wigilijny barszcz czerwony - 404 przepisów (strona:24/27)

Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 158

bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy(...)pozostałego kwasu. Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz ponownie zapiec, ale nie jest to konieczne. Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu. * * Ten jak i wiele innych kapuścianych inspiracji znajdziecie w najnowszym numerze magazynu KOCIOŁ

Food Square
USZKA Z GRZYBAMI 132

GRZYBOWYM FARSZEM  Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :) Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K. Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>>  SKŁADNIKI(...)gotujemy jeszcze przez 2 minuty.   Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły. Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 223

Zimową porą, po spacerze, kiedy jesteśmy przemarźnięci, często sięgamy po rozgrzewający czerwony barszcz. Mamy swój ulubiony, z kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali(...)przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą

Mieszam w Garnku
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 131

Grudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki:    ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody(...)brzegami. Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt

ChilliJemy
Paszteciki z kapustą i grzybami 181

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)małych odstępach od siebie. Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis na „Barszcz czerwony na occie” TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby

KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 202

Kolejną edycję konkursu Zgotuj sobie sukces organizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców

Plate of Joy
Pierogi z kapustą i grzybami 101

Pierogi z kapustą i grzybami na moim rodzinnym, świątecznym stole to jedna z  tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka(...)Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 194

pierogów / kapuśniaczków. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek(...)minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Ja podałam Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu. Smacznego! The post Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz na zakwasie 209

Idealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin

MarcinChef
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6411

Wybaczcie, że tak dawno mnie tu nie było, ale zaczęłam nową pracę i w związku z tym mam trochę więcej na głowie, ale nie martwcie się

Czerwona Porzeczka
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 83

    Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak mój tata jesienią wykopywał chrzan, a później ścierał go na tarce i robił zapas ćwikły w słoiczkach …a

Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 83

    Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak mój tata jesienią wykopywał chrzan, a później ścierał go na tarce i robił zapas ćwikły w słoiczkach …a

Kulinarne S.O.S.
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 173

mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione(...)pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami.  Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition z serii Nature , bambusową deskę do krojenia i nóż Santoku .  Jeśli rozglądacie się za nowymi garnkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak się nie przejeść w Święta? 165

niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać(...)cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego wina niż słodkiego likieru. Nie zapomnij o ruchu W Święta, kiedy jemy więcej powinnyśmy też więcej się ruszać . Trzeba tego ruchu poszukiwać, bo tradycyjnie święta spędzamy za stołem lub w fotelu

Szybko Tanio Smacznie