winogron - 1000 przepisów (strona:42/67)

Ogórki małosolne / Salzgurken 242

wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego dnia. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe, absolutnie nie metalowe, drewniane też

Kuchnia Prezydentowej
Sangria, czyli jak zatrzymać lato :) 152

składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać lodem. Popijać ze smakiem ;) Piękne szkło dzięki: http://e-kwk.pl/ Do sangrii można dodać więcej różnych owoców, np. truskawki, banany, winogrona. Co kto lubi. Na zdrowie

Jemy Pijemy
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 164

cebula - 1 – 2 łyżki posiekanego szczypioru - 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 4 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki domowego majonezu (tym razem zrobiłam na oleju z pestek winogron) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - sok z cytryny (do jabłek) Dodatkowo: - do jadalnej dekoracji – miechunka (physalis) * , gałązki tymianku i pieprz czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna

mojewypiekiinietylko
Łosoś w orzeźwiającym sosie 199

maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek (zwykłej do smażenia, nie może być extra virgin!) lub olej o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron, kukurydziany) 6 łyżek wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku szczypta przyprawy warzywnej (typu vegeta)     Sos limonkowo-bazyliowy: 1/2 limonki  1-2 ząbki

Kuchnia Prezydentowej
Mango-Chili-Miód (Chutney) 138

wtedy smakują najlepiej, no i zachowują piękny kolor. :) Mango-Chili-Miód Chutney Składniki: 1 duże dojrzałe mango 2 cebule 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowego lub z pestek winogron, u mnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego

Kuchnia Prezydentowej
Pikantny chutney morelowy 174

Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego  2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub rzepakowego, kukurydzianego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 papryczki chili 100 ml białego wina  25 ml białego octu winnego   Morele i jabłka kroję

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z gruszką i gorgonzolą 163

tego nam wyszło, zobaczcie sami na dole oraz tutaj i tutaj . ;)   Risotto z gruszką i gorgonzolą Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 264

grzyby shitake pokrojonych w paski   * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza:      * oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki     * 2 łyżki sosu sojowego

Kuchnia Prezydentowej
Laksa 223

opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie:  gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy

Kuchnia Prezydentowej
Marynowane oliwki zielone i aioli 167

łyżeczki soli morskiej 250 ml bardzo delikatnej, łagodnej i dobrej jakościowo oliwy z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia, zamiast oliwy o intensywnym, dominującym smaku wolimy użyć oliwy z pestek winogron lub ostatecznie oleju rzepakowego duża szczypta czarnego pieprzu  UWAGA - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Czosnek i sól ucieramy w moździerzu na gładką masę, przekładamy do niedużej ceramicznej

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z kurczakiem i oscypkiem 216

kostkę 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy lub oleju kukurydzianego (rzepakowego, z pestek winogron) 1 cebula pokrojona w kostkę 100 ml białego wytrawnego wina 50-60 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (lub innego gęstego, ale musi być dobrej jakości) 1 łyżka masła

Kuchnia Prezydentowej
Brägele 233

połowy października lub początku listopada (w zależności od pogody). Składniki (na 2 duże porcje) 1 kg ziemniaków 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron pół pęczka szczypiorku sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania maślanka lub kefir do podania (według uznania) 1. Ziemniaki obrać, wypłukać, osuszyć. Pokroić w niezbyt cienkie talarki

Kuchnia Prezydentowej
fondue czekoladowe na chłodniejsze letnie dni 165

składniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy, np. kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, gdy zacznie się gotować zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną na małe cząstki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przelewamy

Domowy Smak Jedzenia
Cytrynowy kurczak z kolendrą 225

dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie

W SMAK
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 175

długim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry. Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania. Tiara 2005 Niepoort – kupaż szczepów: Codega, Rabigato, Donzelinho, Viosinho, Arinto i wielu innych. Winogrona pochodzą z krzaków mających 40, 60 a nawet 80 lat. Winnice położone są na wysokości około 650 – 800 metrów nad poziomem morza. Jest to wino wyjątkowe, mało typowe dla doliny Douro

królestwo garów