pewno będę je robić częściej. Składniki: 1 kg muli 2 cebule 6 ząbków czosnku pęczek natki z pietruszki 50 ml oliwy z oliwek 100 g masła szklanka wina sól do smaku(...)oliwie z masłem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę a następnie czosnek. Smażymy przez chwilę. Mule płuczemy w zimnej wodzie, otwarte wyrzucamy, zamknięte wrzucamy na patelnię. Jak się pootwierają, podlewamy winem. Gotujemy około 10 minut. Podajemy z makaronem lub bagietką lub jemy same popijając białym winem
Cytryna&Co.oliwy z oliwek) 2 łyżki passaty pomodorowej lub przecieru 200 ml migdałowej śmietanki (lub jeśli jecie mleko krowie - zwykłej) 4 garści ryżu do risotto (Arborio) chlust białego wytrawnego wina liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku sól dużo świeżo mielonego pieprzu(...)garść posiekanej natki z pietruszki Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodałam kawałki polędwicy, smażyłam dalej około 4 minut, dodałam grzyby, przyprawy, ryż i smietankę. Chlustnęłam wina. Gdy ryż był al dente dodałam passatę i natkę z pietruszki. Pogotowałam minutę i voila
Cytryna&Co.intensywnych smaków w jedne sałatce. Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. Składniki: 200g brązowego ryżu 1 pomarańcza 2 pory ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki białego wina półwytrawnego Sok z ½ cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 100g niebieskiego sera pleśniowego Kilka gałązek natki pietruszki Sałatka z brązowego ryżu i pora(...)wystygnięcia. Pory przecinamy na pół, odcinamy zielone części i zostawiamy tylko białe, następnie dokładnie płuczemy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, które przekładamy na patelnię, zalewamy ½ szklanki białego wina półwytrawnego, ½ szklanki bulionu drobiowego i dusimy pod przykryciem do miękkości porów przez około 8min. następnie odcedzamy pory i dodajemy do ryżu delikatnie mieszając. Na tarce z małymi oczkami ścieramy skórkę
Księga-SmakuRisotto z burakami Składniki: 2 większe szalotki bananowe (lub średniej wielkości cebula) 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 250g ryżu arborio pół szklanki białego wytrawnego wina 600-700ml bulionu warzywnego 500g ugotowanych buraczków 20-30g parmezanu szczypta suszonej szałwii sól, pieprz Jak zrobić risotto z burakami? W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę(...)cebulę). Smażyć chwilę aż cebula zmięknie (2-3 minuty), uważać aby cebula się nie przypaliła. Dodać ryż i dokładnie wymieszać, aż tłuszcz i cebula pokryją ryż. Wlać wino, zamieszać i poczekać aż odparuje. Ryż podlewać bulionem warzywnym i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do czasu aż będzie prawie al dente (około 18 minut). Jeżeli skończy się bulion
Codzienne Gotowanieszklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielona słodka papryka 1/2 szklanki półsłodkiego czerwonego wina WYKONANIE Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać octem balsamicznym wymieszanym z wodą. Następnie każdy kawałek dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym(...)każdy kawałek. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć mięso na całą noc do lodówki. Na następny dzień wlać do mięsa wino, nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Piekarnik włączyć na temperaturę 200 ° C. Mięso piec od momentu rozgrzania się piekarnika około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę
Passions hobbies lifepysznego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie lazani- taki typ który od razu idzie do blaszki bez obgotowywania płatòw 600 g mięsa mielonego cebula papryczka chili pół szklanki wytrawnego wina 1 l przecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g mielonego mięsa(...)jajko bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości
zielonacukinkaKawałek selera lub 2 łodygi naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmaryny (utartego na proszek) lub gałązka świeżego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka wytrawnego wina lub piwa (najlepiej staut) 1 szklanka bulionu lub wody Szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju Sól i pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 1 średniej wielkości batat Około pół(...)Smaż rozdrabniając mielone szpatułką na małe grudki aż do momentu, gdy mięso będzie brązowe. Dodaj po łyżeczce rozmarynku i tymianku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Krok 3 Wlej do mięsa wino, gotuj chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie włóż do sosu 2 łyżki przecieru pomidorowego i rozprowadź w płynie. Wlej szklankę bulionu, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu
Niedzielny kucharzłyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą(...)włożyć do lodówki na pół godziny. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Kaszankę obrać ze skórki. 1/3 kaszanki okroić w plasterki o grubości około 0,5 cm i odłożyć. Resztę pokroić
królestwo garówbędzie gwarantowany. Makaron z sosem bolońskim (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Opakowanie makaronu wstążki 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 marchew seler naciowy cebula 600 ml przecieru pomidorowego lamka białego wina 5 łyżek oleju z oliwek sól, pieprz,gałka muszkatałowa żółty tarty(...)Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Podsmażyć na oleju poszatkowane lub starte : cebulę, marchewkę i seler. Dodać mięso mielone i wszystko chwilę przesmażyć, aby smaki się połączyły. Dodać lampkę wina, po kilku sekundach także cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. Makaron
zielonacukinkabiałe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona w kostkę ● oliwa z oliwek ● 80 g masła pokrojonego w kostkę ● 1 szklanka wytrawnego białego wina ● 1l rosołu lub bulionu warzywnego bio ● 3 szczypty gałki muszkatołowej ● szczypiorek ● sól, pieprz Przygotowanie : W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj por, białe wino i duś kilka minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamasła 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka lub mały batat 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 i 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz; 1 płaska łyżeczka: suszonego lubczyku, słodkiej(...)minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę lub batata oraz cukinię, paprykę, soczewicę, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwiększamy ogień do dużego i dolewamy wino. Dodajemy pozostałe przyprawy i chwilę odparowujemy. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. W międzyczasie 2 razy mieszamy
cool and mintypiwa lub czerwonego wina Wykonanie: Na spód naczynia żaroodpornego układamy pokrojone na ósemki cebule oraz ząbki czosnku. Na to wykładamy zamarynowane mięso. Podlewamy kilkoma łyżkami bulionu lub wina. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st na około 12 godzin
Walijskie Pichceniełagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się(...)której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Kapustę szatkujemy , wsypujemy do garnka i dokładamy do niego również kapustę kiszoną z papryką i czosnkiem Wle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wamy wodę
Ogrodnik w podróżyminut? Bo musicie zrobić syrop cukrowy do osłodzenia drinka. Jeśli macie już gotowy będzie prościej! Przygotowanie : 15 minut + min 2 h chłodzenie Składniki: – 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina – 1/4 szklanki brandy (możesz zastąpić whisky, ale będzie odrobinę inny smak) – pół pomarańczy – pół cytryny – 1 jabłko – 10-12 truskawek – 500 ml wody gazowanej(...)niewielkie kawałki. Cytryny, pomarańczy i jabłka nie obieraj wcześniej. Owoce wsyp do dużego naczynia w którym przygotujesz Sangrię (wybierz naczynie które pomieści 1,5 – 2l). Do owoców wlej wino, dodaj brandy, syrop cukrowy i wodę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2-3 h do schłodzenia. Na zdrowie! Artykuł Sangria przepis pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog
nietylkopasta.plduża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku (w łupinkach) 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 małego kopru włoskiego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 15 cm. kawałek pora 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła sól, pieprz Makaron pełnoziarnisty 1 szkl. mąki pszennej razowej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki wody Marchewkę, pietruszkę, seler(...)warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę. Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut. Wlej wino i gotuj bez pokrywki jeszcze 20 minut. Fond przecedź, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mule rozmróź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Ze składników na makaron zagnieć gładkie
Delicious Place