włosy - 568 przepisów (strona:17/38)

TU I TAM nr 23. Zielony talerz jednorazowego użytku, czyli avocado w zestawie dla 2 osób 188

nieznane. Ścieżką w prawo, zakrętem w lewo. W górę i w dół. Czy słońce czy deszcz. Mój rower i ja, a z nami wiatr.  Głaszczący twarz. Wplątany we włosy.  Świszczący między kołami. Pchający pod górę. Oczyszczający. Najbardziej lubię ten moment, który trwa zaledwie kilka sekund, ale dostarcza radości i energii na cały dzień.  Moment, gdy zamykam

KUCHARNIA
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 156

pakuje ładnie ciastek na wynos. Tekturowa tacka, szary papier i bezduszna reklamówka. Żadnej finezji, żadnego jakże obiecującego szelestu pergaminu, a wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi

KUCHARNIA
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 131

właśnie na odwrót... Szuranie wśród liści. Zbieranie patyków na jesienne ognisko z ziemniakami. I zbieranie myśli, tak bardzo ostatnio nieuporządkowanych, zaskoczonych, niepewnych.  Przeganianie tych najgorszych, uparcie zaplątanych we włosy.  Już wiem, że się z nimi pożegnam i zetnę. Opadną jak liście. Chcę patrzeć, jak fryzjer je zmiata i wyrzuca. A z nimi kołtuny  niechcianych myśli

KUCHARNIA
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 175

zieleniach?  Irlandzka zieleń, zamglony seledyn, podeschnięta trawa, chropawa whisky, samotna i dzika niczym torfowisko. Może tak rudawy?  Tyle jest na tym świecie różnych zrudziałości - rude włosy Ofelii i to pragnienie, by tak jak kiedyś dostać na podwieczorek chleb z masłem posypany kruszonym piernikiem... I lasy przede wszystkim - zrudziała ziemia i zrudziałe niebo, leciutki zapach zbutwiałego drewna, prawdziwków

KUCHARNIA
Tylko nie kisiel. Gelo di canella i laski w kuchni. 135

Napisała: " A może zrobimy razem kisiel? " Zamarłam. Ciarki przeszły mi po plecach, włosy stanęły dęba, nie wspomnę już o gęsiej skórce. Zwariowała?! Żartuje?! Gorzej.  Pisze całkiem poważnie! I co teraz? Odmówić, najprościej. Waham się.  Nie chcę robić przykrości.  Tyle umawiania się, taka radość ze wspólnego wejścia do kuchni... I wszystko po to, żeby zrobić za przeproszeniem

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 190

Usianą drobiazgami.  Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens.  Jak ciepła piętka domowego chleba.  Jak słowo, które wszystko zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 148

wiośnie.  Powietrze pachnie zielenią i nowym życiem.  Śpiewa o nim słowik, koncertuje kos, powtarza za echem kukułka.  I jest zapach. Wstążka zapachu.  Wplata się we włosy, okręca wokół bosych stóp i przenika do środka.  Pachną myśli i obrazy. Wszystko staje się zapachem.  Wszędzie wokół rozkwitają fiołki. Sen czy jawa? Marzenie czy fiołkowa polana

KUCHARNIA
Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 131

Nazbieramy poziomek. Narwiemy bzu. Z piegami żółtego pyłku na nosie będziemy zanurzać się w zieleni. Dojdziemy aż na koniec, tam gdzie wszystko pachnie jaśminem. Nazrywamy bukiety, wetkamy kwiaty we włosy i opowiem Ci o pocałunku, tu właśnie, pod jaśminem. Dawno to było ... Zarumienię się, Ty zaśmiejesz i pójdziemy dalej, w stronę jabłoni. Pamiętasz jak....? Kiedy to było

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 239

uwieść, podbić serce. Hibiskus. Już sama jego nazwa brzmi jak miłosne zaklęcie. Piękny, rozłożysty kielich. Płatki jak zwiewne fałdy hiszpańskiej spódnicy. Wyjątkowy. Kwitnie tylko jeden dzień. Świeży wepnij we włosy - symbolizuje wierność.  Suszony zachowaj na specjalną okazję. Pamiętaj, by mieć także zapas dobrej czekolady. To jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Potrzebna jeszcze będzie odrobina kuchennej magii. Połączy czekoladę

KUCHARNIA
Papaja. Pieprz. Lody i urodziny. 132

dziewczyna o imieniu Papaja byłaby właśnie egzotyczną pięknością.  Taką jak na obrazach Gaugina, z pełnymi wargami i długimi kruczoczarnymi lokami.  I koniecznie z kwiatem wetkniętym we włosy. Inna.  Zawsze mi się zdaje, że osoby o wyjątkowym imieniu niosą z sobą coś niezwykłego.  Są jakby naznaczone czymś niespotykanym.  Intrygują, wzbudzają zaciekawienie. Choć bywa też odwrotnie

KUCHARNIA
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 251

ziarnach doskonale zastępuje białko zwierzęce. Ciecierzyca zawiera także kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, fosfor. Jedząc ją codziennie - odżywimy nasz mózg, poprawimy odporność, wzmocnimy serce, nasze włosy i oczy będą lśnić, a skóra nabierze jędrności, gładkości i blasku. Zrobię z niej sałatkę, jakby jarzynową ,ale inną. Idelana jeśli ktoś ma mało czasu i zmęczył się tradycyjną sałatką jarzynową

Z Kuchni Do Kuchni
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 212

jaglana jest doskonałym źródłem witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Ze względu na występowanie w niej krzemionki pozytywnie oddziałuje na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Zawiera, również żelazo, którego niedobory mogą wywoływać osłabienie organizmu, skłonności do infekcji oraz spadek koncentracji.        W momencie intensywnego wysiłku psychicznego oraz

Fit-amina
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 145

ustnej, gardła ( co miałam okazję sprawdzić i zadziałał od razu, jestem pod wrażeniem ! ) oraz bóle reumatyczne . W kosmetyce wykorzystywany przy leczeniu łupieżu oraz trądziku . pielęgnacji cery problemowej i tłustych włosów. Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego, lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek

Życie na widelcu
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 201

tego dużo białka (więcej, niż w mięsie!) - nasiona słonecznego kwiatu zamiast kawałków ciał zabitych zwierząt, hm... A podobno "jesteś tym, co jesz" :)) Bogate źródło witaminy E (witajcie piękne włosy i paznokcie), magnezu, cynku i potasu, również żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych.  Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
JAGLANKA DOSKONAŁA :) 148

również takie właściwości;  - źródło łatwo przyswajalnego białka i stopniowo uwalnianych węglowodanów , błonnika oraz: -   witamin z grupy B, krzemu (to rzadkość! a krzem = zdrowe stawy i kości, włosy, skóra, paznokcie), również magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i miedzi, wit. E (witamina młodości) i lecytyny (mózg = pamięć i koncentracja) oraz antyoksydantów ; - działa antywirusowo, pomaga odśluzować organizm (przy katarze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania