wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:181/434)

Pierożki smażone z ricottą i suszonymi pomidorami 207

pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy. składniki: ciasto 225 g mąki pszennej duża szczypta soli 2-3 łyżki oleju ok 90-100 ml letniej wody farsz 250 g ricotty 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula(...)sól,pieprz oraz olej do smażenia Do mąki dodać sól, olej i wodę. Zagnieśc elastyczne ciasto, odstawić. Przygotować farsz. Do miski przełożyć ricottę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Pomidory osączyć z oleju i również drobniutko pokroić. Pokrojone składniki dodać do ricotty. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem.Ciasto cieniutko rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką koła o średnicy

Monia miesza i gotuje
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 189

naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu.  Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe ciasteczka z dżemem 251

zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne kawałki orzeszków. Do dużej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj masę orzechową. Przemieszaj początkowo dużą łyżką, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto jest plastyczne i gładkie. Schłodź je w lodówce prze minimum pół godziny. Ciasto podziel na w miarę równiej wielkości kulki (u mnie było to 16 szt.), układaj na blaszce

greenscarf
Szpatułka szpatułce nie równa 143

Szpatułka to przedmiot bez którego nie wyobrażam sobie gotowania i pieczenia. No wiem, kiedyś używało się łyżki, używałam i ja. Dziś wolę szpatułkę. Lubię jak ciasto z miski wybrane jest idealnie. Poza tym przy gotowaniu nie rysuje się garnków. Szpatułek w swojej szufladzie mam kilka. Tak się uzbierało, bo szukałam tej idealnej dla mnie. Jedne są elastyczne i świetnie wybierają(...)zawartość z miski. Drugimi świetnie się miesza, bo są sztywniejsze, ale już nie wygarnę nimi ciasta tak dokładnie jak lubię. Wszystkie za to posiadają jedną cechę wspólną, niestety ta cecha mnie irytuje: trzonek można odłączyć od powierzchni mieszającej. Niby super, można umyć, ale ta wąska szparka, w którą wchodzi trzonek jest trudna do wysuszenia. Nie jestem typem pedantki, która uwielbia

Blondynka Gotuje
Bajgle. Czas wolny. 156

zrobić z czasem, kiedy kumulacja dni wolnych po Sylwestrze jest niemal jak wygrana w totolotka? Stanąć w kuchni i upiec bajgle :) Są czasochłonne, sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta i nie można ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn.  Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką

bistro mama
BRIOCHE Z MARMOLADĄ 133

Składniki:    * zaczyn:  100g mąki  50g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru  6 łyżek ciepłego mleka  Wymieszane dokładnie składniki pozostawić do wyrośnięcia.  *ciasto:  500g mąki  50g cukru pudru  1 płaska łyżeczka soli  400g margaryny lub masła  6 jajek ulubiona konfitura lub marmolada różana  Sposób wykonania: Margarynę ucieramy(...)cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka a na końcu mąkę, sól oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinkę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać. Piec w 200 stopniach

Prosto i Smacznie z Anetą
KRAKERSY ZIOŁOWE 149

soli ziołowej Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sól ziołowa 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą

Ciastka - domowe słodkości
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 212

vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne(...)lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 300

choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis.   ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami   ( KLIK )  Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka(...)przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół

Malinowa Kawiarenka
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 649

się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia. Pierniczki wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka marmurkowa 361

przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze 160° przez(...)około 60 minut, do suchego patyczka. Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę, podgrzać. Wymieszać by połączyły się składniki. Gotową czekoladą polewamy ciasto. Keksówka 28x10

magiczna kuchnia Kasi
Ciasteczka roztopione bałwanki 189

posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu(...)Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp

Food Square
Ciasteczka korzenne z miodem 340

Cudowne ciasteczka dla wszystkich wielbicieli słodkości :) Pięknie pachną przyprawą korzenną, a miód nadaje im niezwyklej kruchości. Ciastka są korzenne, a nie piernikowe :) Ciasto jest bezproblemowe, łatwo się wałkuje i idealnie odwzorowuje kształty. Jeśli nie macie silikonowych stempelków sprawdzą się ulubione foremki ze świątecznymi wzorami. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej(...)ciasteczek np. Kamis 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać kształty i odciskać wzory.  Piec 10 minut w 200*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z kapustą i grzybami 257

odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą(...)słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy

Kulinarna Pokusa
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 212

przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata podawana(...)jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis na mieszankę do słoiczka, taką która ładnie wygląda na półce (to dla estetów) a dla czynnie pijących jesienią

Karo in the Kitchen