waniliową,przestudzonym masłem,jajkami,mlekiem i olejem.Dodać drożdże i dokładnie wyrobić.Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości (zostawiłam na 30 minut). Następnie dzielimy ciasto na 3 części,z których robimy równe ruloniki. Zaplatamy z nich warkocz.Wierzch smarujemy rozkłóconym

Wielki apetyt
Puszysty chlebek cynamonowy 116

Mąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i oprószyć je cukrem cynamonowym lub mielonym cynamonem.Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 3 równe, grube kawałki.Włożyć je do blaszki (keksówki) i piec przez

Wielki apetyt
Nocne bułeczki 110

ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem i owijamy z wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden koniec przekładamy przez supeł górą,drugi dołem.Układamy

Wielki apetyt
Karpatka 165

Klasyczny przepis na karpatkę, który wyszperałam w starym zeszycie z przepisami. Zawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki(...)mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić. Do masy dodawać stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy

Wielki apetyt
Hot dogi 127

minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól, oliwę i rozczyn drożdży. Całość dobrze wyrobić (ok.5 minut- po tym czasie ładnie odchodzi od ręki). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja jak zwykle używam do tego celu nagrzanej mikrofalówki). Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je i dzielimy na 10 części. W każdy kawałek ciasta

Wielki apetyt
Jabłkowo-gruszkowy sernik cynamonowy 117

rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, w którym na spodzie umieszczamy naczynie z  wodą. Sernik pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia. Gdy sernik wystygnie wkładamy blaszkę do lodówki i przed samym podaniem wierzch ciasta obsypujemy intensywnie cynamonem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Naleśnikarka Severin -test 220

się- naleśnikarkę mam i ja !    Severin CM 2198 Naleśnikarka, 1000 W urządzenie do naleśników moc: maks. 1000 W stopniowa regulacja temper. w zestawie wałeczek do równomiernego rozprowadzania ciasta i łopatka do przewracania smażonych naleśników bardzo łatwa w czyszczeniu (wystarczy przetrzeć nawilżoną szmatką) szybko się nagrzewa i  równie szybko stygnie  podwyższony rant (uniemożliwia wylanie się ciasta poza

Wielki apetyt