przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki
Apetyczna babeczkazaś w winie wytrawnym po dużym dosłodzeniu może być wyczuwalny cukier lub miód. Dlatego najbardziej polecam wino półwytrawne lub półsłodkie. Kto z Was nie próbował domowego wina grzanego, ten musi koniecznie błąd naprawić... Doskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego7
Słodko-Słony Świat Ilonydomowy sok wiśniowy domowy sok malinowy Pojedyncze foremki do lodów wypełniłam następująco: słodkim czerwonym winem, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem wiśniowym, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem malinowym. Po zamrożeniu wyszły lekko wytrawne lizaki lodowe, w sam raz, aby podać je podczas babskiego wieczoru :) Standardowo podczas takich imprez podaje się drinki czy wino, tym razem wino
Codzienna kuchnia niecodziennahormonów wydzielanych przez trzustki - insuliny i przeciwnie do niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych. Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć
Przepisy i porady kulinarneA może coś ciepłego z procentami na wieczór? Bo póki co wieczory nadal są zimne, więc warto się rozgrzać od środka :)Składniki:ulubione winocynamonimbirgoździkigałka muszkatołowa pomarańcza1
Kuchnia domowa AniHiszpańskich Delikatesów, oraz z solą morską. Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Apetyczna babeczkaaromatyczną nalewkę na gałce muszkatołowej przygotowuję co kilka lat, gdy nie obrodzą owoce. Przepis zaczerpnięty z książki "Nalewki, likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari zakłada, że jest ona gotowa po roku. Ja zaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się
Weekendy w domu i ogrodzieśrodku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego
SMYKWKUCHNIsamo. Tak było i w tym przypadku. Spojrzałam na kartonik świeżych daktyli (stąd). Hm.. Są słodkie, maziste i lepkie... Zerknęłam na butlę, gdzie odrabia domowe wino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy. I ta-dam! Mamy znowu coś pysznego. Podałam z makaronem
W kuchni Karmel-itkiinnych uśmiechem zarażać.Każdą porę roku, na swój indywidualny sposób.Zapach kwiatów, promienie słońca i gonić motyle. Czule troszczyć się o innych. I spełniać ich marzenia.Rozmowy przy lampce domowego wina. Dawać, nie brać.I.. gotować. Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać
W kuchni Karmel-itkirazu na 2-3 dni. Składniki na 6-8 porcji: 800 g wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę(...)szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy razem. Następnie na patelnię z cebulą i czosnkiem wlewamy wino i czekamy, aż się zagotuje. Wrzące wino z cebulą i czosnkiem przelewamy do garnka z wołowiną. (wszystkie przyrumienione kawałki z patelni powinny rozpuścić się w winie i trafić
Zawsze głodna!zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią(...)użyty zostanie do sosu Sos pieprzowy : na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni
cucinaresceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny odbywa(...)porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda
Sajkofanka smakurobi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest idealna
W mojej kuchniZeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U mojej mamy zwykle jest zimniej o kilka stopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę
Cooking for Emilylada odwagi. Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :) Składniki: - ryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno
Kryzysowa Książka Kucharskamają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały mi po robieniu domowego wina - spisały się bardzo dobrze! :-) Roztapiam na wolnym ogniu czekoladę i margarynę, dodaję wodę. Studzę. Kiedy masa jest już chłodna, dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 2 łyżki
Wielopokoleniowoodżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenwłoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną na bazie orzechów włoskich to deser skradł moje
Niezły MłynekOprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym
królestwo garówwrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego
Aga w kuchniDomowe wino z ryżu i rodzynek to fantastyczny trunek tylko dla dorosłych, jest smaczne lekko wytrawne i bardzo proste w przygotowaniu. Można się nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów. składniki na około 3 litry wina 1 kg cukru 1/2 kg ryżu 3 litry wody 150 g rodzynek 2 plastry cytryny ze skórką
Smakowite Daniafunction(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('85432faa7779d03a750b912821543876').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: grzane różowe wino grzane wino różowe domowe grzane wino różowe grzane wino The post Grzane wino appeared first
dom-agi.plroku świętowałam po cichu. Zamiast hucznego sylwestra był spokojny kameralny wieczór, z lampką domowego wina, dobrym filmem i wyśmienitym towarzystwem. I wiecie co, wcale nie zamieniłabym tego wieczoru na żadną inną wielką imprezę. Starzeję się? Nie... Od zawsze cenię spokój ponad wszystko:). Jest kilka rzeczy, na które czekam i kilka marzeń, które chciałabym spełnić w tym roku. Uda się
Zapiski Młodej Żonyprzerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie!Adżarska wieśKlimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów i ich pyszną kuchnię najlepiej poznaje się w ich domach. Tutaj chyba każdy ma zapas domowego wina i czaczy. Niezwykle miło wspominam wizytę w Gobroneti - wiosce położonej wysoko w górach, daleko od cywilizacji. Została rozsławiona w książce Marcina Mellera, dlatego jest chętnie odwiedzana przez Polaków. Zamieszkuje
Poezja smakuGruzja to kraj kontrastów. Są tam miejsca biedne, lecz niezwykłe – prości ludzie, których tam poznaliśmy otwierali przed nami całe serca i gościli przy suto zastawionych stołach i domowym winie. Są też miejsca bardzo bogate – drogie hotele, kasyna i mnóstwo atrakcji turystycznych, dzięki którym nikt w Gruzji nie będzie się nudził. Codziennie możecie poświęcić czas na inne aktywności
Poezja smakuchoć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa i kolorowa zamknieta w słoikach
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe i przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe 300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię