SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM 240fleszem. SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM. /własny;/ na 2-4 porcje 1/2 dyni piżmowej 1 szklanka (250ml) soczewicy zielonej 1/2 szklanki pokrojonego drobno pora olej z pestek winogron 1 l bulionu chili w płatkach łyżka kolendry pieprz kolorowy Dynię obieram i kroję w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewam olej, a na nim szklę pokrojonego pora. Następnie dorzucam suchą
W kuchni Karmel-itki
Chleb z ziemniakami 193pszennej krupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina
coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1469szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :)) 3 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku 1 łyżka mąki pszennej zapach waniliowy 1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy) Dodatkowo 2 galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.com
Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta 600kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g) 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania
coolinarnastrefa.blogspot.com
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 440niesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron) 1 duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszna sałatka z kuskusem 1525drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki: 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania:Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól
Słodkości i nie tylko
Budyniowiec bez pieczenia 236opakowanie budyniu smietankowego 3/4 kostki masla 100g winogron lub innych owocow (wszystkie pasuja) 1 opakowanie herbatnikow mleko Robimy budyn tak jak na przepisie opakowania z tym ze z mniejsza iloscia mleka tj. zamiast 500 ml mleka to dajemy 400 ml i odstawiamy do ostygnięcia Do sniadaniowki wrzucamy herbatniki i gnieciemy je ( ja rozgniatam walkiem) Do 1/4 rozpuszczonego
Klaudynkowa kuchnia
Domowe pieczywo - Schiacciata, toskański chleb 226Schiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Sernik z bezą orzechową 707sera białego- 1 i 1/3 szklanki cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 8 dag budyniu śmietankowego- 1 szklanka śmietanki 30 %- 1 szklanka mleka- 1 szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam)- 2 jajka- 4 żółtkaBeza orzechowa:- 6 białek- szczypta soli- 15 dag cukru- 15 dag mielonych orzechów włoskich- 1 łyżka mąki- 1 łyżka bułki tartejPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchni
Sałatka z rukolą i arbuzem 216składniki:1 garść rukoli6 kulek winogrona100 g arbuza bez skóry i pestek30 g fetyolej lniany do skropieniaRukolę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego arbuza oraz winogrona przekrojone na pół. Na wierzch rozkruszyć fetę. Całość skropić olejem lnianym
Monia miesza i gotuje
Sałatka owocowa ze śliwkami 233cytryny1 łyżka octu winnego JamarZe śliwek i nektarynki usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce włożyć do miski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i octem winnym, polać sałatkę. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotuje
Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora 272Post Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje
Piknik Majowy - Wyzwanie blogerek i blogerów 210szynką, sałatą, ogórkiem, pomidorem i papryką . A do picia mieliśmy pyszny i orzeźwiający kompot z rabarbaru. Nie mogło zabraknąć owoców, dlatego wzięliśmy pokrojone czerwone jabłuszko oraz kiść białego winogrona. Piknik jest bardzo dobrą formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na chwilę odetchnienia od codziennego zgiełku. Można zabrać na niego całą rodzinę czy zebrać większe grono znajomych
cookpl
Ser Camembert w panierce 231grubszej panierki. Krążki kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 min z obu stron. Układamy na talerzu podajemy z owocowym sosem lub ze świeżymi owocami ( jagody, żurawina, winogrono). Można podawać z tostami z masłem.Bon Appetit
Pudełko rozmaitości
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym 395U mnie ostatnio gofrowo. Goferków dawno nie było bo stara gofrownica zakończyła swój żywot ale już nowy sprzęcik mam i zaległości gofrowe trzeba nadrobić.składniki:4
Monia miesza i gotuje