wina - 1000 przepisów (strona:61/67)

Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 178

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta

Kitchens Alphabet
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 435

czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami.  Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące

peanutbuttermonster
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 398

mogą być warzywa, wędliny, kiełbasy, sery itp. rzeczy. W sobotę 25.X był Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji Lubella wysłała do swoich ulubionych blogerów  paczki, do mnie z winy firmy kurierskiej przyszła z małym poślizgiem, ale moja radość z imiennego fartuszka dżinsowego była niezmierna.  Właśnie z tej okazji proponuję przygotować przepyszną zapiekankę makaronową z kiełbasą, pomidorami i serem. Powiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z miłości do.. próżni bez granic ! 197

pojemnik próżniowy 0,5 l pojemnik próżniowy 2,7 l pompkę próżniową Dafi vacuum Do mojego zestawu, w promocji ,dołączony został również korek, do próżniowego zamykania butelek, np. z winem..ale o nim kiedy indziej. Pojemniki próżniowe zostały przetestowane przeze mnie w ekstremalnych warunkach, bez lodówki. Po raz pierwszy pojechały ze mną na Kanonizację Jana Pawła II do Rzymu

Z Kuchni Do Kuchni
Beef Burger całkiem domowy 219

trzcinowego 100 ml białego winasólCebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimyok. 3-5 minut.Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią

Delicious Titbits
Ryba w sosie koperkowym 184

filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,frytkami lub ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 469

niej większość soków. Sos powinien być zredukowany od pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę z gotowanymi ziemniakami i sosem. Można też upiec ziemniaki, dorzucając obrane i pokrojone w kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę na ok. 1 h przed

Nerds Kitchen
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 273

czym wymieszałem. Wyłożyłem makaron na talerze, na wierzch dodałem sos a'la pesto, a talerze udekorowałem pomidorkami, układając je dookoła. Całość posypałem pozostałym startym parmezanem. Podałem z czerwonym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 211

piekarniku z włączonym teroobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na sałacie wyłożonej na talerze. Świetnie komponują się z białym półwytrawnym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 214

wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki, a całość udekorowałem listkami bazylii. Podałem z białym winem

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 314

chatneya z mango. Następnie zawinąłem tak przygotowany farsz w tortille. Talerze udekorowałem chatneyem z mango, a całe danie posypałem pozostałą częścią posiekanej drobno natki kolendry. Podałem z lekkim białym winem

Wyprawy kulinarne
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 194

sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej.W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli, uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura  (oignons confits) również kojarzy się z kuchnią francuską i świetnie pasuje do koziego sera. Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 212

orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón.  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 217

pestek.  Gdy dwanaście uderzeń zegara dobiegnie końca i ostatnie winogrono zostanie połknięte (tylko tak udaje się spożyć las doce uvas na czas), Hiszpanie wnoszą toast Cavą (hiszpańskim winem musującym, będącym ekwiwalentem szampana) i raczą się kawałeczkami turrón, migdałowo-miodowego nugatu. Po kolacji młodzi Hiszpanie spotykają się w barach, pubach i klubach, gdzie bawią się do białego rana. Tradycyjnie powinni

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 242

całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa