Wróciły upały, więc dzisiaj danie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to
Kulinarne przygody GatityKolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona pizzy w barwach Italii. Tym razem zamiast bazylii są listki rukoli w komplecie z pesto z rukoli. Oczywiście można
Kulinarne przygody GatityDzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę
Kulinarne przygody Gatityużyć świeżej i ugotować ją na parze. Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Składniki: 200 g mąki żytniej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody 100 g łuskanych włoskich orzechów 350 g pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy . Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie
Kulinarne przygody Gatityucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego
Kulinarne przygody Gatitypołączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatitysuszonych daktyli Krem 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao daktyle Wykonanie: Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka
Kulinarne przygody GatityPo internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy
Kulinarne przygody GatityPrzepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne
Kulinarne przygody GatityLubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć
Kulinarne przygody GatityKuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że jest to łączenie ze sobą
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatity