wiśnia - 6835 przepisów (strona:57/456)

Kokosowo - wiśniowy deser chia 134

truskawkami ;)  Składniki (2 porcje): Warstwa kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce) 2 łyżki nasion chia 3 łyżki miodu Wiśniowy dżem chia: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki nasion chia  1 łyżka miodu* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie:  Dżem chia :  Do rondelka wsypać wiśnię oraz miód i podgrzewać na średnim ogniu, aż wiśnie(...)zaczną puszczać sok (5-15 minut w zależności czy wcześniej je rozmroziliśmy czy nie). Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie zaczną gęstnieć (5-10 minut). Następnie rozgnieść je za pomocą łyżki lub widelca. Dodać nasiona chia i ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia (najlepiej na kilka

Healthy food explorer
Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn 103

mąki pełnoziarnistej i orkiszowej (mniej więcej pół na pół), jednak można użyć mąkę jednego rodzaju. Sos wiśniowy wykonałam z mrożonych owoców, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem.  Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę(...)cukru lub słodzonej ksylitolem) Nadzienie serowe: 250 g chudego sera twarogowego pół łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki ksylitolu 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy: ok. 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki wody 3 łyżki ksylitolu 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos wiśniowy:  Do garnka przełożyć wiśnię i zasypać je ksylitolem (jeśli używamy mrożonych

Healthy food explorer
ciasto zemsta teściowej 489

przez ok. 20 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe ok. 800 ml gorącej wody 500-600 g wiśni wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie. Ciasto bez bezy umieszczamy w foremce, na które wykładamy równomiernie tężejącą galaretę z wiśniami(...)mniej, wg własnego smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek oraz cukier do smaku i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z wiśniami. Na wierzch układamy ciasto z bezą. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ciasto warto przykryć np. folią aluminiową aby beza zachowała swoją strukturę

Domowy Smak Jedzenia
Wieniec wiśniowo brzdącowy 180

łyżka octu winnego masa brzdącowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno(...)śmietany. Żeby nie było grudek przecieram przez sitko. Żelatynę zalewam łyżką wody zimnej i dodaję do śmietany żeby się rozpuściła. Masę studzę i wstawiam na noc do lodówki. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję

wesoła kuchnia
Dżem z wiśni bez żelatyny 116

Smaczny i ekologiczny dżem bez dodatku żelatyny Składniki: 2 kg wiśni 1 szklanka soku wyciśniętego z wiśni 1200 g cukru Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Do rondla / garnka o grubym dnie wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z wiśni - przygotować syrop, często szumować.  Po ściągnięciu wszystkich szumowin, wrzucamy wiśnie i gotujemy je razem z syropem na małym ogniu

W Moim Magicznym Domu
Ciasto czekoladowe z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.156 124

Zobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko(...)roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 220 ml kefiru 300 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i cieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiśniowa chmurka -ciasto 306

prezentuje. Wymaga trochę czasu przygotowania i pracy, ale zapewniam Was, że warto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście i nie piekliście to koniecznie musicie zrobić takie wspaniałe ciasto. Słodka beza i wiśnie w galaretce to połączenie idealne. Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam. Ciasto 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru(...)rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki.  Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w 200 stopniach C aż  będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Warstwa wiśniowa 1 kg wiśni 3 galaretki wiśniowe Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (3,5 szklanki) i wystudzić. Galaretka powinna być lekko stężona. Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Na upieczonym

O kuchni z uczuciem
Wiśniowa delicja 151

Musi być ta sama blaszka co pieczona była beza. Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie. Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą(...)ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać tyle wrzącej wody, żeby można było rozmieszać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać

Kuchnia Pokoleń
WIŚNIE W SYROPIE 154

roku wszystkie owoce i warzywa mamy dość szybko. Zdecydowanie szybciej niż w tamtym roku. Wiśnie też już podojrzewały, trzeba więc je poprzerabiać.  A co z nich robię? Pyszne soki oraz całe wisienki zatopione w pysznym syropie. Mówię wam, palce lizać. Zimową porą będą jak znalazł Składniki: 3 kg wiśni 2 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy(...)dobę,aż puszczą sok. Tak przygotowane podgrzewamy aż do zagotowania. Kiedy zaczną wrzeć łyżką cedzakową wyjmujemy wiśnie przekładamy do słoików, delikatnie uciskamy aby sok z nich pokrył wiśnie w słoiczku. Słoiki zakręcamy, wekujemy ok 10 minut. Pozostały sok zlewamy do butelek, pasteryzujemy

Z Majeczką w kuchni
deser wiśniowo-serowy 124

skomplikowany, żeby był pyszny. Czasem wystarczy kilka prostych składników. Tak jak w tym przepisie. Kremowa, lekka jak chmurka warstwa serowa, chrupiące ciasteczka a wszystko to przełamane lekko kwaśnymi wiśniami. Przygotowanie tego deseru zajmie nie więcej niż 10 minut, dlatego polecam na wypadek niezapowiedzianych gości.  Składniki na dwie porcje: 6 ciasteczek Markizy Blacky (Cukry Nyskie) 150 g serka kremowego naturalnego(...)mascarpone) 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru szklanka wiśni łyżeczka kisielu wiśniowego (proszek) Ciasteczka posiekać. Dwie łyżki odłożyć, resztę przesypać na dno dwóch pucharków.  Wiśnie wydrylować. Przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i na małym ogniu gotować chwilkę aż puszczą sok. Kisiel rozrobić w kilku łyżkach wody i wlać do wiśni. Zagotować. Powinien powstać gęsty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
WIŚNIOWA CHMURKA 260

Wiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta.  Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Galaretka z wiśniami Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt Bita śmietana Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy

RAROSSA
Konfitura z czereśni 208

Lato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem. Poniższy przepis może także(...)służyć do przygotowania konfitury z wiśni (ale ze względu na różnicę kwasowości tych owoców do wiśni potrzeba dodać więcej cukru). Czas wykonania: 2 h (+4 h +12 h oczekiwania) Ilość porcji: 2 słoje 0,3-litrowych Składniki: 1 kg czereśni / wiśni 0,5 kg cukru

KuchniaWeDwoje.pl
Brownie z kokosową nutą i Czekodżemem Łowicz 210

Dziś czekoladowo. Mocno czekoladowo! Intensywne, pożywne i wilgotne brownie w połączeniu z delikatnie przebijającą się nutą kokosa oraz Czekodżemem Wiśnia z belgijską czekoladą od Łowicza, to prawdziwa gratka dla koneserów szukających niebanalnych połączeń smakowych! Czekodżem dostępny jest w czterech smacznych kombinacjach belgijskiej, mlecznej czekolady z Truskawką, Śliwką, Brzoskwinią oraz Wiśnią- każda z nich warta spróbowania, nie tylko jako dodatek(...)naleśników czy pieczywa, ale także do wyjadania prosto ze słoiczka! Blaszka 20x20 cm: * 1 słoik Czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta * 120 g olej kokosowego nierafinowanego * 50 g cukru kokosowego * 50 g mąki kokosowej * 3 jajka * 1/3 szklanki kakao * szczypta soli Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia

Kraina Miodem Płynąca
Domowe belriso/ Pudding ryżowy z czekoladą i wiśniami 161

Miałam w lodówce i szafkach kilka rzeczy do wykorzystania, trochę mleczka kokosowego, resztkę mrożonych wiśni i ryżu. Z mleczkiem mam tak, że dość często zużywam tylko część, a resztę przeznaczam do przygotowania śniadania. Najczęściej jest to pudding z tapioki lub właśnie ryżu. Jeżeli nie mam mleka kokosowego, wykorzystuję po prostu zwykłe. Nie lubię marnować jedzenia, więc staram się wszystko wykorzystać(...)ugotowany ryż smakuje podobnie jak znane belriso, jednak jest o wiele zdrowsze. Ja swojego nie słodziłam, dałam jedynie trochę gorzkiej czekolady, a na wierzch przygotowałam sos wiśniowy. Wiśnie i czekolada to naprawdę udane połączenie, a w takim wydaniu śniadanie będzie po prostu wyborne. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.  Składniki na 2 porcje: Pudding: Ok. ½ szklanki (ok. 100g

Fabryka pomysłów
Gorąca czekolada z wiśniami 161

pomysł na gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, w smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień lub nawet dłuższy czas. Składniki na 2 porcje po 250ml: Na syrop: 120g mrożonych wiśni 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru(...)łyżka wody Na czekoladę: 400ml mleka 100g gorzkiej czekolady (można użyć deserowej) 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru/miodu Przygotowanie: Składniki na syrop umieść w rondelku. Podgrzewać do momentu aż wiśnie puszczą sok, wtedy zblendować trochę owoce, aby uwolnić jeszcze więcej smaku z wiśni. Takie owoce przecedzić przez sitko do miski. Tak przygotowany syrop wlać na dno dwóch szklanek. W rondelku

Fabryka pomysłów