wiśnia - 6835 przepisów (strona:169/456)

ZAPIEKANA KASZA MANNA 151

mleku roślinnym, zapiekane owoce czy taką opcję jak tę: zapiekana kasza manna , najlepiej z owocami. Zwykle w naszej kuchni królują owoce sezonowe, tę wersję przygotowaliśmy dużo wcześniej z wiśniami. Jednak zapiekana kasza manna równie dobrze smakuje z malinami, truskawkami, borówkami, porzeczkami czy śliwkami. ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI (2 porcje) Składniki 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki mleka(...)łyżki łagodnego w smaku miodu  1 jajko  garść drylowanych wiśni lub innych owoców (maliny, jagody, porzeczki, śliwki) dodatkowo: łyżeczka kaszy manny + odrobina oleju do wysmarowania kokilek Jak przygotować? Mleko mieszam z kaszą manną i wstawiam na palnik. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by uniknąć przywarcia/przypalenia. Kiedy kaszka zgęstnieje, zostawiam do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
WIŚNIOWA CHMURKA 143

przepisem. Ciasto kruche: forma 24x38 cm 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki  3,5 szklanki wrzącej wody  Krem : 500 ml śmietany kremówki 36%j 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza(...)godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy na galaretkę, która stężała. Beza : Białka ubijamy

słodki bratek
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej 156

folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta należy uformować pączki (pamiętajcie o nadzieniu!) i pozostawić do wyrośnięcia. Lubicie słodycze? Polecam w takim razie: Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej Trudność Początkujący Czas przygotowania 1 godzina 10 min. Czas gotowania

A to pestka
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 142

jest jednak niemożliwe. By uniknąć rozczarowania zawsze sporządzamy listę miejsc, które chcemy odwiedzić i nie inaczej było przed wyprawą do Budapesztu. Kuchnia węgierska należy do naszych ulubionych - papryka, mak, wiśnie czy śliwki są tu wszechobecne. My niestety zawitaliśmy do Budapesztu zimą, ale udało nam się spróbować wielu węgierskich klasyków. Do rzeczy... Budapeszt wegetariański wersja na 3 dni! Dzień(...)się zbytnio z Węgrami, ale są dość ważnym elementem lokalnej kuchni. Kombinacji jest tu chyba z 50, ale na szczególna uwagę zasługują: almas-makos (jabłka z makiem), meggyes-makos (wiśnie z makiem) czy almas-dios (jabłka z orzechami) Koszt: 800 ft za 2 szt. Smacznego,  Jó étvágyat

Roślinożerni urlopowicze
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 147

ksylitolu, 100g miękkiego masła, 50g drożdży, pół łyżeczki cukru, 2 jajka, 2 gruszki, 5 suszonych śliwek, pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego, 3 łyżki migdałów w słupkach, 70g łuskanych pistacji, 15 wiśni z kompotu.  Do przygotowania lukru będziesz potrzebować: około 3/4 szklanki ksylitolu, sok z cytryny. 1. Zrób zaczyn z drożdży, ciepłego mleka (ale nie gorącego, bo zaparzysz drożdże!), 3 łyżek(...)wymieszaj z sokiem z cytryny. W zależności od tego, ile wykorzystasz ksylitolu, tyle będziesz potrzebować soku, dodawaj więc sok powoli, aby lukier nie wyszedł zbyt rzadki. 15. Osącz wiśnie z kompotu i każdą z nich przyklej kropelką lukru na środku bułeczki. 16. Dół bułeczek posmaruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami

Z notatnika dietetyka
Mus czekoladowy z wiśniami 153

białego 60g masła 150ml słodkiej śmietanki 30% szczypta soli skórka starta z połowy pomarańczy   Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Mus czekoladowy z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tort z kremem czekoladowym. Drip z mlecznej czekolady 163

Tort potrójnie czekoladowy: czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem do tego polewa z mlecznej czekolady, dla przełamania konfitura z wiśni. Pyszny i elegancki, polecam. Czas przygotowywania: 90 min Czas pieczenia: 40-50 min Czas chłodzenia: co najmniej 1 godzina Składniki: (na tortownicę 21 cm) Biszkopt: 7 jaj 165 g cukru 130 g mąki 45 g kakao 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej(...)lekko gorzkiej czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu lub sok z wiśni, czarnej porzeczki) Drip: 100 g mlecznej czekolady 50 g śmietanki 30 % * Proporcje składników na tortownice o różnej wielkości: Wykonanie: Biszkopt: Wymieszaj mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka oddziel od białek

Słodki Blog
Kutia 114

KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia.  Składniki: 125 g pszenicy 125 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 50 g kandyzowanych wiśni 125 ml miodu akacjowego 100 ml rumu Przygotowanie: Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem(...)razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają

R'n'G Kitchen
Ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia na czekoladowym spodzie 93

Bardzo lekki deser i nie za słodki.  Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg * 3 łyżki masła Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam(...)chia  przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki.  Wylałam na schłodzony spód herbatnikowy.  Całość chłodziłam do momentu aż masa zacznie tężeć.  Wyłożyłam wiśnie i zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody.  Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.  Notatki: * można użyć galaretek o dowolnym smaku i dowolnych owoców *miałam

Pieprzyć z Fantazją
Recenzja soków firmy SPORTFOOD 90

tłuszcz: 2,5 g węglowodany: 11,9 g w tym cukry: 2,1 g SZCZUPŁA TALIA Skład: sok z jabłek, truskawek, porzeczek czarnych, porzeczek czerwonych, agrestu, wiśni Jest to sok, który chyba najbardziej odznacza się sporą ilością pływających w środku cząsteczek owoców. Nawet trafiła mi się duża, cała truskawka i połówka wiśni (choć spierałabym się, że to czereśnia). Nie jest

Podróż w kulinaria
Owocowe przekąski – Bob Snail 443

świeże owoce?      Nazwa: jabłkowe, jabłkowo-malinowe, jabłkowo-wiśniowe przekąski Firma: Eko Snack Skład: Jabłkowe – 100% jabłka Jabłkowo-malinowe – 80% jabłka, 20% maliny Jabłkowo-wiśniowe – 80%, 20% wiśnie Masa netto: 30g Wartości odżywcze: Jabłkowe – 100g/186 kcal, tłuszcz – 1,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g, węglowodany – 42,3g w tym cukry – 38,4g, białko – 1,1g, sól(...)naszym zdaniem idealnie pasuje do niej cynamon <3 Jabłkowo-malinowa ma już delikatny kwasek typowy dla malin i duży plus za to, że nie ma malinowych pestek. Jabłko-wiśnia jest najkwaśniejsza, więc będzie idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich przekąsek. Podsumowanie: Ślimaczki jadłyśmy z przyjemnością, idealnie wpasowały się w ramach deseru po obiedzie. Oczywiście nic nie zastąpi

Candy Pandas
Tort Kotek 173

cytryny 3 łyżki syropu np syropu z dzikiej róży nadzienie: 1 porcja kremu budyniowego bez nabiału i glutenu – przepis lub tradycyjnego kremu budyniowego – przepis 1 galaretka wiśniowa 200g wiśni mrożonych dekoracja: 1 porcja lukru maślanego – przepis kakao czerwony barwnik spożywczy 2 herbatniki na uszy 2 biszkopty na nos 2 zielone draże na oczy 6 paluszków na wąsy 1 różowa(...)nasączamy 1/3 wody z cytryna i syropem. Na warstwę wykładamy porcję kremu budyniowego. Na nią kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy. Teraz wykładamy tężejącą galaretkę czerwoną wymieszaną z mrożonymi wiśniami i na nią kładziemy ostatni blat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz czas na dekorację. Przygotowujemy lukier maślany. Z białego lukru odejmujemy w pojemniki po 2 łyżki

Dorota Smakuje
Czekoladowo marcepanowe muffinki „Sukulenty” 153

naturalnego ½ szklanki cukru ⅓ szklanki oleju Kropla olejku waniliowego Szczypta soli 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej Masa marcepanowa do przygotowania sukulentów Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ubijamy do białości, dodajemy jogurt, olej oraz wanilię, Następnie powoli dodajemy przesiane suche(...)składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i sól. Mrożone wiśnie obtaczamy w mące i dodajemy do reszty. Gotową masę na muffinki przekładamy do specjalnej blaszki wyłożonej papilotkami i napełniamy je do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka). W tym czasie z masy marcepanowej lepimy kwiaty. Najprościej posłużyć się foremkami

Kuchnia w czekoladzie
Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb) 199

Przepis na samo ciasto jest przy tym bardzo uniwersalny. Można bez problemu przerobić je na wersję z kakao i polać polewą czekoladową. Ale to najlepiej, jak już będą dostępne wiśnie… Nie od dziś wiadomo przecież, że wiśnie i czekolada to bajeczne połączenie smaków. Wracając jednak do ciasta w jasnej wersji kolorystycznej, to ja sama planuję jeszcze zrobić

Modern Cave Girl
Kremowy deser z frużeliną wiśniową z amaretto 147

Idealnie pasują z różnymi owocami, świeżymi lub owocowymi sosami i biszkoptami. Tym razem deser z frużeliną z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki (4 porcje): Frużelina wiśniowa z amaretto: 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych) 20-25 ml amaretto 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona(...)kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Wiśnie wraz z cukrem i amaretto włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok a alkohol odparuje. Dodać rozrobioną mąkę

Kocham..lubię..gotuję..